Maskota Fenera se umiješala u gužvu između igrača i navijača

 OZAN KOSE Afp
BORBA ZA FINAL FOUR

Euroligaško doigravanje bez suca koji krade parfem, ali uz klupsku maskotu usred nereda

Samo je Real Madrid izvadio vizu za Berlin, tri para četvrtfinala razrješnice će imati u majstoricama
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. svibanj 2024. 19:13

Premda je u Euroligi ostalo vrlo malo ozbiljnih frajera, tipova koji mogu sami odlučivati utakmice, premda Real Madrid dominira i jedini je izborio odlazak na Final Four u Berlin baš zato što u toj momčadi ima igrača koji rade razliku više nego u svim ostalim momčadima zajedno, play-off je opet pokazao zašto je europska košarka toliko neodoljiva.

Dakle, Real i Mario Hezonja s njim, počistio je u tri utakmice Baskoniju i Chus Mateo već sklapa plan priprema za Final Four u Berlinu koji će se igrati krajem svibnja. Ostali ispred sebe imaju utakmicu odluke. Ono što je u SAD-u mitski “Game Seven”, u Europi je “Utakmica broj pet”, a upravo će se takve igrati i u Ateni (Panathinaikos - Maccabi), i u Barceloni (Barcelona - Olympiacos) te u Monte Carlu (Monaco - Fenerbahče). Pobjednici će izvaditi vize za Berlin i maštati da mogu do krova Europe. Iako, tamo je već Real Madrid, a teško se sjetiti kad je netko s većom aureolom favorita čekao završni turnir.

Svega je bilo je u potonje tri četvrtfinalne serije. Izmjenjivali su se breakovi, psovalo se suce, a u Istanbulu je u petak u kaosu nakon kraja utakmice sudjelovala i - klupska maskota.

Velika neizvjesnost, a košarka je sport detalja, pa svaki od njih u očima onoga tko je izgubio valjda djeluje odlučujući, kreirala je i lov na sudačke glave. Dugo nije bilo ovakvog pritiska na suce, a zlobnik bi mogao zaključiti da to sve skupa i nije čudno kad se pogleda koliko su delegacija imali suci iz ABA lige.

image

Boltauzer krade parfem

TWITTER/SCREENSHOT

Nije tu bilo, međutim, jednog uz regije. Matej Boltauzer je još tamo u prosincu na beogradskom aerodromu spremio ispod jakne parfem od 230 eura i eto, zaboravio ga platiti. Sve su snimile kamere, a nekako baš uoči početka euroligaškog play-offa priča je iscurila u srpskim medijima. Nakon toga se Zvezda, valjda se želeći opravdati da ona s tim otkrivanje lopovluka slovenskog arbitra nema ništa, potrudila objaviti priopćenjem, nakon konzultiranja institucija, kako je Boltauzer kasnije, pri ponovnom dolasku u Beograd platio parfem i dodao još 300 eura u humanitarne svrhe.

Ali, Boltauzer, baš jedan od onih za kojega biste posljednjeg pomislili da bi bio u stanju zaboraviti platiti, više ne sudi. Neće suditi niti doigravanje ABA lige, očekivano finale Zvezde i Partizana, a poznavajući prilike teško se oteti dojmu da je marifetluk Slovenca izašao na svijetlo dana pola godine kasnije od čina upravo radi te činjenice. Odnosno, netko od beogradskih rivala valjda smatra da bi Boltauzer mogao navlačiti u tom finalu.

I ta se regionalna stihija prenijela na Euroligu. Kad je Dimitris Giannakopoulos, ludi gazda Panathinaikosa, sjeo uz teren na trećoj utakmici doigravanja u kojoj je Maccabi u Beogradu čekao atenski klub, samo se čekao cirkus. Panathinaikos je stigao u Beograd nabrušen, uvjeren da je pokraden u OAKA-i kad je Maccabi napravio break, a onda je u trećoj utakmici sve završilo u fiksu. Giannakopoulos je krivca pronašao u Hrvatu Luki Kardumu, kojega je psovao na terenu, ali to nije bilo dovoljno nego je nakon utakmice snimio i na Instagramu video u kojemu šalje Luku Karduma, točno tako, u p...u m......u! I poslao je poruku, “umjesto da kradete parfeme kako bi prikrili svoj smrad, bolje da kupite naočale da bolje vidite”.

U četvrtoj utakmici je Kendrick Nunn, jedan od rijetkih izvan Reala koji radi razliku, odveo Panathinaikos do majstorice, a Ergin Ataman je još uvijek u sedlu. Naime, kazao je kako će napustiti klupu Panathinaikosa ako atenska momčad ne ode na Final Four. Marius Grigonis, igrač Panathinaikos, kazao je, “nema šanse”.

image

Kendrick Nunn

NIKOLA KRSTIC/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Nikola Krstic/shutterstock Editorial/profimedia

Teško je reći u kakvom je stanju bio trener Olympiacosa Georgios Bartzokas kad je kod mrtvog egala u Pireju, u trećoj utakmici serije, Francuz Mehdi Difallah, odsvirao na pola sekunde do konca faul Filipu Petruševu na šutu za tri poena Jabarija Parkera. Olympiacos se ne krade, posebno ne u Pireju, ali ovo čak nije niti bila krađa, ovako što se ne sudi Olympiacosu. Kući. Parker i Barca su uzeli ponuđeno i premda nisu postojali u četvrtoj utakmici, imaju što su željeli, majstoricu u Blaugrani.

Kao što će majstoricu igrati Monaco i Fenerbahče. Imao je Fenerbahče meč-loptu u petak, bili su na tribinama svi koji su mogli doći, uključujući Dominika Livakovića i Edina Džeku. U petak se lovio Final Four. Ali, iako je odigrao ukupno skromno, Mike James, još jedan od onih rijetkih koji rade razliku, a nije u Realu, pronašao je asist za tricu Alpha Dialla, a onda i sam pogodio iz čudesnog step-backa i preko ruke Marka Gudurića. Lani je Monaco u majstorici u Monte Carlu izbacio Maccabi, sada to namjerava učiniti s Fenerbahčeom. Usput, Monaco je najtalentiranija momčad Europe, nakon, jasno, Reala.

Kako je u Ülker Arenu stiglo previše gledatelja, tako su uz parket domaćini stavili dodatne redove stolica, a na njih smjestili vrlo glasne tipove, koji su se cijelu utakmicu verbalno obračunavali s igračima Monaca koji su trčali kraj njih. Kad je na koncu utakmice Jaron Blossomgame stao ispred tih navijača i podigao ruke, oni su podivljali i zakoračili na teren želeći se obračunati. Blossomgame se povukao, ali tu je bio prznica Mike James koji se poput Aleksandra Makedonskog probio usred skupine protivničkih navijača. U cijelu se gužvu umiješala i klupska maskota Fenerbahčea, koja je nastojala smiriti situaciju.
Šaras Jasikevičius, Fenerbahčeov trener nakon utakmice je tražio ispriku za svoje navijače, i od Monaca i od Eurolige...

Majstorice su na programu u utorak i srijedu. Nemojte to propustiti.

I za kraj. Počeli smo sa sucima, pa ćemo i završiti. Usporedo se igra doigravanje u ABA lige, a Budućnost je nakon poraza u prvoj utakmici polufinala od Partizana, objavila otvoreno pismo. Uz video analizu, u kojoj je pronašla dvadeset greška na svoju štetu. I zatražila je smjenu Hrvata Srđana Dožaija, sudačkog šefa ABA lige. Partizan je još ranije tražio da mu ne sude srpski suci u doigravanju. Prati se dalje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 19:13