LUKA GERLANC/CROPIX Cropix
U SLAVLJENIČKOM TONU

‘Bila je to ludnica, Buki nije znao gdje je! Navijača je bilo posvuda, a ja sam se probudio pun uboda‘

Zadrani nisu imali previše vremena za feštu, duo s Višnjika već je u zatvorenom balonu s Hrvatskom.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. veljača 2021. 15:37

U ponedjeljak je automobilom krenuo iz Zadra, zajedno s Antonijom Jordanom, prema Zagrebu, gdje se u popodne okupila reprezentacija. Već navečer bili su u Istanbulu, zatvoreni u novi FIBA-in balon, jer nas čekaju dvije posljednje utakmice kvalifikacija za Eurobasket 2022. Na koji se Hrvatska sa savršenih 4-0 već plasirala, ali čekaju nas još ogledi kontra Nizozemske u subotu i Turske u ponedjeljak.

Dominik Mavra, koji će zbog izostanaka Roka Ukića i Roka Rogića biti u statusu prvog playa, prije nego li je prozborio koju o reprezentaciji dotaknuo se osvajanja Kupa u Omišu. Ima jedna snimka s dočeka na Višnjiku na kojoj se Mavra popeo na ogradu ispred navijača, no skliznuo je i pao...

- Srećom, dolje je bilo neko grmlje. Doduše, puno drača, to sam kasnije saznao. Zapravo, probudio sam se u nedjelju i vidim da sam pun nekih uboda, onda mi je bilo jasno što je - smije se Zadrov kapetan, pun zadovoljstva nakon sjajnog vikenda u kojemu Zadar osvojio prvi trofej sezone.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Sjećanja za cijeli život

Bio je on tu i lani, kad je Zadar slavio prvi trofej nakon 12 godina suše, kad je uoči lokcdowna na tribinama Krešine dvorane bilo valjda i deset tisuća ljudi, a grad je slavio trofej sve do jutra. Ali, i ovo je bilo nešto posebno.

- Ma, čista ludnica. Za razliku od lani kad smo osvojili tu u onom dekoru pune dvorane, pa nakon toga izašli na Narodni trg, sada je bilo posebnije, jer smo to osvojili u gostima, pa smo imali tih tri-četiri sata nezaboravnog puta do doma. Tornado je već bio u Omišu, dali su nam potporu prije ulaska u dvoranu, onda nas pričekali ispred dvorane, a cijelim putem su se navijači priključivali. Bilo ih je u Dugopolju, pa onda na izlazu s autoputa, na Zadar 2 skupilo se negdje 500, 600 ljudi sa stotinjak automobila, kombija, da bi nas ispred Višnjika dočekalo negdje 2.000 ljudi.

OK, za sve domaće igrače to je bilo nešto što su i očekivali, ali kako su reagirali stranci?

- Ništa im nije bilo jasno. Evo, Buki, Aleksandar Bursać nije znao gdje je, a što se tiče Amerikancima, nešto smo im pokazivali od lani, Carteru nešto više. Chinanu Onuaku, pak, nije ništa od toga vidio, nije imao pojma što ga čeka. Onda su mu počeli skandirati “USA, USA...”, a kako do sada u dvorani nije bilo navijača, on nije znao da tako navijaju i poludio je...

Ostat će svakom od njih ta slika urezana u pamćenje za cijeli život, ali kako bi Mavra ocijenio ono što je Zadar odigrao u posljednjih tjedan dana. Na terenu je izgledao čvrsto, nepoderivo, najbolje...

- Tako je to već neko vrijeme. Uzmite onu utakmicu s Krkom u Novom Mestu, pa onda Split u ABA ligi, zatim Cibona u polufinalu i Split, opet, u finalu. Mi smo s tim utakmicama preokrenuli sezonu. Doduše, možda je sve to počelo i malo ranije, kad smo dobili Cibonu 20 razlike u Zagrebu, a onda i FMP, no tada nas je zakočila korona, izbacila nas dva tjedna iz stroja, a da toga nije bilo, sasvim sigurno bi bilo više naših pobjeda na kontu. Međutim, da se nitko ne uvrijedi, mi sada odigrali baš dobru košarku, bili smo za korak ispred i Cibone i Splita. Iako, treba i to reći, i Cibona i Split su bili u ovom utakmicama na svojim najboljim razinama u ovoj sezoni.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Pola koraka ispred svih

Sve to stavlja Zadar u jednu novu poziciju. Kad se bude dijelio trofej za prvaka, Zadar će, s obzirom na ovu, biti barem za pola koraka ispred ostalih u tretmanu favorita.

