Marko Todorov / CROPIX
ABA LIGA

Cedevita bez većih stresova sredila Široki, Zadrani iznenadili u Novom Mestu!

U 6. kolu ABA lige Cedevita je bez većih problema pobijedila Široki sa 85-76 i ponovno zasjela na vrh ljestvice
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 02. studeni 2013. 22:11

CEDEVITA - ŠIROKI 85-76

S utakmicom više od Partizana i Crvene zvezde, koji svoje utakmice igraju danas, odnosno u ponedjeljak, Cedevita je opet zasjela sama na prvo mjesto ABA lige. U Dvojci Doma sportova pao je Široki. I proveo se kao svi gosti do sada. Damir Vujanović i njegovi momci kući su se vratili uvjerljivo poraženi...

Jasmin Repeša je, kao i u Njemačkoj nekoliko dana ranije, u startnu petorku gurnuo Lovru Mazalina, još ljetos kadetsog reprezentativca Hrvatske, koji je europsko srebro uzeo s juniorima, a protiv Oldenburga je sa 16 godina postao jedan od najmlađih startera u povijesti Eurokupa. Mazalin nije dugo čekao na prve seniorske poene u Dvojci. Nakon što je Široki utakmicu otvorio tricom Colesa, najmlađi Cedevitin prvotimac izborio je i zabio bacanja, kao i dva napada kasnije kad je zaključio seriju 6-0.

U uvodnim minutama su se gosti živjeli od šuta, Repešini momci zatvorili su im reket, a kad je Nolan Smith nanizao četiri poena i otvorio seriju 7-0, utakmica se počela lomiti. Posljednji 'priključak' Širokog bilo je 13:10 nakon čega je uslijedilo Cedevitinih 12-1, niz u kojem je Miro Bilan ubacio sedam poena. Tricu za 25:11 pogodio je Ante Delaš, a post gostiju prekinuo je Ivan Buva s dva uzastopna ubačaja u završnici prve četvrtine.

Buva je jedan od trojice bivših igrača Cedevite, kojima je dugogodišnji klupski dužnosnik Željko Dugandžić uoči utakmice uručio knjigu Od predgrađa do Eurolige. Najveći pljesak Fakina zaradio je, naravno, bivši kapetan Tomislav Petrović, poznatiji kao Lex, a svoj primjerak monografije Tvrtka Puljića i Igora Jagića, dobio je još Franko Kaštropil.

Topli pozdrav nije značio i mekši pristup domaćih igrača jer je Cedevita od pete minute ozbiljno 'nagazila' Široki, a iako se u tom razdoblju nije upisao među strijelce, dobre minute je Repeši dao Tomislav Zubčić, koji je uz Bilana i Smitha bio najzaslužniji za to što su domaći brzo došli do dvoznamenkaste prednosti. Osim dobre obrane na Borisu Baraću, Zubčić je bio i distributor u napadu, pa je već na poluvremenu imao šest asistencija.

Već u 12. minuti je Repeša na parket poslao i dojučerašnjeg juniora Jakova Mustapića, no, s obzirom da je to rezultiralo smanjenjem prednsti na 27:21 nakon Jonesove trice, vrlo brzo je domaći trener u igru vratio Smitha. Trica američkog playmakera, pa dvije Gorana Sutona, koji je izgledao prilično opasno s crnom maskom za zaštitu operiranog nosa, donijele su 43:27 u 17. minuti, a za okruglih +20 (52:32) tricu je stavio Delaš.

Cedevita je u drugom dijelu malo popustila, a to se protiv Širokog - neiskusne, ali vrlo talentirane momčadi - ne smije napraviti. Tako je Barać na početku posljednje četvrtine imao otvorenu tricu, kojom bi zaostatak gostiju ušao u jednoznamenkastu sferu, no, promašio je, na drugoj strani zabio Jusuf Nurkić i ako je bilo kakva šansa za Široki postojala - u tom trenutku je i ona iščezla...

Kod Cedevite, koja ima omjer pobjeda i poraza 5-1, najbolji su bili Nolan Smith sa 19 i Miro Bilan sa 15 koševa, a ekipu Širokog predvodio je Julius Coles sa 13 poena.

Dvojka je i nakon subote ostala neosvojena, Široki je već četvrta žrtva Repešinih jurišnika ove sezone, a i sljedeću Cedevita igra na istom mjestu. U srijedu u 18 sati protiv Sassarija u Eurokupu.

KRKA - ZADAR 79-80

Zadrani su se iz Novog Mesta vratili s pobjedom u džepu. Protiv Krke odigrali su hrabro, energično u završnici i zahvaljujući dobroj preciznosti u odlučujućim sekundama, te sjajnoj Kraljevićevoj blokadi Lapornikova pokušaja dvije sekunde prije kraja, momčad Hrvoja Vlašića izvukla je bodove.

U zadnjoj je četvrtini, inače, bilo svega i svačega. Pet minuta prije kraja dok je Zadar vodio 69:73 i imao dobar kurs prema pobjedi, dosuđena je tehnička pogreška Marku Šutalu koji je od bijesa zbog prethodno dosuđenog nepostojećeg prekršaja potrgao majicu. Krka je tako ni iz čega došla do 72:73, pa je Buljan podigao na 74:73 i još jednom za 76:73 poslije čega je Lawrence promašio tricu. No, Zadar je stisnuo svoju obranu, poentirao je Ivanov, pa Ramljak ubacio tricu i na koncu je Kraljević stavio točku na i.

Utakmica je, pak, bila relativno uzbudljiva jer se ni jedna momčad nije uspjela u nekom trenutku značajnije rezultatski odvojiti. Krka je igrala svoju igru kažnjavajući intervale Zadrove slabosti, ali je momčad s Višnjika imala četvoricu igrača koji su značajnije iskočili. Prvo je to bio Marko Šutalo sa svojih 15 poena (ukupno 26, 3 - 3 trice) već u prvom poluvremenu, potom se ukazao Filip Kraljević (prethodno se ozlijedio Josip Sobin) koji je imao nizove u realizaciji i u svom reketu kontrolirao ploču i obruč, a svakako treba spomenuti i učinak koji su imali Andrew Lawrence i Marko Ramljak.

Bez obzira na povremene poteškoće u organizaciji igre (14 izgubljenih lopta), te slabosti pod obručima, Zadrani nisu dopustili da im Krka 'razvali' linije i da uđe u niz olako postignutih poena. Valjalo je, kao dodatni problem, svladati i sudački 'poguranac' domaćina (Hrvoje Vlašić dobio je tehničku u prvom poluvremenu) u čemu je, na koncu, Zadar i uspio. Minimalna pobjeda itekako je bila potrebna momčadi koju je uzdrmao poraz u prethodnom kolu (Mega Vizura u Višnjiku) i sad će Vlašić, njegov stožer i igrači mirnije dočekati dvije uzastopne domaće (Igokea, MZT) utakmice.

Najbolji u redovima Zadra bio je Marko Šutalo s 26 koševa,a kod Krke Jaka Klobučar je zabio 17 poena

ABA liga, 6. kolo:

Szolnoki - Radnički 101-92

Igokea - Olimpija 74-61

Cedevita - Široki 85-76

Mega Vizura - MZT 101-82

Krka - Zadar 79-80

Redoslijed: 1. Cedevita 5-1, 2. Crvena Zvezda 4-1, 3. Partizan 4-1, 4. Radnički 3-3..., 10. Zadar 2-4...

Linker
17. svibanj 2024 01:36