PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp
NEVJERICA U SUSJEDSTVU

Nakon debakla Srbije neki razmišljaju i o oproštaju: ‘Ovo je katastrofa, igrali smo kao g**na!‘

‘Ispričavam se narodu, valjda smo nešto naučili iz ovoga. Bolja momčad je slavila, ovo je sramota‘
Piše: Sportske novosti, HinaObjavljeno: 04. srpanj 2021. 23:30

Talijanska košarkaška reprezentacija šokirala je Srbiju u finalu kvalifikacijskog olimpijskog turnira u Beogradu i slavljem 102-95 (28-22, 29-23, 23-18, 22-32) izborila plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Talijanima će to biti prvi nastup na Igrama otkako su u Ateni 2004. osvojili srebrnu medalju, dok su aktualni olimpijski doprvaci iz Rio de Janeira po treći put u posljednja četiri olimpijska ciklusa ostali bez plasmana među 12 reprezentacija koje će se boriti za olimpijska odličja.

"Ozbiljno ću razmisliti o daljnjem nastupu za reprezentaciju. Nije problem biti dio neuspjeha, nego očito ne mogu pomoći momčadi", rekao je Nemanja Bjelica, jedan od najiskusnijih košarkaša Srbije, čime je možda i najavio oproštaj od reprezentacije.

Italija, koja 2016. kao domaćin kvalifikacijskog turnira u Torinu nije uspjela izboriti mjesto na Igrama u Rio de Janeiru već je tamo otputovala Hrvatska, u nedjelju je u Beogradu odigrala savršenu utakmicu i u svim elementima nadigrala domaću reprezentaciju.

"Malo je reći neuspjeh, ovo je katastrofa. Zato što se od nas očekuje pobjeda. Htjeli smo usrećiti naš narod. Ispričavam se, preuzeo bih odgovornost i nikad nisam bježao od toga, ali to nije poanta. Užasnu smo košarku odigrali. Da ne ulazim u detalje... Težak poraz, moramo vidjeti kako dalje. Igrali smo kao g**na. I ja sam kriv, s ovakvim pristupom ne možemo igrati košarku. Ispričavam se narodu, valjda smo nešto naučili iz ovoga. Bolja momčad je pobijedila, ovo je sramota", zaključio je Bjelica u razgovoru za RTS.

image
Nemanja Bjelica
PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp

Kod Talijana prednjačio je Achille Polonara koji je ubacio 22 koša uz 12 skokova i pogodio šest od osam trica. Nicolo Mannion je s 24 poena bio najbolji strijelac pobjedničke reprezentacije, a Simone Fontecchio je postigao 21 koš uz osam skokova. Danilo Anđušić je predvodio strijelce srpske reprezentacije s 27 koševa. Filip Petrušev je ubacio 22, a Ognjen Dobrić 17.

U 26. minuti Italija je došla do nevjerojatna 24 koša prednosti (73-49). Na početku posljednje četvrtine Srbija je zaostatak smanjila na 14 koševa (80-66), ali je do kraja dvoboja uspjela samo ublažiti poraz. Kapetan Srbije Miloš Teodosić iznio je svoje viđenje utakmice u Beogradu.

"Ne mislim da smo mi puno zakazali, koliko je Italija odigrala sjajnu utakmicu. Ubacili su dosta lopti, istina, bilo je i dosta otvorenih šuteva. Ne mogu zamjeriti suigračima na želji, volji i borbenosti. Ovo je bio naš loš dan, bilo je teško tijekom priprema, ali i turnira i s ozljedama. No, ne tražim izgovore. Čestitamo Talijanima na pobjedi. Ne želim pričati o tome (ozljedama i izostancima, op.a.). Izgovore možemo do jutra nabrajati. Još jedan loš dan... Velika tuga što ne idemo u Tokio, ali valjda ćemo izvući neke pouke", komentirao je Teodosić za RTS.

image
Miloš Teodosić
PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp

Italija će u Tokiju igrati u skupini B grupne faze s reprezentacijama Australije, Nigerije i Njemačke, koja je u finalu splitskog turnira nadigrala Brazil sa 75-64. U skupini A će igrati Iran, Francuska, SAD i pobjednik kvalifikacijskog turnira u kanadskoj Victoriji, gdje će u finalu igrati Grčka i Češka.

U skupini C su Argentina, Španjolska, Japan i Slovenija, koja je predvođena Lukom Dončićem svladala Litvu u finalu kvalifikacijskog turnira u Kaunasu s 96-85. Na taj način se nijedan domaćin kvalifikacijskih turnira nije plasirao na Olimpijske igre u Tokiju, a sva četiri mjesta popunit će europske reprezentacije.

Linker
12. svibanj 2024 01:58