VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
PRVENSTVO HRVATSKE

Potpuno neočekivano, u klasiku hrvatske košarke Split svladao favoriziranu Cibonu u ratničkoj utakmici

Nevjerojatno zvuči i podatak da je Roko Prkačin ostao poena bez za 20 minuta na parketu
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 27. rujan 2021. 22:04

Potpuno neočekivano, u klasiku hrvatske košarke Split je svladao favoriziranu Cibonu 73-62. Žuti su nakon lošeg ulaska u sezonu protiv jednog od dva najveća rivala, uspjeli slaviti u ratničkoj utakmici. Potpuno zasluženo, nadigrali su i nadjačali mladost Zagrepčana. Nisu im dali disati, bili su uporni i uz puno rotacija Srđan Subotić je izvukao najviše što se moglo u ovom trenutku. Što je najbolje od svega, ovo je već deveta pobjeda Splita nad Cibonom u nizu. Više od 700 dana je prošlo od posljednje pobjede Cibone.

Split je u utakmicu krenuo s petorkom Ukić, Čampara, McLean, Vuko i Jones, dok je Cibona bila bez Gnjidića u početku. Njegovo je mjesto uzeo Vildoza, uz Drežanjaka, Gegića, Prkačina i Brankovića. Odmah se vidjelo da je Split motiviran i da namjerava prije svega fizički parirati Ciboninoj mladosti. Nije tu bilo previše ljepote u igri, a prvu značajniju prednost stekli su Žuti s pet uzastopnih koševa Čampare za 17:12 u 8. minuti. Tu su prednost zadržali do isteka prve četvrtine, a onda je na parket ušao Gnjidić i s dvije trice preokrenuo na 21:22. Prva mu je ušla sretno, na isteku napada i od table, a drugu je stavio preko Baje.

Split nije ustuknuo, nastavio se boriti, makar mu šuteri Perković (1-6) i Ukić (1-5) nisu bili precizni. Praktički se do poluvremena igralo koš na koš, obrane su bile čvrste i tu se najmanje snašao kapetan Cibone Prkačin. Ostao je bez poena (0-2) i bez nekog posebnog utjecaja na događaje. U prvom dijelu nisu zaigrali samo Perasović i Kedžo, Jovanović je koristio svih dvanaest igrača.

Sani Čampara je s deset koševa u uvodnih pet i pol minuta treće četvrtine spriječio odvajanje gostiju. Izgledalo je da Cibona kreće u bijeg kad je Vildoza ubacio za 40:45, ali Čampara je bio vruće ruke. Opet egal, kod domaćina se tražio netko da pruži ruku Čampari, pa je McLeanu ušla trica za 48:47, a Cibona je dvaput tražila Brankovića na „alley-oop“, ali je bacala lopte u aut, pa i preko table. Minimalnih 50:51 na ulazu u posljednjih deset minuta sugeriralo je neizvjesnu završnicu.

Split je opet ušao odlučniji, ostavio Cibonu bez koša pune četiri minute i odmakao se na 58:51 nakon što je Žganec realizirao jedno slobodno bacanje. Šteta je za Žute da je u sljedećem napadu Perković u primanju lopte izašao izvan terena, jer je pogodio tricu. Umjesto plus deset, Cibona se primakla na 58:55 ubačajima Reuversa i Gnjidića, ali Žuti su novog junaka pronašli u Vuki. On je najprije pogodio oba slobodna bacanja, pa tricu iz kornera za 63:55 nešto više od četiri minute prije kraja. Lopta je plesala na obruču i konačno odlučila proći kroz njega. Cibona je bivala sve nervoznijom, svaku sudačku odluku su komentirali i u tome se potpuno izgubili. Split je to znao iskoristiti i nakon trice McLeana za 66:58, na isteku napada, bilo je jasno da će pobjeda pripasti Žutima.

Potpuno nevjerojatno zvuči da je Roko Prkačin ostao poena bez za 20 minuta na parketu (šut 0-5) i to samo tri dana nakon što je uništio Mornar u Baru s 24 koša. Jedini igrač Cibone s nulom u rubrici koševi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:46