Ja Morant je odličan na parketu, ali nije van njega

 JUSTIN FORD/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Justin Ford/getty Images/profimedia
JEDNOSTAVNO NEPOPRAVLJIV

NBA liga najavila žestoku kaznu za veliku zvijezdu: Mogao bi propustiti cijelu sezonu i izgubiti 33,5 milijuna

‘Donijeli smo odluku, ali nećemo je objaviti dok ne završi finale‘, objavio je povjerenik lige.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 02. lipanj 2023. 12:43

Dok je cijeli NBA svijet usredotočen na početak finalne serije između Denver Nuggetsa i Miami Heata, velika zvijezda Memphis Grizzliesa Ja Morant je dobio veliko upozorenje od strane povjerenika lige Adama Silvera. On je nakon utakmice u Denveru upitan i o suspenziji koju NBA liga priprema za Moranta.

- Donijeli smo odluku, ali nećemo je objaviti dok ne završi finale. Ne želimo ničime skrenuti pažnju s finala, bilo bi nepošteno prema ovim igračima da se priča o bilo čemu drugom osim o njihovim igrama - rekao je Silver, a ovakve njegove riječi natjerale su sve one koji prate NBA ligu na razmišljanje kako Morantu prijeti jako velika kazna. To nije ni čudno s obzirom na to što je playmaker Memphisa napravio.

Podsjetimo, Morant je ove sezone često skretao pažnju na sebe nepromišljenim potezima. U ožujku je snimljen u noćnom klubu u Denveru kako pod utjecajem alkohola maše pištoljem, a tu je snimku objavio na svojem Instagram profilu. Kako u NBA ligi nema nikakve tolerancije na takve ekscese odmah je uslijedila suspenzija od osam utakmica. Morant se ispričao, rekao kako je shvatio da je takvo ponašanje neprihvatljivo, a upravo u to vrijeme su u javnost isplivali u javnost. Tako je prije početka sezone pištoljem prijetio jednom srednjoškolskom igraču protiv kojeg je igrao utakmicu, a iz njegovog automobila su uočena i laserska svijetla, slična onima koja se koriste na nišanima vatrenog oružja, kako su uperena prema igračima Indiane nakon jedne utakmice protiv Pacersa.

image

Sporna snimka koja je dovela do druge suspenzije

SCREENSHOT Screenshot

Morant ima gangsterske sklonosti, a očigledno mu opomena u ožujku nije bila dovoljna jer je opet sve ponovio prije nekoliko tjedana. Jedan od “superstarova” NBA lige ponovo je, naime, mahao vatrenim oružjem i sve to opet prezentirao na društvenim mrežama, pa je onda to, jasno, ekspresno postalo viralno te stiglo do očiju svih i svakog. U spornom video zapisu može se vidjeti Moranta kako prvo “surfa” na krovu automobila, a onda se kasnije s prijateljem vozi u tom istom vozilu te slušaju glazbene uratke repera NBA Youngboya. Malo su se “rasplesali” i opustili pa se u jednom trenutku (nepažnje) na snimci pojavio pištolj u rukama 23-godišnjeg košarkaša, doduše samo nakratko budući da je njegov prijatelj, “snimatelj”, brzo okrenuo kameru od njega. No, šteta je počinjena, Morant je opet “uhvaćen” u kontroverznom ponašanju, odnosno opet s pištoljem u ruci i to praktički tek što je odradio suspenziju radi prethodnog identičnog incidenta.

Memphis je opet odmah reagirao i suspendirao ga na neodređeno, ali to ne znači ništa jer su Grizzliesi u tom trenutku već ispali iz playoffa. Važna je samo suspenzija od NBA lige, a ona bi po svemu sudeći mogla biti jako visoka. Američki mediji špekuliraju kako bi Morant mogao dobiti suspenziju od čak godine dana, odnosno da mu bude zabranjeno da igra cijele sljedeće sezone. Silverova najava da ne želi skretati pažnju s NBA finala takvim prognozerima samo daju za pravo.

image

Ja Morant

RONALD MARTINEZ Getty Images Via Afp

- Još ne znamo što će biti potrebno da se promijeni njegovo ponašanje - istaknuo je Silver koji će sigurno Moranta iskoristiti za primjer. Upozorenje je 23-godišnji igrač dobio prije dva mjeseca, ali ono mu očigledno nije bilo dovoljno. Niti novčani gubitak ga nije pokolebao jer je Morant izgubio 40 milijuna jer nije izabran u niti jednu od tri najbolje petorke sezone. Kako je u sezoni imao prosjek od 26,2 poena, 8,1 asistencija i 5,9 skokova, definitivno je zaslužio biti u jednoj od tih petorki, ali su ga glasači kaznili zbog stvari van parketa. Automatski je zbog toga izgubio bonus na novi ugovor koji bi iznosio 233 milijuna dolara da je dobio to priznanje, ali vjerujemo da će se snaći i s ovih 194,3 milijuna dolara koliko će svejedno dobiti. Doduše, ako bude suspendiran na cijelu sljedeću sezonu izgubit će još 33,5 milijuna dolara koliko iznosi njegova plaća za sljedeću godinu. Naime, NBA klubovi ne plaćaju svoje igrače u slučaju ovakvih suspenzija. Tu su i potencijalni gubitci od sponzora koji se još nisu oglasili po tom pitanju. Dapače, Nike je nedavno pustio u prodaju novu liniju tenisica s njegovim potpisom.

Inače, ako bi Morant dobio suspenziju na cijelu sezonu, bila bi to jedna od najžešćih kazni u NBA povijesti. Bilo je igrača poput Tyrekea Evansa, O.J.Maya ili Chrisa Andersena koji su dobili kaznu od dvije sezone, ali nitko od njih nije bio tolika zvijezda kao što je to Morant sada. Čak je i Ron Artest zbog one čuvene tučnjave na utakmici između Detroita i Indiane 2004. suspendiran na manje - dobio je u tom trenutku suspenziju do kraja sezone, odnosno na 73 utakmice.

Linker
14. svibanj 2024 20:35