Krunoslav Simon
 
 Nir Keidar/Anadolu Agency
Intervju za JL

Krunoslav Simon o budućnosti, nastavku Eurolige i reprezentaciji: ‘Jedne stvari me strah...‘

Hrvatski košarkaš u Zagrebu čeka odluku o mogućem nastavku euroligaškog natjecanja
Piše: Petar Zobec, Jutarnji listObjavljeno: 13. svibanj 2020. 15:33

Ovo je najbolja odluka koju smo mogli donijeti za košarku, izjavio je predsjednik Turskog košarkaškog saveza Hidayet Turkoglu, nakon što je priopćeno da je tursko prvenstvo, što se ove sezone tiče, okončano.

Prvaka neće biti, kao niti ispadanja u niži rang natjecanja. Tom odlukom je i stopiran pokušaj favoriziranog Efesa da se okruni novim naslovom prvaka. Međutim, član europskog viceprvaka - Kruno Simon, ističe da je to bila jedina ispravna odluka u ovome trenutku.

- Svi su bili svjesni da je to realna opcija. Sigurno da nam nije drago jer smo igrali jako dobro, ali ovo je viša sila, na to se stvarno ne može utjecati i na kraju smo svi to prihvatili - govori nam Kruno koji se javio iz svog Zagreba.

- Konačno sam doma, bio sam dva tjedna u samoizolaciji u Istri nakon povratka iz Turske i sada sam u Zagrebu. Kada sam odlazio iz Turske nije se još znalo hoće li se nastaviti prvenstvo, no u slučaju da se donijela odluka o nastavku, imali bismo tri dana da se vratimo u Istanbul.

Je li u klubu zavladalo razočaranje nakon odluke da se prvenstvo prekine, budući da ste bili prvi favoriti za naslov?

- Da, nama odluka najviše šteti jer smo bilo veliki favoriti za osvajanje naslova. Mislim da smo samo mi, Karsiyaka i Fenerbahçe jedini željeli da se prvenstvo nastavi. Međutim, u ligi je puno Amerikanaca od kojih se većina vratila u SAD i onda bi to bilo teško izvedivo, jer bi svi morali u izolaciju i na testiranja.

Kako su izgledali vaši posljednji dani u Turskoj, kako ste održavali formu?

- Mi igrači smo imali slobodne ruke oko toga hoćemo li ostati ili ne. U dvorani imamo tri terena, dakle šest koševa, i svaki je dobio svog trenera, svoju loptu i koš. Ali kažem, to je sve bilo fakultativno, ništa nije bilo obavezno tako da su neki ostali, neki su otišli u druge krajeve Turske, a neki se vratili u svoje zemlje.

Kakva je uopće bila situacija u Turskoj po pitanju koronavirusa?

- Kada sam odlazio situacija se dosta pogoršala, počele su se uvoditi trodnevne i četverodnevne karantene, a nama bi s dvoje djece zabrana izlaska iz stana dosta teško pala. Sada se situacija popravlja, svakim danom se sve više stvari otvara, kao i kod nas.

Efes je vodeći i u poretku Eurolige, o čijoj sudbini čelnici tek moraju odlučiti. Sudeći prema izjavama predsjednika Jordija Bertomeua, cilj je da se Euroliga ipak odradi do kraja...

- Evo, čekamo vijesti o tome. Zadnji rok je 24. svibnja i čini mi se da su izgledi 50-50. Oni će pokušati svim silama da se to odigra do kraja, ali pitanje je hoće li pronaći odgovarajući model. Ako nogometaši u Njemačkoj krenu s prvenstvom onda će se vjerojatno probati iskopirati njihov model, ali jasno je da će to biti veoma teško za organizirati i osigurati zdravstvene uvjete.

Kakvo je vaše stajalište o nastavku euroligaškog natjecanja?

- Nije lako odgovoriti na to pitanje. Ako bi se nastavilo, mi bismo tek kroz dva ili tri tjedna krenuli s pripremama i ispalo bi da je to tri mjeseca pauze od posljednje utakmice. Ne znam kako bi to izgledalo. Bojim se za igrače, strah me da bi pripreme bila kratke i onda postoji velika opasnost od ozljeda. Ali profesionalci smo, poštovat ćemo odluke koje će se donositi.

Lani ste potpisali ugovor s Efesom na 1+1 godinu, kakva su vaša razmišljanja o budućnosti u turskom klubu?

- Tako je, i klub ima opciju da raskine ugovor. Prema informacijama koje imam to se ne bi trebalo dogoditi, ali nikad ne znaš u sportu. Sigurno je da će se budžeti smanjivati i da nećemo imati isti broj stranaca kao do sada, ali što se mene osobno tiče, spreman sam na sve. Uživam u Istanbulu i bilo bi mi lijepo ostati ovdje.

Znate li možda kakve je situacija s vašim suigračem i euroligaškom zvijezdom Shaneom Larkinom, ostaje li on u Istanbulu?

- Ha, imam informaciju da će ostati, čak i da je produžio ugovor, tako da mislim da će ostati.

Kvalifikacijski turnir u Splitu na kojemu je hrvatska reprezentacija trebala sudjelovati je definitivno odgođen za iduću godinu, kako gledate na to?

- Sigurno da mi je žao i nadam se će se odigrati 2021. kao da ništa nije ni bilo. Ali u ovom trenutku ima puno važnijih stvari od toga, nadam se samo da ćemo se što prije vratiti u normalu.

Linker
01. svibanj 2024 14:37