Perkovićeva greška se nije pokazala kobnom

 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
NIJE BIO KOBAN

Zbog nevjerojatnog gafa postao košarkaška priča dana u Hrvatskoj: ‘Prošao sam put od junaka do luđaka‘

Ludu završnicu utakmice odigrali su Split i Mega Mozzart, a u glavnoj ulozi bio je Toni Perković.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 01. travanj 2022. 22:13

Idemo najprije s činjenicama, Toni Perković odigrao je strašno dobru utakmicu protiv Mege. Utakmicu u kojoj je bio najefikasniji igrač Splita (21 poena, dvica 2-5, trica 4-6, slobodna bacanja 5-5, bez izgubljene lopte, valorizacija 20) i u kojoj je 15 sekundi prije kraja pogodio tricu od table za 79:74.

U tom je trenutku pobjednički raširio ruke ne sluteći kakvu će dramu kreirati jednim, kako je trener Srđan Subotić nazvao, nepromišljenim potezom. Nakon njegove trice, odgovorio je Boriša Simanić svojom sedmom iz osam pokušaja, pa je Shannon Shorter stavio oba slobodna bacanja za 81:77 i sve što je Split u tom trenutku trebao napraviti jest rasporediti se po terenu, spustiti ruke i čekati da iscuri posljednjih pet sekundi.

Umjesto toga, Perković je ničim izazvan napravio prekršaj na Nikoli Joviću na šutu za tricu. Ta je trica ušla pa je s dodatnim slobodnim bacanjem Jović mogao odvesti utakmicu u produžetak. Svi, ali apsolutno svi u dvorani su se uhvatili za glavu i zapitali se, “Toni, što ti je ovo trebalo”.

Bez sna do 3 ujutro

Od pukovnika do pokojnika, toliko je kratak put. A Toni je bio na rubu suza, itekako svjestan vlastite nepromišljenosti, da ne kažemo gluposti. Nije baš neiskusan igrač, pa čak i da mu je prva seniorska utakmica u karijeri... Srećom, Jovićevo slobodno bacanje je bilo prekratko, budući NBA igrač ipak je tek 18-godišnjak, nije izdržao pod pritiskom. Split je mogao slaviti i znao je proslaviti. Bilo je lijepo vidjeti i reakciju Shortera, koji je skočio na leđa Perkoviću i srušio ga na parket. Poruka da mu je sve oprošteno.

"Ja bih rekao da sam prošao put od junaka do luđaka", našalio se Perković u petak ujutro.

image

Navijači Splita na kraju su ipak slavili

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

San mu na oči nije došao prije tri sata ujutro.

"Kako ću zaspati, tih posljednjih tridesetak sekundi mi se vrtjelo u glavi non-stop. Nadam se da će za mene vrijediti ona kako se najbolje uči na vlastitim pogreškama i da mi se ovako nešto više nikada neće ponoviti. Ne znam kako bih objasnio što sam napravio, mislim da je to posljedica umora, instinktivna reakcija. Ne znam ni sam koja nam je to već utakmica u kratkom vremenu, pred kraj sam jedva stajao na nogama i kad sam vidio da je on dobio loptu i sprema se šutirati tricu, jednostavno me ponijelo."

Nije bitno kako je ušla

Njega su uvukli u žuto kolo sreće, a istovremeno su igrači Mege pokušavali utješiti uplakanog Jovića.

"Mislim da smo se držali za ruke", još se jednom našalio Toni.

"Shorter me srušio od sreće, vidio je u kakvom sam stanju bio. Suigrači su me poslije smirivali, jer ja nisam mogao doći k sebi. Vjerujem da će se ova situacija za dva tjedna zaboraviti, idemo dalje."

image

Perkovićeva greška se nije pokazala kobnom

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Prije nego krenemo dalje, treba se dotaknuti trice od table.

"Lagao bih kad bih rekao da sam gađao, ali opalio sam s uvjerenjem da će ući. Nije bitno kako je ušla, imam samopouzdanja."

Ima i hrabrosti, još kad se malo zauzda, postane racionalniji...

"Mi smo ovu utakmicu dobili na našu borbenost, jer drugačije se ne može objasniti da smo imali jedan skok više od njih. U gostima kod njih smo također odigrali dobru utakmicu, ali nitko nas nije nadskakao kao oni. Vidjeli ste i sami koliki su, ali nije uvijek visina presudna u skoku. Naša je želja bila ogromna. Mislim da smo ovom pobjedom stekli ključnu prednost u odnosu na Krku i da smo izbjegli posljednje mjesto. Imamo još tri utakmice, možda nam se otvori prilika dostići Zadar, vidjet ćemo."

Hvala Hajduku za regeneraciju, stvarno imaju odličnu aparaturu

Srđan Subotić nasmijao je sve novinare kad je iskreno rekao da bi “skinuo veštit i otiša doma” da je Nikola Jović pogodio slobodno bacanje za produžetak. Trenerski posao je vrlo složen, Subotić je konstatirao da se još jednom uvjerio kako i u nekim jednostavnim situacijama “ne možeš sve kontrolirati i to je ono najteže”.

"Nakon Zadra nismo imali vremena za plakanje, sada nakon Mege nema vremena proveseliti se. Dolazi nam FMP, momčad koja igra odličnu sezonu, iznad svih očekivanja, bori se za playoff. Slični su Megi, energetski vrlo jaki, atletični. Veseli me da smo odigrali dvije dobre utakmice, ovu smo izvukli “na glavu”. Nastojat ćemo se što bolje oporaviti, vidjet ćemo tko će moći igrati, Roko Ukić iskrenuo je gležanj. Oni koji će igrati, dat će sve od sebe, kao i uvijek."

Trener Splita zahvalio se Hajduku što im omogućava da dio regeneracije provode na Poljudu, “tamo stvarno imaju odličnu aparaturu”. Na spomen da su Zadru prišli na jednu pobjedu zaostatka (Zadar je odigrao utakmicu manje) i da ih možda mogu uloviti, rekao je:

"U tom dijelu ne ovisimo samo o sebi. Zadar ima dobar raspored do kraja. Šteta je što smo mi u prvom dijelu sezone imali tanji roster zbog poznatih problema i što su nam neke pobjede baš iz toga razloga izmakle. Sada je to jako teško nadoknaditi."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 21:58