Tom Dubravec / CROPIX
KAOTIČNI JADRANSKI DERBI

KAOS U DUGOPOLJU ‘Dobro je da sudac nije prekinuo dvoboj, možda bi bilo mrtvih!'

Tu je bilo inačenja od strane vodstva Lige jer oba kluba su bila suglasna s odgodom - kaže Beusan
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 06. listopad 2014. 23:39

Mateo Beusan dobro zna kako se osjećao sudac Fran Jović na Jadranskom derbiju u Dugopolju i zašto nije prekinuo utakmicu koja je na trenutke prelazila granice regularnosti.

- Sudac je dva puta zaustavljao igru, a situacija se primirila. Da je prekinuo utakmicu Jović bi sigurno bio obilježen za cijeli život, a s druge strane i posljedice su mogle biti puno teže - kaže Beusan.

Pražnjenje gledališta

On je prošao taj put kad je ispraznio tribinu s Bad Blue Boysima u Banjoj Luci na utakmici Borca i Dinama. Tad je šef osiguranja pogođen kamenom u glavu, a policija je naredila pendrečenje Dinamovih navijača na tribini. Beusan je zatražio da se isprazni taj dio gledališta, oko dvije i pol tisuće Boysa dopraćeno je u kavez pored igrališta. Tamo su im obećali sendviče i sokove, a servirali porciju batina.

- Meni i dan danas neki zamjeraju da sam ispraznio tribinu, ali vjerujte da nitko ne može suditi o tome tko se nije našao u takvoj situaciju, da je na terenu, u crnom dresu, sa zviždaljkom. Sudac Jović je napravio dobru stvar jer je utakmicu doveo do kraja, to je najvažniji zadatak za svakog suca. Da je prekinuo utakmicu zbog trganja stolica i bacanja u teren, sve bi možda završilo s puno težim posljedicama. Mogli su izbiti pravi neredi na onako malom prostoru, a onda bismo brojali mrtve i ranjene. Sudac je napravio neke pogreške, za neke mu je asistirao pomoćnik, ali ništa mu ne zamjeram s obzirom na okolnosti u kojima je vodio utakmicu.

Beusan je najveću istinu kazao u svom prvom komentaru poslije utakmice:

- Ovo su izuzetno teške situacije za suca. Kad govorimo o tome uvijek kažem ‘hajde vi stanite na teren i prekinite utakmicu u onakvoj atmosferi’. Naravno da to nije lako. Sudac je pod ogromnim pritiskom i mora razmišljati o posljedicama svake odluke. Mislite da onaj pomoćnik nije imao u glavi što se može dogoditi ako Rijeka zabije gol. Kod gola Kramarića nije bilo zaleđa. Rijeci je poništen čisti pogodak, ali pomoćnik je podigao zastavicu. Možda nije bio siguran, ali ju je ipak podigao. Jović nije mogao drugo nego uvažiti njegovu odluku. Pitam vas što bi bilo da je to bio gol koji odlučuje o prvaku...

Naguravanje uz aut

Sa stručnog sudačkog stajališta, analizira Beusan, sudac Jović je najveću pogrešku napravio kod pogrešno dosuđenog auta iz kojeg se skoro izrodio sukob igrača na terenu.

- To je bila pogrešna odluka. Leovac je imao pravo, bio je aut za Rijeku, držao je loptu, a Tudor ga je odgurno. To je primjer kako nakon jedne pogrešne odluke mogu nastati problemi. Tu je šest, sedam igrača sigurno trebalo dobiti opomenu jer skočili su svi, i treneri i cijele klupe. Sudac je pametno reagirao, da bi smirio situaciju isključio je J. Vučka koji je pomoćni trener, ali nije imao osnova Leovcu dati karton.

Beusan tvrdi da se cijela ova priča mogla izbjeći.

- Svar je u tome da se moglo pretpostaviti kakva će biti atmosfera na stadionu kao što je Dugopolje gdje su gledatelji uz sam teren. Čini mi se da je tu bilo inačenja od strane vodstva Lige jer oba kluba su bila suglasna s odgodom. Mogla se ta utakmica odigrati u kasnijem terminu na Poljudu gdje se može jamčiti sigurnost. Mislim da se preventivnijim djelovanjem ovo moglo spriječiti.

Kakav će epilog biti ove priče?

- O ovome će se sigurno pričati kao o velikoj aferi, a kazne će biti visoke za organizatora utakmice. Ne mogu prognozirati hoće li to biti samo novčana kazna ili nešto više, ali sigurno da je delegat sve stavio u zapisnik. Zapravo, dokazi su svugdje u medijima, postoje videosnimke, fotografije, točno se vidi uloga svakoga od aktera. Nažalost, bit će tu sigurno posla i za policiju i za disciplinskog suca Vlajčevića - zaključuje Mateo Beusan.

Linker
05. lipanj 2024 20:56