Brittney Griner već je mjesecima u pritvoru u Rusiji

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
MUČNA SITUACIJA

Američkoj košarkašici u Rusiji prijeti 10 godina zatvora! ‘Ovo je velika noćna mora, sama je i uplašena...‘

Rusi navodno traže razmjenu zatvorenika u kojoj bi oslobodili trgovca oružjem osuđenog na 25 godina
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. srpanj 2022. 17:25

Američka košarkašica Brittney Griner se našla u velikim problemima u Rusiji gdje još od 2015. godine nastupa za Ekaterinburg s kojim je četiri puta bila prvakinja Europe. Osim toga, s reprezentacijom SAD-a je dva puta osvajala zlato na Olimpijskim igrama, a sada bi teren mogla zamijeniti zatvorom i to zbog punjenja za električnu cigaretu.

Nekada najbolja šuterica WNBA lige uhićena je u veljači u moskovskoj zračnoj luci nakon što je carinska služba u njenoj torbi pronašla ulje kanabisa koje se koristi kao punjenje za električnu cigaretu. Od tada je u pritvoru, a prijeti joj kazna zatvora od 10 godina ako bude osuđena za "transport droge velikih razmjera" za što ju optužuju Rusi.

Cijeli slučaj je dodatno zakomplicirala aktualna politička situacija i pogoršani odnosi između SAD-a i Rusije. Amerikanci su još u svibnju rekli kako je njihova košarkašica nepravedno privedena, a mnogi se zalažu za njeno oslobađanje.

Rusi su joj nedavno produljili pritvor za još šest mjeseci ili do kraja suđenja. Njena supruga Cherelle je javno zatražila pomoć američke vlade i razgovor s predsjednikom Joeom Bidenom. Istaknula je kako se Brittney muči i da je prestrašena dok iščekuje suđenje u Rusiji.

"Ona je čovjek, bori se. Tamo je i uplašena je. Sama je tamo. Čak i da u Americi mora na sud to ne bi radila sama. Sve ovo je naša velika noćna mora. Moramo izvršiti što je moguće veći pritisak javnosti na našu vladu", rekla je Cherelle.

Nedavno su se pojavile i spekulacije da bi moglo doći i do razmjene zatvorenika. Rusi žele da se, u zamjenu za Brittney, iz SAD-a pusti trgovca oružjem Viktora Buta kojeg Amerikanci zovu 'trgovcem smrću'. But u SAD-u služi 25-godišnju kaznu zbog pomaganja terorističkoj organizaciji.

Rusi se godinama bore za njegovo oslobađanje, a sada koriste i Griner kako bi u tome i uspjeli. Pritisak javnosti na Bidena i njegovu administraciju je sve veći pa se nagađa da bi mogli popustiti i pristati na razmjenu.

Linker
26. travanj 2024 17:15