DAMIR KRAJAC/CROPIX
Čeka se tek potvrda

Kapetan HR reprezentacije odlazi iz Cedevite Olimpije i dogovara senzacionalan transfer za kraj karijere

Rekorder po broju nastupa za hrvatsku reprezentaciju pravo igranja bi stekao od 14. kola ABA lige
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. prosinac 2020. 14:14

Kad je Luka Rupnik, slovenski reprezentativac dobio otkaz u Zaragozi, u Cedeviti Olimpiji, kojoj fali domaćih igrača, nisu čekali niti sekunde i dogovorili su dolazak jednog od najboljih prijatelja Luke Dončića u Ljubljanu, a ovaj bi bek trebao ostati u Ljubljani godinu i pol dana.

U isto vrijeme Roko Ukić, kapetan reprezentacije i trenutačno jedini hrvatski igrač u rosteru kluba koji je nekada bio i u Zagrebu, razgovarao je sa sportskim direktorom Sanijem Bečirevićem i trenerom Juricom Golemcom. Iako obojica isprva nisu željeli čuti ništa na temu mogućeg Ukićevog odlaska, 36-godišnji Ukić ipak je presjekao i on pod svaku cijenu želi napustiti Ljubljanu.

Ukić u ovim poznim godinama svoje karijere, u možda i posljednjoj sezoni svoje karijere ne vidi na kraju klupe kako maše ručnikom, ali i želi biti u pravom igračkom ritmu, jer njemu je cijeli finiš karijere pozicioniran prema reprezentativnim kvalifikacijama za Olimpijske igre, koje se krajem linja igra u Splitu.

Ukić to natjecanje želi dočekati u najboljoj mogućoj spremi, pun samopouzdanja, onog igračkog prvenstveno i tu se dogodio brzi dogovor.

Naime, Roko Ukić je i ovoga ljeta bio u razgovorima za povratak u matični klub, u Split u kojemu je i započeo karijeru. Međutim, tada je zov Eurokupa presudio kod Ukića, no kako su se stvari počele raspetljavati nakon početka sezone, a u Splitu se počelo događati nešto perspektivno, Ukić je tu prepoznao svoju novu šansu.

Ili posljednju šansu. Naime, između opcije da kraj karijere dočeka negdje drugdje, ako to nije Ljubljana, mogla je biti Cibona ili Zadar, Ukić o tome nije razmišljao niti sekundu, nego je izabrao Split, svoj Split.

I tako će Roko Ukić stići na Gripe, s kojih je otišao prije 15 godina, u ljeto 2005. kad je pristupio Baskoniji i time otvorio svoju međunarodnu karijeru.

Rekorder po broju nastupa za hrvatsku reprezentaciju pravo igranja za Split stekao bi nakon od 14. kola ABA lige, znači od 10. siječnja, dok bi HT Premijer ligu mogao igrati, jer je zakasnio na ovaj prijelazni rok tek od trećeg kruga, znači od 23. kola. Prevedeno, Ukić bi gotovo cijeli drugi dio sezone, onaj u kojemu bi se gradio plasman u ABA ligi, ali i lovilo domaće trofeje proveo u Splitu i tu se na najbolji mogući način punio igračkim samopouzdanjem, ali i pripremao tijelo za sve izazove koje nosi olimpijske kvalifikacije u lipnju, a nada se Ukić i same Igre u Tokiju.

Što će biti nakon ove sezone, za sada niti sam Ukić ne zna. Možda će to bit još jedna sezona, možda i neće, ali u svakom slučaju Split će biti posljednji klub u karijeri Roka Ukića.

Posljednji i prvi.

Između je ovaj veteran igrao za cijelu nisku respektabilnih klubova: Baskoniju, Barcelonu, Romu, Toronto Raptorse, Milwaukee Buckse, Fenerbahče, Panathinaikos, Cedevitu, Varese, Cantu, AEK, Metropolitans, Antibes i Cedevitu Olimpiju...

Linker
26. travanj 2024 08:41