Mateo Drežnjak
 ABA LIGA
ABA LIGA

Dobar posao Vukova u Sloveniji! Prva pobjeda Cibone u novoj sezoni uz rekord Prkačina

Zadar je pobijedio Koper Primorsku sa 77-55, dok je Cibona kao gost pobijedila Krku sa 80-63
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. listopad 2020. 23:43

Cibona je odnijela pun plijen iz Novog Mesta, upisala je prvu pobjedu u novoj sezoni ABA lige i uvelike amrotizirala neugodne udarce koje je dobila u teškim porazima od Zvezde i Mornara na startu sezonu.

U Novom Mestu je baš sve bilo na Ciboninoj strani, činjenica je da je Roko Prkačin odigrao najbolju utakmicu karijere u ABA lige, stigao do svog rekorda od 23 poena i sedam skokova, činjenicu da se Vukovima nakon diskretnog prvog dijela u nastavku ukazao goropadni Mateo Drežnjak, kao i da je Ronald Moore odigrao posljednju četvrtinu baš onako kako se Cibona nadala da će igrati američki playmaker kada ga je potpisivala ovoga ljeta.

Usput, nije naodmet napomenuti kako je Krki nedostajao Luka Lapornik, kao i da je Cibona imala sasvim pristojno suđenje za jednog gosta u ABA ligi.

No, morala se dva puta vaditi. Prvi puta nakon što je već pred kraj prve četvrtine imala prednost 21:6, ali se Krka brzopotezno vratila u utakmicu. Onda je Cibona 11 minuta do sirene imala i plus 12, ali je Rok Stipčević jednom tricom s devet metara probudio novu nadu momčadi Vladimira Anzulovića. Ipak, tada je Moore povezao Cibonine redove i Krka više nije u posljednjoj dionici nije imala oružje za prijetnju.

Ivan Velić je ovoga puta dosta koristio opcije bez centara, igrali su tako u paru Roko Prkačin i Toni Nakić, pa i Prkačin i Ivan Novačić, a sve je to, čini se priprema za onaj trenutak kad će Damir Markota izaći iz samoizolacije, jer bi udarni tandem u visokoj liniji Vukova trebao biti Prkačin i Markota.

Također, veliki je dobitak Cibone u ovoj utakmici bila igra Matea Drežnjaka, koji nije briljirao u prvo, poluvremenu, no iako je i on u nježnim godinama, daleko je on od toga, jer je u takvoj, za njega blijedoj utakmici uspio nadići sve problem i na koncu biti jedan od najboljih Vukova sinoć. U nekim su minutama sasvim dobro izgledali Mate Vucić, Filip Bundović, Igor Marić, naravno i Josip Bilinovac, a koristila je na koncu i rutina Ivana Novačića. I sve će bolji biti Toni Nakić i Krešo Radovčić.
Ukupno, bilo je to previše za Krku. Dobra vijest za Vukove je i ono što slijedi, jer u nedjelju u Zagreb stiže Primorska. A ona je kvalitetom za donji dom HT Premijer lige, pa će Vukovi, prilično je izvjesno u ovom tjednu upisati i dvije regionalne pobjede. I dočekati Damira Markotu. I imati Roka Prkačina. Te Matea Drežnjaka. A i Ronald Moore iz zadnje dionice u Novom Mestu nije baciti.

A to sve skupa nije malo.
- Ovo nje za nas vrlo važna pobjeda. Treću sezonu počinjemo s tri poraza i onda pod najvećim pritiskom pokazujemo pravu igru i karakter. Veseli me ovo zbog naših mladih momaka. Mogli smo i prije odlučiti utakmicu, ali smo napravili neke gluposti, imali previše izgubljenih lopti i dopustili Krki da se vrati. Na koncu je odlučujuća bila naša igra u obrani - kazao je Ivan Velić nakon utakmice.

Pobjeda i Zadra

Dvoboj momčadi koje nisu pobijedile u uvodna tri kola zasluženo je dobio Zadar. Imao je širi spektar igrača, više raspoloženih igrača, a dobio je i bitku pod obručima. U skoku su Zadrani bili bolji sa 39-27.

Koper se dobro držao u prvom poluvremenu, ali susret im je iskliznuo iz ruku u trećem dijelu, kada su gosti napravili dvoznamenkastu razliku. U 25. minuti poveli su 45-33, a u 33. su imali 14 koševa. Zadar je dobio sve četvrtine, no tek je u zadnjoj dionici slomio Primorsku dobivši taj dio igre sa 14 koševa razlike (26-12).

Zadar su do prve pobjede ove sezone predvodili Dominik Mavra sa 21 košem, Domagoj Vuković sa 14 koševa i 12 skokova, te Martin Junaković i Dominic Gilbert sa po 10 koševa. Kod domaćina najefikasniji bili su Luka Vončina sa 19 koševa, te Erjon Kastrati sa 11 koševa. (h)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 14:31