Aleksej Fedoričev želi pokoriti Europu, a novac mu nije problem

 Federico Pestellini/panoramic/bestimage/profimedia
VEĆ SU MOĆNA MOMČAD

Zaustavili su njegov veliki plan, ali ruski milijarder se vratio i stvara klub koji bi mogao pokoriti Europu!

Klub je povećao proračun za 47 posto, a sad su srušili i jednog od favorita
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. listopad 2022. 12:04

Nikada ne pitaj kako je milijarder zaradio prvi milijun.

Aleksej Fedoričev je milijarder, njegov Fedcom, otkako je on početkom devedesetih stigao u Francusku - navodno mu je tako savjetovano jer je bio u svakojakim poslovima u Rusiji, napravio je posao prodavajući mineralna gnojiva iz Rusije i Ukrajine diljem Europe i Azije. Početkom stoljeća je Fedcom osvanuo i na majicama nogometnog kluba Monaco, spominjalo se i da bi, kada je Monaco zapao u financijsku krizu, Fedoričev trebao postati vlasnik nogometnog kluba, no cijeli posao je zaustavio princ Rainier jer je porijeklo kapitala ruskog biznismena bilo sumnjivo i vodila se o tome interna istraga.

No, zato je, kad je Mihail Hodorkovski završio iza rešetaka jer se posvađao s Vladimirom Putinom, Fedoričev pomogao moskovskom Dinamu. I tu patentirao sportske TV programe koji su u Rusiju donosile sliku s europskim terena. Pa tako i košarkaških.

Ne bavim se politikom

Košarka nije bila pod tolikim svjetlima reflektora, pa je 67-godišnji Fedoričev preuzeo košarkašku sekciju Monaca. Od njega je napravio euroligaša, kroz Eurokup je stigao do Eurolige. Lani je imao proračun od 14,1 milijun eura, da bi ga ove sezone podigao za 47 posto, pa je proračun Monaca prebacio 20 milijuna eura, sada je 20,7 milijuna eura.

Inače, vjerojatno se pitate kako je moguće da ruski oligarh radi posao u Europskoj uniji, kako nije na popisu onih ruskih tajkuna koji su označeni bliskim Putinovom režimu i koji su pod sankcijama?

image
MICHELE NUCCI Dppi Via Afp

Pa odgovor na to pitanje leži u poslovnom carstvu Fedoričeva, čije su mnoge investicije baš u Ukrajini. Tako u luci u Odessi ima u vlasništvu dva terminala s kojih odlazi roba diljem svijeta. I pomogao je stotinama izbjeglica od veljače naovamo otkako traje ruska agresija na Ukrajinu.

"Ne bavim se politikom. Nikada mi se to nije sviđalo. Moj prvi interes je uvijek bila moja obitelj", kaže 67-godišnji milijarder, kojega osim sportskog uspjeha zanima i biznis kroz košarku, pa bi ideju oko TV prava želio proširiti diljem Europe i tu mu svesrdno pomaže nekadašnji potpredsjednik Monaca, Oleg Petrov. Naravno, još jedan Rus.

Princ Rainier mu nije dopustio da vodi nogometni klub, iako ga sponzorira već četvrt stoljeća, ali s košarkom nema problema. I ta košarka sada u Kneževini postaje sve ozbiljnija. U četvrtak je Monaco tako svladao jednog od favorita Eurolige Olympiacos u gostima sa 81:76. I stigao do četvrte pobjede u pet odigranih kola.

Usput, Saša Obradović, odlični srpski trener, ima na raspolaganju paklenu vanjsku liniju u kojoj su Mike James, Elie Okobo i Jordan Loyd, u Monacu su i Jaron Blossomgame, Danta Hall, iz Efesa je stigao Adrien Moerman, iz Uniksa John Brown, a tu su i Donatas Motiejunas, Alpha Diallo, Yakuba Ouattara.

Moćna momčad izgubila je samo jednu utakmicu ove sezone, samo od Maccabija, ali i tu je mogla slaviti.

I sve ono što su im komentari na društvenim mrežama spočitavali uoči sezone, sada pokušavaju demantirati na terenu. Naime, nakon potpisa Loyda i Okoba vrištao je Twitter od komentara poput, “super je to momčad, ali imaju samo jednu loptu”, pa sve do ironije, “Monaco traži od Eurolige da se igra s tri lopte”.

Jer, bio je tu Mike James. Onda su došli Elie Okobo i Jordan Loyd. Svaki od njih trojice voli loptu i svaki voli biti s njom u rukama.

"Koliko nam je trebalo lopti u Pireju? Mislim da nam je u Pireju trebala samo jedna."

To je rekao Elie Okobo novinarima nakon pobjede nad do tada neporaženim Olympiacosom, Olympiacosom koji je u prva četiri kola odnio pobjede s gostovanja kod Barcelone, Real Madrida i Baskonije.

O, da, Monaco je tu...

Okobo je stavio u Pireju 23, James 20, a Loyd 10, što znači da su njih trojica ubacila 53 od 81 poena Monaca. Usput su od 17 podijeljenih asista momčadi iz Kneževine njih trojica podijelili 14. Daleko od toga da je bilo tko od njih odvukao na svoju stranu, iako će Saša Obradović morati imati strpljenja, jer bit će tu izlaženja iz sustava kako bude odmicala sezona.

image
MICHELE NUCCI Dppi Via Afp

"Hvala Bogu da ostali u Euroligi nemaju momčad kao Monaco", priznao je nakon utakmice Shaquille McKissic iz Olympiacosa.

O da, Monaco je tu. I ima iza sebe ruskog milijardera Alekseja Fedoričeva. U sezoni bez Rusa. Ali, što to znači bez Rusa? Uzmite samo kako je baš u četvrtak Naftna industrija Srbije produžila sponzorski ugovor s Partizanom. Ispred Partizana ga je potpisao predsjednik Ostoja Mijailović, a ispred NIS-a prvi čovjek te kompanije u Srbiji, Kiril Tjurdenjev.

Koji je, dakako, Rus.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 20:53