MEHMET MURAT ONEL/AFP/PROFIMEDIA Mehmet Murat Onel/Afp/Profimedia
KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET

Jasno je tko će predvoditi Hrvatsku, ali Sesar je određenim igračima jasno dao do znanja da ih i dalje želi

Izbornik objavio širi popis igrača koji kandidiraju za utakmice protiv Francuske i Cipra
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 31. siječanj 2024. 23:35

Josip Sesar, izbornik reprezentacije, objavio je širi popis kandidata, njih 24 za otvarajuće utakmice kvalifikacija za Eurobasket 2025. Koncem veljače će naša reprezentacija igrati protiv Francuske u Brestu (23. veljače), a onda i dočekati u Rijeci Cipar (26. veljače).

Na popisu se nalaze svi dostupni igrači, osim onih u NBA lige, kojima će se u sljedećim danima priključiti i Karlo Matković, pa stoga centra koji sigurno bio na popisu nema na ovom popisu.

Sesar je tako pozvao praktički sve igrače koje je imao na raspolaganju u gotovo dva mjeseca proteklog ljeta, ali je ovaj popis obogatio i nekim imenima koji su skrenuli na sebe pažnju tijekom ove sezone. Prije svega se to odnosi na dva visoka igrača, Marina Marića iz španjolske Andorre i Ivana Vraneša iz litavskog Juventusa. Nadalje, na popisu je i Toni Nakić kojega nije bilo proteklo ljeto zbog ozljede, a tu su i neki igrači na koje se ozbiljno računa u budućnosti, poput Andrije Jelavića iz Mege, Michaela Ružića iz Joventuta ili Lea Menala iz Virtusa. Na popisu je prvi puta Filip Vujičić iz Dubrovnika, a opet su tu imena poput Krešimira Radovčića iz Cibone ili Antonija Jordana iz mađarskog Falca.

- Sa svojim suradnicima cijelo vrijeme pratim igre naših potencijalnih reprezentativaca na temelju kojih smo napravili popis od 24 igrača koji bi trebali odigrati ove dvije kvalifikacijske utakmice. Taj će se popis smanjiti na 15 imena za pripreme, no još je rano za skraćivanje jer su tu i neke sitne ozljede, kao i igrači koji su u razmišljanju mogu li se u ovom trenutku staviti na raspolaganje reprezentaciji. Ovo je dakle 24 igrača koji mogu ispuniti obaveze koje ćemo postaviti ispred njih - kazao je Josip Sesar nakon objavljivanja popisa.

I odmah je u toj izjavi dotaknuo "igrače koji još uvijek razmišljaju", a kako su na popisu Luka Božić, Ante Žižić, pa i Marko Ramljak, koji su proteklo ljeto imali poziv, ali na kraju nisu stigli pod reprezentativni stijeg, treba vidjeti hoće li ovoga puta njihova imena biti i na konačnom popisu za pripreme. Sesar im je uvrštavanjem na ovaj popis pokazao da ih i dalje želi, a sada je odluka na njima.

- Pripreme kreću odmah nakon finala Kupa Krešimir Ćosić, dakle u nedjelju, 18. veljače. U Zagrebu imamo tri dana treninga, a zatim transfer za Brest, no do toga ima još vremena. Sada slijede kupovi i u ostalim državama i bitno je da reprezentativci budu zdravi i igraju u dobroj formi pa ćemo na okupljanju vidjeti kako sve to konačno postaviti.

Konačni popis od 15 igrača Sesar je obećao za desetak dana.

- To ovisi o mogućim ozljedama, no načelno tjedan dana prije okupljanja bi trebali skratiti popis na 15 imena. Nadamo se da će svi biti zdravi i igrati kao i do sada. Konkretno, u ovom trenutku imamo mali problem da je Badžim iskrenuo gležanj, Nakić se vraća nakon ozljede, a ni Smith nije igrao posljednja dva susreta za Partizan. Nisu to naravno veliki problemi, ima vremena da se oporave i uđu u optimalnu fizičku spremu, no sitni su problemčići tu. Tjedan dana uoči početka priprema sigurno će se iskristalizirati situacija, s time da su tu još i kupovi s velikim brojem utakmica u kratkom roku i samo se nadam da to neće stvoriti probleme u vidu ozljeda - zaključio je Sesar.

Kako bilo, neke stvari su sigurne i uoči skraćivanja popisa. Reprezentacija će biti u rukama onih igrača koji su nosili ambicije i proteklo ljeto, prije svega se tu misli na Marija Hezonju, Jaleena Smitha, Gorana Filipovića, Bornu Kapustu, Roka Badžima, Darija Drežnjaka, Roka Prkačina, Matea Drežnjaka, Tonija Perkovića, a svakako i na Danka Brankovića koji je igrao u prvom dijelu akcija proteklog ljeta, a u dogovoru s izbornikom propustio je turnir u Istanbulu, pa je tada na njegovo mjesto upao Krešimir Ljubičić.

SESAROV POPIS

Goran Filipović (Torun)

Borna Kapusta (Studentski centar)

Mate Kalajžić (Split)

Krešimir Radovčić (Cibona)

Jaleen Smith (Partizan)

Roko Badžim (Merkezefendi)

Toni Perković (Split)

Filip Vujičić (Dubrovnik)

Antonio Jordano (Falco)

Mario Hezonja (Real Madrid)

Mateo Drežnjak (Studentski centar)

Marko Ramljak (Zadar)

Leo Menalo (Virtus)

Luka Božić (Zadar)

Dario Drežnjak (Zadar)

Toni Nakić (Breogan)

Roko Prkačin (Gran Canaria)

Michael Ružić (Joventut)

Andrija Jelavić (Mega)

Danko Branković (Bayern)

Ivan Vraneš (Juventus)

Krešimir Ljubičić (Split)

Marin Marić (Andorra)

Ante Žižić (Virtus)

------

Raspored

BREST (23. veljače, 20.30 sati) Francuska - Hrvatska

RIJEKA (26. veljače, 20 sati) Hrvatska - Cipar

Linker
10. svibanj 2024 08:54