- Nema razloga da i sezonu ne završimo na ovakav način. Realno, uvijek je to tako, prvenstvo će dobiti najbolja momčad, jer tu se igra doigravanje, polufinale na dvije, finale na tri pobjede i, za razliku od Kupa, kad u okviru jedne utakmice uvijek možeš imati slab dan i adio, ovdje mjesta za tako što neće biti. Prvenstvo će osvojiti najbolji, a nema razloga da ukoliko ostanemo kompletni to ne budemo mi.

Drugačija uloga

Već od ponedjeljka popodne Mavra je u reprezentativnom okruženju. U njega dolazi na drugačiji način nego bilo kada do sada, jer će zbog izostanka Roka Ukića i Roka Rogića biti u tretmanu prvog playa. Mavra, do sada, nikada u reprezentaciji nije odigrao na način na koji igra za Zadar, sada će mu uloga biti drugačija, shvaća li i on tu šansu?

- Ne želim se time zamarati. Kao i svaki puta, stižem u reprezentaciju spreman igrati, Koliko budem minuta dobio u njima ću nastojati biti najbolji što mogu biti, dati sve od sebe. Na kraju dana, sve je to košarka, ista igra.

Iako, i on je drugačiji ove sezone. Nikada se toliko nije podredio momčadi, ali i radi stvari koje nije radio do sada, bodri igrače kad je na klupi, stalno je u komunikaciji s trenerom, jedan posve drugačiji Mavra.

- Dođe to valjda s godinama, a posebno u Zadru i s obzirom da sam kapetan, pa sve to daje jednu drugačiju dimenziju, Recimo, imaš u momčadi jednog Chinanua Onuakua, koji je ovdje došao odigrati najbolje što može i otići dalje. Nije on tu da se zadrži ne znam koliko dugo, to je realnost, i stoga je moja uloga i kao kapetana i kao playa da se tu napravi situacija u kojoj su svi zadovoljni. Nekada se zbog toga treba malo odreći od sebe kako bi se na kraju napravilo ozbiljan rezultat.

Nizozemci su fizički nezgodni, ali naša je prednost u reketu

U Istanbulu nas u subota čeka Nizozemska, protiv koje je Mavra već igrao. Zna da je to sve, samo ne neozbiljna reprezentacija.

- Fizički su baš nezgodni, dugački su, veliki, atletični. Možda taktički nisu na najvišoj razini, ali morat ćemo odgovoriti fizički ako želimo odigrati dobru utakmicu.

Ta vanjska linija Nizozemaca u kojoj su Franke, Kloof, De Jong ima u sebi klasu koja je razinu ispred objektivne ukupne vrijednosti Nizomemaca.

- Jest, posebno zbog načina na koji igraju i ovlastima u igri. Većinom su to kraći napadi, puno šuta za tri poena, puno tranzicije.

Naša prednost trebala bi biti u reketu.

- Apsolutno, tu je Željko Šakić, tu je Miro Bilan koji igra sjajnu sezonu.

Mi u Istanbulu doslovno odlazimo uživati

U reprezentaciji su neki novi ljudi. Jedan od njih, iako je bio unutra i u prošlom ciklusu, Mavrin suigrač Antonio Jordano sada će dobiti priliku i minute. Prvi je puta tu Goran Filipović. Tim igračima je sada, u uhodanoj kemiji lakše ulaziti u reprezentaciju nego je to bilo svima onima, pa i Mavri, u prošlim kvalifikacijama za SP.

- Uvijek je puno lakše ulaziti u reprezentaciju bez rezultatskog pritiska. Mi u Istanbulu doslovno odlazimo uživati i u tome odigrati najbolje što smo u stanju. Tako je to kod svakog od nas. I da, za razliku od prošlih kvalifikacija, kad je bilo i dosta negative i nervoze, ovo je nešto drugačije. Puno ugodnije - završio je Mavra.

Linker
13. svibanj 2024 09:29