Dominik Mavra

 DUJE KLARIC Cropix
UOČI DALMATINSKOG DERBIJA

‘Meni nije normalno da igrači nisu plaćeni i da mi o tome razgovaramo u 2023. godini‘

Zadranin na Gripama ove sezone igra u velikoj formi, ali i prati što se događa u njegovom bivšem klubu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. veljača 2023. 14:57

Split se oslobodio ligaškog kola preko tjedna, jer je trebao igrati protiv Gorice. A kako niti Split niti Gorica nisu ishodili nastup na završnici Kupa Krešimira Ćosića, odigrat će tu utakmicu 16. veljače, baš u vrijeme dok će se skicirati polufinala u Draženovom domu u lovu na prvi trofej sezone.

Split je imao želju biti među tih “magičnih osam”, ali ždrijeb je već u osmini finala donio Cibonu i Žuti su ispali. Baš u to vrijeme, međutim, dogodio se prijelomni trenutak sezone. Danas je Split na šest pobjeda u ABA ligi, u međuvremenu je pala Budućnost na Gripama, ali i proteklog vikenda Igokea u Laktašima, moglo je biti još toga, ali sve je krenulo nakon trijumfa u Skoplju koji je Žute pogurao prema sredini ljestvice, te MZT zabetonirao na dnu.

Dominik Mavra naš je sugovornik, čovjek koji igra sjajno u posljednje vrijeme, u Laktašima je sam spakirao pobjedu, dok je idealan da nam najavi i ono što dolazi, to je dalmatinski derbi u petak, jer u sklopu ABA lige na Gripe stiže Zadar. Klub u kojemu je Mavra do ljeta bio kapetan i koji je u teškom trenutku sezone. Ne zbog rezultata. No, krenimo s onom prijelomnicom...

- Jest, ta pobjeda u Skoplju bila je važna, ali trebalo je već to biti tako u Čačku, gdje smo izgubili doista nesretno. Međutim, tu smo se nekako stabilizirali s povratkom Roka Ukića, pa je stigao i Boris Tišma te smo kroz prosinac uhvatili formu u kojoj želimo ostati.

image

Dominik Mavra

DUJE KLARIC Cropix

Ta forma se kristalizirala i kroz pobjede nad Budućnosti i Igokeom, ali u svemu tome je evidentan napredak Tyrella Nelsona, koji je, očito, početak sezone odigrao prilično nespreman, dok je sada uhvatio formu.

- Nelson je doista podigao svoju razinu forme, ali sam imao dojam i da mu je trebalo vremena da se adaptira. Posljednjih mjesec i pol dana je to prilično visoka razina.

Uostalom, Nelson i Mavra su se pogodili, adaptirali jedan na drugoga. Mavri je neophodan igrač koji dobro “rola”, dok Nelson to uopće nije radio na početku sezone, da bi sada upravo taj napadački segment igre Žutih bio jedno od jačih oružja. Nelson nije “rolao” na startu sezone jer nije mogao zbog fizičke moći, ili?

- Ima i do toga, ali bilo mu je to i nešto novo u karijeri, jer on je negdje između pozicije četiri i pet. Onda je igrao do dolaska Sullivana dosta na poziciji četiri, pa se gubio u svemu tome. Nismo imali četvorku, tada je bio prisiljen to igrati. Sada su stvari sjele na svoje mjesto.

I bit će to velika opasnost za Zadar. Koji dolazi na Gripe sa svim svojim problemima. Mavra je Zadranin, bio je kapetan Zadra do ljeta, sve mu je jasno što se zbiva u redovima konkurenta...

- Definitivno im nije lako. Lani smo bili u nekoj sličnoj situaciji, plaće nije bilo dva, tri mjeseca. Nije na meni ili na nama u Splitu da o tome govorio, ali iz nekog svog sličnog iskustva znam da ako igrači nemaju namjeru otići, onda je normalno da daju sve od sebe. Nama, kad smo bili u toj situaciji je bilo u interesu, bez obzira jesmo li plaćeni ili nismo da pokušamo dati sve što možemo. Međutim, meni je posve nejasno, meni nije normalno da mi razgovaramo o ovome, da u 2023. godini igrači nisu plaćeni...

