RONALD GORSIC Cropix
‘Imamo recept za Hrvatsku‘

‘Bogdanović je svestrano krilo, Zubac klasični centar, a Hezonja? On želi na sebi imati odijelo heroja‘

U taboru hrvatskog protivnika vrlo su dobro analizirali sve hrvatske prednosti i mane
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. srpanj 2022. 14:08

Jednom je postojao Hanno Möttölä, Finac koji je početkom stoljeća igrao i za Atlanta Hawkse, a za reprezentaciju je igrao 20 godina. Onda je Henrik Dettman postavio osnove finske košarke, nakon što se s Njemačkom i Dirkom Nowitzkim popeo na postolje. Dettman, sjećam se dobro, nije razgovarao godinama s domaćim novinarma - "ne znaju ništa o košarci" - ali je s vremenom naučio cijelu naciju da osim hokeja postoji još jedan ozbiljan dvoranski sport. Nemojte zaboraviti da su Finci jedina skandinavska zemlja u kojoj je rukomet ništa. Ostala je košarka. I Finci je igraju jako dobro.

Toliko dobro da su u stanju napraviti jednog Laurija Markkanena, u kojemu je Dettman morao vidjeti novog Dirka kad se pojavio. Neće, naravno, Markkanen bit novi Nowitzki, ali je Markkanen, vršnjak našeg Zupca i Žižića, ozbiljan igrač. U njega je 211 centimetara, a igra od pozicija tri do pet. Cavsi, naime, igraju, kao preteča nečeg novog s tri visoka u petorci. Za Finsku, za FIBA košarku je Markkanen idealna petica. I radit će nam puno problema kao što ih je radio Šveđanima. Zaključio je utakmicu sa 22 poena, 11 skokova i četiri asista.

Mala košarkaška obitelj

Alexander Madsen ovako će reći o uključivanju Markkanena u finsku reprezentaciju:

- Lauri Markkanen poznaje sustav, ali i mi ostali moramo razumjeti kako koristiti Laurija. Ni na treninzima u početku nismo bili baš sigurni kako igrati s Laurijem, kao i na početku utakmice sa Švedskom. Mi smo se previše trudili dati mu loptu blizu koša. Kad smo ponovno počeli distribuirati loptu kao cijela momčad, shvatili smo da Lauri stalno stvara prostor nama ostalima za napad.

Bilo je to dovoljno za Švedsku. Finska je, inače, jedna mala košarkaška obitelj. Henrik Dettman više nije izbornik, no on je postavio Lassi Tuovija i stoji mu iza leđa. U rad s reprezentacijom je uključen i Hanno Möttölä, danas 45-godišnjak. Upravo je bilo sjajno vidjeti kako je Möttölä analizirao Hrvatsku. Sljedeći redovi će vam dovoljno reći o tome zašto Finci nisu "pikzibneri"...

- Ne smije nas zavarati hrvatska igra protiv Slovenije, jer oni su u međuvremenu imali više dana za trening i bit će bolji protiv nas. Imat će i iza sebe dvoranu, intezitet će biti na visokoj razini i morat ćemo na to znati odgovoriti - počeo nekadašnji finski košarkaš, pa nastavio o tome kako Finska mora igrati u Rijeci.

- Naša okosnica za pobjedu mora biti obrana. Naša nam je obrana protiv Švedske omogućila laganiji napad. Isti je recept za utakmicu s Hrvatima. Hrvatska se igra temelji na blokovima za Hezonju i Bogdanovića i na to moramo biti spremni, te situacije neutralizirati. Cilj je natjerati Hrvatsku da igra jedan na pet i skupljati defanzivne skokove - objasnio je Möttölä.

Analiza naših zvijezda

Prvi veliki Finac je prilično jasan i što će biti strategija u napadu.

- Zubac i Žižić su vrhunski, ali tradicionalni centri, s visinom i masom prije svega štite obruč u obrani. Naši igrači na lopti moraju snažno napasti i izbaciti hrvatsku obranu iz komforne pozicije. Tu treba iskoristiti naše strateške prednosti.

Mislio je na brzinu vanjske, ali i unutarnje linije Finske, nema sumnje. Na kraju je ostao pokoju i o našim vedetama...

- Hezonja je izuzetno atletičan i sam definira granicu između dobrih i loših odluka na terenu. A donosit će puno odluka i želi imati na sebi odijelo heroja.

- Zubac, koji je upravo potpisao novi ugovor s LA Clippersima je klasični centar. Izvrstan je u pick and rollu i sposoban je zabijati i bliže košu, iz poluhoroga.

- Bogdanović je svestrano krilo Utah Jazza. Dobar je koš igrač i odličan šuter za tri poena. Više igra za momčad od Hezonje.

Linker
27. travanj 2024 05:56