Dominik Mavra

 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
‘FRUSTRIRAJUĆE JE IGRATI‘

Hrvatski reprezentativac poslao panični poziv upomoć: ‘Ako se ne uključi država, idemo u teški amaterizam!‘

‘Reprezentacija? Aco Petrović još me nije zvao, ali ja sam tu, spreman pomoći.‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. listopad 2022. 14:51

Četiri je utakmice odigrao Split na početku nove sezone. Prva dva ispita u domaćem prvenstvu dala su naznake kako će Split biti sposoban za sve u hrvatskom okruženju, jer je na Gripama pala Cibona, onda i Škrljevo u gostima. Dvije su, pak utakmice u ABA ligi pokazale da je Split osuđen na borbu, kao i ostali hrvatski predstavnici, za izbjeći samo dno. Budućnost je zamrznula Žute na minus 35 u Podgorici, onda je i Cedevita Olimpija pokorila Gripe, lako slavivši s plus 18.

Dominik Mavra iza sebe ima vruće ljeto. Odmah nakon svršetka sezone uplovio je u bračnu luku, onda je bio i dio reprezentacije na Eurobasketu, čak je tamo ostavio jedan od najboljih dojmova, da bi u međuvremenu Zadar promijenio Splitom.

Mijenjat će se odnosi

Najveći transfer koji se dogodio između hrvatskih klubova između dvije sezone, u to ne treba dvojiti, jer Mavra se posljednjih sezona u Zadru predstavio kao igrač koji radi razliku. Ali, i dovoljan iskusan kako bi otkrio za početak koliko je frustrirajuće igrati utakmice ABA lige u kojima su porazi jedina realnost...

- Je, frustrirajuće je, slažem se, ali glavni Splitov problem na početku sezone jest činjenica da smo još uvijek nekompletni. Tu je ta ozljeda Vuke, pa ozljeda Đoge i mi smo trenutačno u potrazi za pojačanjima. I nadam se da će ta pojačanja što je prije moguće stići, jer je gotovo nemoguće igrati u ovom ritmu s praktički šest seniorskih igrača u rosteru. To je naš najveći problem. S obzirom na kasno sastavljanje momčadi, mislim da u ovom trenutku i nije realno ništa drugo od onoga što trenutačno pružamo.

image
VOJKO BASIC Cropix

Ostanimo kod ABA lige. Odigrana su dva početna kola, a s obzirom na taj mali uzorak može li se pretpostaviti tko su ti klubovi s kojima će se Split, Zadar i Cibona moći nositi, koje bi mogli prestići do konca sezone?

- Mislim da su to svakako MZT i Borac, eventualno Mega. Iako, prerano je za prognoze, iza nas su tek dva kola, a dolazit će i neki igrači, neki će odlaziti, mijenjat će se rosteri, tako i odnosi snaga.

Oko Splita se provlači priča da bi klub mogli preuzeti strani investitori, čak se spominje neka naznaka kako bi se to moglo dogoditi iza Nove godine. Ima li u toj priči osnova?

- Ne znam, nečega je tu bilo. Zašto se taj posao nije završio, pak, nije pitanje za mene. Svakako bi, ne samo za Split, već za ukupnu našu košarku bilo jako dobro da se te stvari počinju događati. Ovako će biti jako teško...

U cijeloj toj financijskoj neprilici, dogodilo se to kako bi domaće prvenstvo moglo biti silno zanimljivo, poput HNL-a lani, jer osim Splita, Cibone i Zadra, sada je i Cedevita Junior s dovođenjem Krune Simona istakla svoju kandidaturu za najviše pozicije. Barem nešto?

- Generalno je moj sud da hrvatska košarka naprosto mora tražiti neko novo rješenje, shvatiti da ovo sve skupa nije dobro i učiniti sve što se može da ovih nekoliko klubova budu bolji. Bez većih financijskih ulaganja to naprosto neće biti moguće. I ne radi se tu samo o seniorskim pogonima, u nas je apsolutno sve potplaćeno. A kad nema novca, nema niti intersa i svi pate, od vrha do dna. To je najveći problem, rješenje se mora pronaći i to na razini države. Ne radi se tu više o lokalnim samoupravama, ovdje država treba pomoći da se sve skupa podigne na jednu višu razinu jer ovo je put prema teškom amaterizmu.

Je li Dominik Mavra sredio dojmove nakon Eurobasketa?

- Jesam, i opet ne znam što bih tu pametno rekao. Nekako mi se po glavi provlači zaključak kako je reprezentativna priča samo nastavak onoga o čemu smo maloprije razgovarali. Španjolska je osvojila zlato, dosta ih ljudi nije vidjelo niti u četvrtfinalu i imaju sustav. Svi ti igrači su godinama, neki i po desetak godina u ACB ligi, a to je najjača liga Europe, a na sve to su dobili pravog, iskusnog trenera. S druge strane, individualna kvaliteta, pokazalo se, nije ključna, jer niti Dončić, niti Jokić, niti Antetokounmpo nisu svoje reprezentacije doveli u četiri najbolja. To su činjenice koje se moraju analizirati, koje trebamo shvatiti. Nama treba temelj za koji se moramo uhvatiti. Čini mi se da bi, s obzirom na stanje u kojemu je naša košarka sada, čak i nekakav dobar rezultat na Eurobasketu teško promijenio stvari. Bilo bi malo bolje što se tiče same popularizacije, ali općenito se ništa ne bi promijenilo.

S obzirom da je Dominik Mavra prije pet godina stavio potpis na ugovor s Joventutom, a pričamo o ACB ligi, kako sada gleda na taj trenutak svoje karijere iz prizme nekih novih klinaca, poput Roka Prkačina (Girona), Tonija Nakića (Breogan) ili Tomislava Buljana (Joventut, zapravo kaljenje u trećeligašu Pratu) koji su ovo ljeto krenuli put Španjolske?

- Dolaze u vrlo zeznutu ligu i dosta su mladi. Meni se konkretno dogodilo da sam došao i u tešku sredinu i u težak sustav, a usput apsolutno u glavi nisam bio spreman za to. Nisam imao strpljenja, želio sam igrati i vratio sam se u ABA ligu. Opet, mislim da su svi ti naši igrači trenutačno u najboljoj mogućoj poziciji i jedino što je važno jest da imaju strpljenja. Da rade i da ostanu tu što je duže moguće. U najboljoj su i najorganiziranijoj ligi, najozbiljnijoj, ako baš želite. Samo je strpljenje važno i želim im svu sreću.

Aco (još) nije zvao

Mjesec dana je proteklo od Eurobasketa, a za mjesec dana nas čeka nastavak pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. Austrija i Poljska za potvrditi prvo mjesto u skupini. Sve vezano za reprezentaciju na sebe je preuzeo Aco Petrović, je li kontaktirao Mavru?

- Nismo se čuli, ali ja sam tu, spreman sam se odazvati, to je to. Ove dvije utakmice koje slijede su samo prvi korak i treba ih odraditi što je moguće bolje, a onda razmišljati što i kako bolje, što dalje...

Dominik Mavra nije isijavao optimizmom. Duboko svjestan situacije u kojoj nam se nalazi košarka. I poslao je samo jedan u nizu apela. Sve pod istim nazivnikom, “koliko para, toliko muzike”...

Linker
09. svibanj 2024 13:47