ANTE CIZMIC Cropix
BORBA ZA EUROBASKET 2025

Hrvatska upisala i petu pobjedu u šestoj utamici pretkvalifiakcija, ali nije bilo dovoljno za glavnu rundu

Austrijanci bili bolji nego u Grazu, a mi ćemo morati strijepiti do kolovoza
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. veljača 2023. 20:53

Hrvatska je svladala Austriju sa 84:74 u posljednjoj rundi pretkvalifikacija za Eurobasket 2025., trebalo je to biti i uvjerljivije na oproštaju Ace Petrovića od klupe uopće, ali pobjeda je pobjeda.

Goran Filipović je za 17 poena i četiri asista dobro iskoristio svoju priliku, bio je tu i Dominik Mavra sa 16 poena, tri skoka i pet asista, Toni Nakić je dodao 14 poena i tri asista, a dvoznamenkast je još bio i Roko Badžim sa 11 poena i četiri skoka. Mučio nas je, pak, Rašid Mahalbašić sa 21 poenom, četiri skoka, pet asista i tri oduzete lopte

Otvorila je Austrija u Splitu sa 10:2, Rašid Mahalbašić bio je srce igre Austrije, a upravo je i on bio razlika u odnosu na snagu dvije vrste koje su igrale međusobno u Grazu u studenom i sada zaključili ovaj pretkvalifikacijski ciklus. Hrvatska je već do konca prve četvrtine sustigla Austriju, jer je zaigrala malo odgovornije, prije svega u obrani, a u napadu su ton našoj igri davali Dominik Mavra i Goran Filipović. Imali smo i 36:21, pa su se Austrijanci opet spustili na minus četiri (35:39), da bi na Mavrin pogon otišli s 50:36 na veliki odmor.

image

Na fotografiji: Goran Filipovic.

ANTE CIZMIC Cropix

U trećoj četvrtini već smo bili na 65:49, ali kao da nikako nismo mogli prelomiti i “ubiti” utakmicu do kraja. Doduše, niti Austrijanci, koliko se god trudili nisu se mogli spustiti ispod deset poena razlike. Zapravo sve do 38. minute kad je Timo Lanmüller pogodio tricu za 72:81. Međutim, ništa se tu dramatično nije spremalo, pa je Hrvatska mirno zaključila ovu utakmicu.

Nismo u sjajnom stanju

Bila je to i posljednja utakmica na klupi Ace Petrovića, koji je tijekom zadnje četvrtine imao i zanimljivu komunikaciju s tribinama, a usput je podario i debitantske nastupe za Hrvatsku Tomislavu Buljanu i Lovru Runjiću.

Hrvatska je na koncu ostala kratka za prvo mjesto u skupini i direktan plasman u kvalifikacije za Eurobasket samo zbog onog poraza u studenom od Poljske u Zagrebu (79:87). I sada ćemo imati ljeto prepuno utakmicu, prvo slijedi zadnja runda pretkvalifikacija u kojoj ćemo biti veliki favoriti, a onda i pretkvalifikacije za Igre u Parizu od 12. do 20. kolovoza.

Usput, sve ćemo to odraditi s novim izbornikom, kojega će baš onaj kojemu je u nedjelju zadnji puta bilo na klupi - Aco Petrović - predložiti u ožujku za izbornika koji bi na klupi Hrvatske treba ostati po nekim najavama sve do Igara u Los Angelesu 2028. godine.

image

Na fotografiji: Dominik Mavra.

ANTE CIZMIC Cropix

Hrvatska nije u sjajnom stanju, mnogi mladi igrači tek trebaju proći reprezentativnu školu, a onda će trebati uglazbiti u cijelu jednu priču koja se stvar i one iskusnije i najkvalitetnije igrače.

- Imali smo problema s ulaskom utakmicom, kao i prethodnim utakmicama. No, tražili smo petorku. Jednim uhom pratili smo i rezultat iz Švicarske. Žao mi je što nismo prelomili utakmicu ranije, pa bi bilo više prilika za Runjića, Buljana i Ivišića - kazao je Aco Petrović, koji je potvrdio da mu je ovo posljednja utakmica na klupi.

- Bilo je dovoljno. Sada ću predložiti izbornika, imat ću dva prijedloga za Upravni odbor, to mi se sada vrti po glavi, dva posve oprečna prijedloga. Oni će izabrati, moje je da predložim.

Želio je sportski direktor još nešto podvući.

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Nije mi jasno zašto nismo kao najbolji drugi već kvalificirani, jer su Poljaci ionako organizatori Eurobasketa. Ali, svejedno. Računamo na ljeto na Hezonju, Smitha i Matkovića, a za predolimpijski turnir računamo i na pokojeg NBA igrača - zaključio je Aco Petrović.

Dominik Mavra je dodao:

- Bila je ovo rutinska pobjeda. Gradimo jednu novu priču i meni je kao starijem baš gušt biti i igrati s ovim momcima.

Linker
12. svibanj 2024 22:44