Sportski direktor Cibone Marin Rozić, trener Vladimir Jovanovic i direktor Domagoj Čavlović
 RANKO SUVAR/CROPIX
PRIJELOMNI MJESECI

Što će ekipa iz Možemo! napraviti s jednim od sportskih simbola Grada Zagreba? Evo što su najavili...

Prijeti kraj sezone koja bi mogla biti silno loša, a najavljeno pojačanje možda završi u - Zvezdi!?
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. svibanj 2021. 18:58

Cibona je u utorak glatko poražena u Splitu i 40 minuta ju dijeli od vjerojatno rezultatski najlošije sezone otkako je hrvatske samostalnosti. Ukoliko Split bude slavio u jednoj od sljedeće dvije utakmice polufinala, dogodit će se da Vukovi ne igraju niti jedno finale ove sezone, a ciljevi uoči sezone su bili oba domaća trofeja. Usput, cilj za ABA ligu bio je gornji dom, a na kraju se Cibona spašavala kvalifikacija za ostanak sve do posljednjih kola.

Recimo, bila je slična sezona 2010/11, ali je tada Cibona, osim što nije upala u niti jedno hrvatsko finale, bila i prilično sigurna u to da neće doći u pitanje posljednje mjesto u ABA ligi premda su i tada tavorili blizu dna. No, bilo je to i vrijeme kad je Cibona još uvijek, zadnji puta doduše, igrala i Euroligu...

I dok se pod Tornjem pokušava sanirati ozlijeđeni gležanj lijeve noge Roka Prkačina, kako bi on zaigrao u petak i time donio Vukovima neku nadu, nekoliko europskih medija u utorak je plasiralo informaciju kako će u novoj sezoni igrač Cibone biti Jose Vildoza, 25-godišnji Argentinac, playmaker koji je debitirao za reprezentaciju te zemlje u kvalifiakcijama za prvenstvo Amerike.

Oglasio se i Aco Petrović

Ako ste pažljivije pratili, informacija oko Vildoze već je bila na ovim stupcima prije otprilike mjesec dana, jer ju je za SN servirao jedan argentinski novinar, pozivajući se na izvore bliske igraču. Iako to pod Tornjem nije potvrđeno, čak je Marin Rozić oštro demantirao tu priču, zanimljivom se učinila koincidencija po kojoj je Vildoza igrač agencije Octagon, iste one preko koje su u Cibonu sletjele posljednje dvije akvizicije, trener Vladimir Jovanović i igrač Jakov Mustapić.

Naravno, pokazala se ova priča točnom, Cibona je svakako u pregovorima s Vildozom, no sada tu ima i drugih interesa, jer kako se može doznati u igru se uključila Valencija, još neki španjolski klubovi, ali i Zvezda.

Kad je u utorak priča oko Vildoze zaplesala po društvenim mrežama, oglasio se i Aco Petrović, pitajući se što to znači u pogledu Lovre Gnjidića. I tu nema ništa nova, Gnjidić je u kombinacijama s Mornarom i da sve nije osvanulo u javnosti možda bi taj posao bio i gotov, ali sada se čeka kraj sezone. I svakako treba u tu matricu staviti potencijalni dolazak Vildoze, ostanak Krešimira Radovčića, i tko zna što već ne.

Poslovanje po zakonu

I još nešto. Cibona trenutačno ne može dovesti nikoga, jer na BAT-u ima dugovanju prema Luki Žoriću i Domantasu Sabeckisu, a tek kad se ta dugovanja riješe - ne manje od milijun ukupno - može se krenuti po igrače iz inozemstva.

Naravno, puno će toga u budućnosti Cibone ovisiti i novoj gradskoj vlasti. U programu Možemo!, a ta će opcija kontrolirati gradsku skupštinu, a Tomislav Tomašević ima velike šanse da postane i gradonačelnik, stoji izrijekom kako je cilj “mijenjati nelegalne statute u GNK Dinamu i KK Ciboni”.

Na to se nadovezala i ideja kojoj će onima koji posluje suprotno Zakonima o udrugama i Zakonu o sportu ili ne poštuju Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, biti privremeno zamrznut priliv novaca. Dinamo je sam svoj svijet, ali Cibona...

image
Cibona je u utorak u Splitu poražena s 15 razlike u prvom dvoboju polufinala doigravanja
VOJKO BASIC

Domagoj Čavlović, direktor kluba, bio je kratak na tu temu...

- Tko god bio na čelu Grada ima u obvezi brigu o šest gradskih klubova, a od njih možda jedino Dinamo ne ovisi o lokalnoj samoupravi. I to nije slučaj samo u Zagrebu, jer lokalna samouprava, možda čak i više nego o Ciboni, skrbi o Splitu ili Zadru, kad govorimo o košarci. A što se tiče priča o tome da je nešto nelegalno kod nas, samo ću reći da postoje zakoni i nama je u interesu da poslujemo prema njima.

U Ciboni se nadaju kako će uskoro sjesti za stol s izbornim pobjednicima. I prezentirati svoje vizije. Hoće li se one uklopiti u vizije politike, pokazat će se vrlo skoro. Činjenica jest da je Grad od 2010. naovamo stajao iza Cibone i u nju namještao svoje ljude na rukovodeće pozicije. Postoje li novi ljudi nove politike za Cibonu ili će ostati sve po starom pod Tornjem?

Sezona se bliži kraja. Možda još 40 minuta, možda 80, možda finale. Ne ponovila se više nikada ovakva, nadaju se navijači...

Linker
06. svibanj 2024 16:02