RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
DOUBLE-DOUBLE PRKAČINA

Cibona velikim preokretom nakon produžetaka pobijedila Split, Zadar upisao domaći poraz u ABA ligi

Cibona je u ponedjeljak u Ligi za prvaka košarkaša nakon produžetka svladala Split sa 86:78
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. travanj 2022. 22:23

Cibona - Split 86:78 (13:34, 21:15, 18:13, 20:10)

ZAGREB Dvorana Dražena Petrovića. Gledetelja 400. Suci: Jovović, Jurčević i Stanković.

CIBONA: Popić, Prkačin 21p, 18s, 3il, Gegić 18p, 4s, 4il, Vildoza 7p, 4s, 6a, Majcunić, Novačić, Gnjidić, Branković, Drežnjak 12p, 6s, 7a, 3il, Krajnović, Reuvers 12p, 3il, Nakić 16p, 3s.

SPLIT: Perković 29p, 3s, 3a, 3il, Kedžo 7p, 4s, Runjić 4, Žganec 2p, 5s, Čampara 3a, 5il, Jukić 5p, 3s, 3a, Kovačevič 6, Jones 6p, 7s, Shorter 8p, 8s, Barič 11p, 3s.

Cibona je u ponedjeljak u utakmici 4. kola Lige za prvaka košarkaša nakon produžetka svladala Split sa 86:78 (13:34, 21:15, 18:13, 20:10, 14:6).


Uoči utakmice stigla je tužna vijest, jedna od najvećih, kako igračkih, tako i trenerskih legendi Hrvatske, Petar Skansi, čovjek koji je na klupi Splita potpisao posljednji naslov prvaka 2003. godine, preminuo je u ponedjeljak popodne, a minutom šutnje uoči derbija odana mu je počast. Splitovi igrači nastupili su s crnim florom oko dresa...

I otvorili su utakmicu nezadrživo. Nakon uvodnih pet minuta bila 20:5 za goste, u sedmoj već 27:7, a na koncu prve četvrtine 31:13. Što je radila u međuvremenu Cibona teško je opisati. Bez energije, nikakva na picku, slaba u obrani od tri poena. Vukovi u prvoj četvrtini nisu bili u utakmici.

Međutim, tada je Roko Prkačin unio neku novu energiju u petorku Cibone. Bio je to kapetan kakvog smo gledali uoči ozljede, pa čak i nešto bolji. I mogla je Cibona s tom prikupljenom energijom, a na koju se nadovezao i Toni Nakić imati i bolji rezultat 34:49, no nekoliko pogrešaka i izniman dan Tonija Perkovića Solit su držali debelo u plusu. Iako je gost stigao u Zagreb bez Roka Ukića, Darka Baje i Tonka Vuke, premda je Shannon Shorter bio uoči utakmice na snimanju koljena i zaigrao je na svoju odgovornost, a to se i te kako osjetilo...

Međutim, Cibona je na poluvremenu ostala bez Lovre Gnjidića, koji je iskrenuo gležanj u prvom dijelu, a ukupno prve poene s pozicije playmakera postigao je za Cibonu u ovoj utakmici Jose Vildoza za spuštanje na minus devet (46:55) u 25. minuti.

I dalje je Cibona je kidala prednost Splita, i dalje je Toni Perković bio nezadrživ, a Gašper Okorn je morao igrati s Amarom Gegićem na playu. I stigli smo na potpuni egal u završnici. S meč loptama na obje strane. Doduše, Split je u međuvremenu ostao bez Nejca Bariča, koji se ozlijedio stradao je gležanj. Prvu je meč loptu propustio kod 72:72 Toni Perković koji se spetljao i izašao u aut, ali je tražio faul, kojega suci nisu vidjeli. Onda je i Amar Gegić propustio šest sekundi šanse za Cibonu.

U dodatnih pet minuta na parketu je postojala samo Cibona. Roko Prkačin i dalje sumanuto skakao, ali prebacio u svojoj najboljoj utakmici po povratku iz ozljede preko dvadeset poena. Sve je odlučeno tricom Matea Drežnjaka za 82:74 na 48 sekundi do kraja.

- Ne može se tek tako vratiti s minus 21, ali mene više brine to što se dogodilo u uvodnoj četvrtini, jer to je bilo očajno, bilo je to sramotno. Sve sam pokušao da promijenimo, nešto smo pokušali u drugoj četvrtini, a onda je na poluvremenu bilo kako je bilo. Odigrali smo najbolju obranu u drugom dijelu otkako sam trener i došli smo u egal u pravom trenutku. Mogli smo završiti i u osnovnom dijelu, Roko Prkačin je odigrao onako kako bi to moglo izgledati. Važna pobjeda, jer da smo sada izgubili, ušli bi u loše kombinacije. Izgubili smo Gnjidića sigurno do kraja tjedna - kazao je Gašper Okorn nakon utakmice.

Srđan Subotić, Splitov trener je dodao:

- Veliki dio utakmice smo odigrali iznad očekivanja, otvorili smo dobro, a u drugom dijelu je presudila agresivnost Cibone, ali i ozljeda Bariča. Zadnji napad je odlučio, Perković je izgubio loptu, nisam vidio dobro, je li bo faul, je li bio aut, ali to nam je bila zadnja šansa, nismo imali šanse u produžetku.

Roko Prkačin je odigrao utakmicu s monstruoznim double-doubleom, od 21 poen i 18 skokova, a većinu vremena proveo je na petici...

- Polako se vraćam. No, moramo izvući lekciju, jer smo gubili dvadeset razlike i uspjeli izbjeći poraz. Ovo drugo poluvrijeme koje smo odigrali trebao bi nam biti obrazac za sve do kraja sezone. Loše smo ušli u utakmicu, nećemo moći svaki puta okretati minus 20.

Zadar poražen u ABA ligi

Zadar je u ponedjeljak u utakmici 25. kola ABA regionalne lige poražen kod kuće kod kuće, bolja od njega sa 85:81 (18:21, 22:22, 20:11, 25:27) bila je Mega.

Nakon prve četvrtine koju je Zadar dobio i druge koja je bila izjednačena, ključnom se pokazala treća četvrtina koju su gosti dobili sa devet razlike.

Najbolji pojedinac Zadra bio je Dario Drežnjak sa 20 koševa i osam skokova, Justin Carter je dodao 12 koševa i pet skokova, a Antonio Jordano 13 koševa.

Megu je do pobjede predvodio Boriša Simanić sa 21 ubačajem, a pratio ga je Luka Cerovina sa 17 poena.

Mega je osam na ljestvici s omjerom pobjeda i poraza 9:15, dok je Zadar 12. sa sedam pobjeda i 16 poraza.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 17:17