Zadrova priča, gledamo li šire možda najjasnije otvara priču o tome da se klubovi jednostavno moraju pronaći put da se pretvore iz udruge građana u športska dionička društva, kako ne bi ovisili o javnom novcu.

- Mislim da se tu radi prvenstveno o dobroj volji. U ovome svemu gubi klub, jer se u Gradu ne može izglasati gradski proračun. Način na koji klub ovako ovisi o politici nije dobar i mora se pronaći način na koji klub može živjeti. Mi u Splitu imamo sreće da je gradska politika sada stabilna i nema problema, međutim, dobro znam koliko košarka i KK Zadar znači samim Zadranima, jer oni se tim klubom poistovjećuju emocionalno. Na koji način sve to prebroditi to je pitanje za politiku.

Vratimo se na parket. Split bi u petak mogao doći do magične sedme pobjede, koja nekako jamči ostanak u ABA ligi?

- Ne razmišljamo tako, o broju pobjeda, jer mi do konca sezone imamo doista korektan raspored. Osim utakmica protiv Zvezde i Partizana, imamo sedam duela u kojima nećemo biti autsajderi i gdje ćemo moći tražiti pobjedu, počevši već od utakmice u petak.

Usput, Splita nema na završnici Kupa, nakon toga je i reprezentativni tjedan, pa će se momčad moći poprilično osvježiti uoči završnog dijela sezone. Sreća u nesreći, ispada tako...

- Je, tako to ispada, ali meni je jako žao tog Kupa. Nama se nekako od starta sezone događalo da odigramo neke utakmice u najgore vrijeme po nas ili u najbolje vrijeme po naše protivnike. Kasno smo se kompletirali, pa smo prvih mjesec, mjesec i pol dana bio neozbiljno kratki u rotaciji. Nismo imali niti sreće, pa nam se dogodi ona posljednja četvrtina s FMP-om, neke pobjede nam iskliznu zbog nedostatka širine, poput one sa Studentskim centrom ili u Čačku, pa se tu dogodila i ta nesreća da smo u osmini finala već morali igrati protiv Cibone u Zagrebu u Kupu. Ali, ostaje još završnica sezone...

Ostaje ludilo Prvenstva Hrvatske u kojoj je pet momčadi u okviru jedne pobjede.

- To je velik trofej, a mi se nadamo da ćemo nastaviti rasti kao momčad...

Mavra je i reprezentativac, dok nas uskoro očekuju - nakon Kupa - utakmice sa Švicarskom u gostima i u Splitu kontra Austrije. Aco Petrović će se na njima oprostiti od trenerskog posla, tako najavljuje, dok bi Mavra trebao biti na popisu reprezentacije. Petrović, štoviše, najavljuje da želi stvoriti skupinu od deset ljudi koje se može probuditi i u tri ujutro i da tih deset bude u stanju odigrati ozbiljnu utakmicu protiv bilo koga.

- Reprezentacija ti je jaka uvijek onoliko koliko je baza jaka. I koliko se igrači koji su u njoj međusobno poznaju, pa je ova Petrovićeva ideja svakako nešto što može pomoći. Uostalom, ima tu nekih primjera u kojima vidimo da te stvari funkcioniraju, Finska, koja nas je izbacila sa SP, onda i na Eurobasketu, dobra je za usporedbu. Treba ići u tom smjeru, jer mi smo praktički od 2017. godine kad su počele pet igrati kvalifikacije lutali.

Ali, o tom tek nakon lude prve polovice veljače. Pazite, Split ne igra Kup, ali ima Zadar u petak, pa ide Zaboku u nedjelju, onda slijedi gostovanje kod Cibone u ABA ligi idući petak, zatim čekaju Alkar, pa Goricu. Sve to u 13 dana...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 15:21