Ćosić 13 puta zašto

 SN
13 PUTA ZAŠTO

Kako je propao megatransfer zakletih hrvatskih rivala: ‘Novac nije sporan... Meni je to jako čudno‘

Donosimo vam intervju s košarkaškom legendom iz Sportskih novosti 1989. godine
Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 11. ožujak 2023. 11:09

U Sportskim novostima dugi je niz godina subotom izlazila kultna rubrika ‘13 puta zašto’ s intervjuima s najvažnijim osobama iz tadašnjeg sportskog života. Sada se prisjećamo tih tekstova, a danas vam donosimo intervju s Krešimirom Ćosićem kojeg je napravio Bernard Paleka 27. svibnja 1989. godine. Tada je Ćosić bio čelna osoba KK Zadra, a jedna od glavnih tema je bila potencijalni prelazak Stojka Vrankovića u Cibonu.


1. Prvo i osnovno: rekli ste da stvarate momčad kontinuiteta, a Stojana Vrankovića ponudili ste Ciboni, svom bivšem klubu, eventualno suparniku u domaćem prvenstvu. Zašto?

Vranković nije na transfer listi, kako bi netko mogao pomisliti. Stojko je igrač iznimno važan za Zadar te se ne može dogoditi da nekontrolirano ode iz Zadra ako ne bude realnih mogućnosti da najmanje tri godine igra u Zadru. I ponuda Ciboni je naša želja da pametno iskoristimo njegove kvalitete kako ne bi u jednom trenutku Zadar ostao bez igračke kompenzacije. Novac nije sporan jer tko god uzme Stojka već ima garanciju vanjske odštete.

2. Zar nije u pitanju odšteta koju bi Zadar sada dobio, a sljedeće godine ne bi?

Pokušao sam taj problem sagledati stručno. Svjestan sam da ovakav potez izaziva svakojake reakcije. No, odšteta koja bi došla od stranih klubova se može već ove godine ostvariti, ali igračka kompenzacija ne može. Zato smatram da je to mogao biti kvalitetan dogovor i za Cibonu, jer ona financijski ništa ne riskira, samo može zaraditi, a ostvaruju se mogućnosti da u daljnjim pregovorima zadrži Vrankovića ako nađe zajednički jezik s njim. Čemu se sad Cibona treba iznenaditi kad je lani i tako tražila Jankovića!? Prema tome, razmišljanja su ovakva - ako Stojko hoće ostati u Zadru, stručni štab na to gleda pozitivno, ali ako Stojko hoće dogodine otići iz Zadra, bilo u Jugoslaviju ili vani, onda bolje da to učini ove godine nego dogodine.

3. Cibona je posao odbila. Zašto?

Direktor Cibone Tadić, s kojim sam razgovarao, prenio je moju poruku dalje uz napomenu da sam ne odlučuje, a potom dao povratnu informaciju da Cibonu taj dogovor ne zanima. Meni je to jako čudno jer Cibona je i do sada tražila Vrankovića. Ako postoje neke nejasnoće u pogledu Stojkovog odlaska u profesionalce, onda izgleda da ih Cibona uopće ne želi raspraviti sa Zadrom ili ima puno bolje informacije o stanju u Zadru nego stručni savjet KK Zadar.

image

Krešimir Ćosić

SPORTSKE NOVOSTI

4. Svojedobno je Novosel htio Vrankovića. Gotovo je uspio u tome. Mislite li da bi on ovakvu prigodu ispustio da je ima?

Pa Mirko bi, sigurno, za takvo nešto bio zainteresiran ako i on ne bi imao informacije koje stručni savjet KK Zadar nema. Možda bi pokušali dobiti Vrankovića i ostaviti Arapovića, ali to je već nešto o čemu se bi se sigurno razgovaralo premda se mi ne bismo trebali složiti.

5. Zašto sada govorite da ne znate potpunu situaciju o Vrankoviću?

Na sastanku Izvršnog odbora KK Zadar čuo sam različita mišljenja. Jedno je bilo da Stojko možda odmah ode u profesionalce. Međutim, drugo je bilo da on sigurno ostaje godinu dana u Zadru, ali da može ostati i do kraja karijere, a treće da postoje izgledi da on ode i u Real Madrid. Ako je to tako i kako mi je predočeno, da je Vranković i do sada bez znanja kluba potpisivao ugovore na nekoliko strana, onda ni ja ni bilo tko u Zadru ne zna točno na čemu je s njim. Apsurdno je razgovarati o stvaranju momčadi kontinuiteta, kako smo je nazvali, a ne znati kakva je situacija sa Stojkom Vrankovićem. Zidati kuću bez kvadratnih temelja uopće nema smisla. Nedoumice koje moramo raščistiti ne počinju od rezervnih i ‘malih’ igrača nego od nositelja igre. Bila bi potpuna pogreška preuzimati odgovornost i ovako raditi za momčad, a ne znati čime raspolaže. Sve u svemu, ja govorim isključivo o poslu i bilo kakve polemike trenutno me ne zanimaju.

6. Može se čuti razmišljanje da Stojka šaljete iz Zadra da vas ne bi zasjenio. Je li to istina?

Kad bi me Stojko želio zasjeniti u sljedeće tri godine, osvajati prvenstva za Zadar, svi mi, a naročito ja bili bismo i te kako sretni.

7. Postali ste šef stručnog stožera, počeli raditi, a nećete primati plaću. Isključuje li to dio odgovornosti?

U Zadru sigurno, bez obzira na primanja, ne mogu zarađivati kao vani, i prvo što želimo raščistiti to je koliko koristi uopće ima Zadar što ja radim u Zadru. Ako Zadar nema od toga koristi, onda nema potrebe da ja tu radim. Zato što nismo porazgovarali ni o kakvim materijalnim pitanjima ne znači da ja ne preuzimam potpunu odgovornost za svoj dio posla.

8. Želite li možda steći glas ‘čvrste ruke’?

Takvi glasovi me ne zanimaju. Po onom što se priča ja vrlo rijetko cijenim nečiji rad jer većinom tko puno galami i izigrava čvrstu ruku u stvari zataškava svoju nesigurnost i pokušava impresionirati čvrstinom kao nadomjeskom neznanja i straha. Prema tome, sve ono što ja pokušavam raditi je da svoj posao obavim kako treba. Ako je potrebno da za to budem miran i ugodan suradnik, ja ću biti. Ako se rad ne odvija kako treba onda trebam odgovarajuće i postupati. Ponekad koristeći uvjeravanje i razumijevanje, a ponekad i odlučnost.

9. Po svemu što se sada događa Vi ste jedan od ključnih ljudi u Jazinama ili možda prvi?

Ovisi o tome kako se gleda na rad u klubu. U stručnom dijelu smatram da sam odgovoran i da Gjergja i Trninić isto tako ne izbjegavaju odgovornost za svoj dio posla. Jednostavno, ne bi bilo korektno od mene da donosim odluke, a da se onda skrivam iza uprave, Pina ili Slavka, jer bih s time dao loš primjer ostalima. Ako Zadar bude u stanju provesti ono što je osnovno za stvaranje velikog kluba i ostvarivanje uspjeha, onda će moj prvi potez biti da sve što mogu predam drugima koji će to i dalje raditi. Za sada ja odlučujem, ne zato što smatram da sam najpametniji nego i zato što je meni to možda lakše provesti nego drugima. Zar tako nije bilo i u A reprezentaciji? Pročitajte ono što se pisalo u novinama, a pogledajte što sam ostavio na parketu i vidjet ćete da jedno s drugim nema nikakve veze. A kad sam to obavio, ‘pomagao’ stvaranju kompletno nove reprezentacije i igračkih veličina koje mogu danas potpisivati ugovore i za profesionalnu ligu, ja sam se maknuo jer ipak vjerujem da će doći vrijeme kad će se kod nas cijeniti ono što je ostvareno, a ne obećano.

image

‘13 puta zašto‘ s Krešimirom Ćosićem iz 1989. godine

SPORTSKE NOVOSTI

10. Kao bivši izbornik kakve izglede dajete našima na prvenstvu Europe u Zagrebu?

Realno je očekivati da budemo prvi. To znaju svi igrači, treneri i vodstvo. Ako se dogodi neki kiks zbog nečega nepredviđenog ne bi smjelo osuti previše drvlja i kamenja jer imamo najbolju reprezentaciju na svijetu.

11. Što to znači?

Konkretno, zlatna medalja na prvenstvu Europe u Zagrebu je samo prolazna stanica do osvajanja zlatne medalje na sljedećem prvenstvu svijeta i Olimpijadi. Ako bismo samo osvojili zlatnu medalju u Zagrebu, a umanjili naše prilike za prvenstvo svijeta i Olimpijadu, onda to ne bi bilo uspješno prvenstvo za nas.

12. Svi govore da je za košarku dobro što će profesionalci i amateri moći igrati na istim natjecanjima?

S time se potpuno slažem. FIBA je jako dobro uredila kad je to dopustila jer to nas može samo natjerati na kvalitetniji rad. Naši igrači će biti u stanju igrati ravnopravno s najboljim svjetskim zvijezdama. Također i tržišni princip poslovanja bit će prisutan pa ćemo kroz takvu košarku moći ostvarivati i određene financijske koristi.

13. Zadar je na tom putu?

Željeli bismo ga dovesti na taj put. Odakle i svi ovi potezi. Dakle, zahtjev za puno povjerenje, ali i odgovornost struke. Odatle želja za zajedničkim, a ne pojedinačnim ambicijama, dakle želja da se prvenstveno radi u interesu kluba koji ima europske ambicije.

Linker
15. svibanj 2024 17:21