TIM NWACHUKWU Getty Images Via Afp
S NBA PARKETA

Nestvarni Embiid predvodio Sixerse; Nuggetsi došli na prag prolaska; najteži poraz Cavsa u povijesti NBA doigravanja

Bojan Bogdanović proveo je na parketu 13 minuta te upisao pet poena, tri skoka i jednu asistenciju
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 26. travanj 2024. 07:34

NBA doigravanje nastavljeno je s tri utakmice. U seriji 76ersa i Knicksa te Magica i Cavsa vidjeli smo smanjenje zaostatka, dok su Nuggetsi gostujućom pobjedom kod Lakersa došli na prag prolaska u konferencijsko polufinale.

New York Knicksi su svoj dom napustili s dvije pobjede nad Philadelphia 76ersima, a sinoć su Sixersi pred sobom imali izrazito bitnu utakmicu na domaćem parketu. Momčad Nicka Nursea je spremno odgovorila na izazov te je slavila sa 125:114 za smanjenje na 2-1 u seriji.

Tijekom prvog dijela treće četvrtine, utakmicu je preuzeo sjajni Tyrese Maxey koji je ubacio 10 od uvodnih 16 momčadskih poena te je odveo Sixerse do najveće prednosti od pet poena razlike – 71:66. Ulogu strijelca je nakon toga od njega preuzeo Joel Embiid koji postiže tri uzastopne trice za prvu dvoznamenkastu prednost na utakmici od 82:72.

Sixersi su odigrali briljantnu treću četvrtinu koju su okončali s 8/10 pogođenih šuteva za dva poena te 9/12 pogođenih šuteva za tri poena za ukupno 43 ubačena poena i prednost od 98:85 nakon tri dionice igre. Spektakularni su bili Embiid s 18 poena uključujući četiri trice te Maxey s 10 poena i šest asistencija, a vrijedni istaknuti i 12 asistencija na 17 pogođenih šuteva.

Nakon trice preko Brunsona za 111:96, Embiid je došao do 41. poena čime je postavio novi vlastiti rekord po broju poena u jednoj utakmici NBA doigravanja. Novi reprezentativac SAD-a je nastavio trpati, no Knickse je OG Anunoby s dvije trice vratio na jednoznamenkast zaostatak od -8.

U završnici se ipak pojavio Kyle Lowry koji je s četiri uzastopna poena ponovno odveo Sixerse na +12 i više nije bilo povratka za goste. U konačnici su košarkaši Philadelphije slavili sa 125:114 za smanjenje zaostatka na 2-1 u seriji.

Sixerse je do trijumfa predvodio nezaustavljivi Joel Embiid s 50 poena i osam skokova te Tyrese Maxey s 25 poena i sedam asistencija, dok je Kelly Oubre odigrao jako dobru utakmicu s 15 poena i sedam skokova. Kod poraženih je Jalen Brunson postigao 39 poena uz 13 asistencija, a pratili su ga Josh Hart s 20 i OG Anunoby sa 17 poena. Bojan Bogdanović proveo je na parketu 13 minuta te upisao pet poena, tri skoka i jednu asistenciju

image
TIM NWACHUKWU Getty Images Via Afp

Košarkaši Cleveland Cavaliersa su na Floridu došli s vodstvom od 2-0 u seriji prve runde doigravanja NBA lige protiv Orlando Magica, no sinoć su doživjeli neugodan poraz od 121:83.

Orlando je ubrzo došao do prednosti od 30 poena razlike te je susret odlučen već sredinom treće četvrtine. Do kraja su mirno priveli dvoboj kraju pa su u konačnici slavili sa 121:83 što je najteži poraz Clevelanda u povijesti NBA doigravanja. Dosad su rekord držali Washington Wizardsi koji su 2008. godine svladali Cavse s 36 poena razlike.

Najefikasniji u pobjedi Magica su bili Paolo Banchero s 31 poenom i 14 skokova, Jalen Suggs s 24 poena uz 9/11 iz igre te Franz Wagner koji je ubacio 16 poena, podijelio osam asistencija i uhvatio pet skokova. Kod poraženih je Jarrett Allen ubacio 15 poena uz osam skokova, dok je Donovan Mitchell učinku od 13 poena pridodao i sedam asistencija.

Jedina momčad koja nije uspjela smanjiti zaostatak u seriji su Los Angeles Lakersi. Oni su na svom parketu sa 105:112 poraženi od aktualnih prvaka Denver Nuggetsa.

Bila je ovo ponovno slična utakmica većini okršaja ove dvije momčadi – Lakersi su ušli s više energije u dvoboj, ostvarili +10 nakon prvih 12 minuta i držali vodstvo do poluvremena, no u nastavku Nuggetsi stišću papučicu za gas, dokazuju zašto su ponajbolja momčad lige i pobjeđuju treću dionicu rezultatom 34:22 što ih dovodi u ugodno vodstvo pred kraj susreta.

Domaćini, koji su šutirali katastrofalnih 3/24 za tri poena nisu imali nikakve šanse za hvatanje priključka na samom kraju. Denver je svojim efikasnim napadom i izvrsnom obranom sigurno priveo utakmicu do konačnih sedam poena razlike.

Nuggetsi, koji su slavili 11. put zaredom protiv Lakersa imali su čak četiri igrača iz petorke s preko 20 poena. Ovaj put ih je predvodio Aaron Gordon s 24 poena i 15 skokova, dok je igra Nikole Jokića konstanta (24 poena, 15 skokova i 9 asistencija). Preko 20 išli su i Jamal Murray (22 poena, 9 asistencija) i Michael Porter Jr. (20 poena, 10 skokova).

Poraženi sastav je dobio još jednu odličnu partiju od Anthonyja Davisa (33 poena, 15 skokova). Dobro su odigrali i LeBron James (26 poena, šest skokova i 9 asistencija) i Austin Reaves (22 poena, 4 ukradene lopte). Doprinos ostalih igrača domaćina bio je minimalan, a još jednu nevidljivu predstavu pružio je D’Angelo Russell koji je ostao bez poena.

Ovom pobjedom Nuggetsi su poveli 3-0 te imaju priliku riješiti seriju u noći sa subote na nedjelju u 2:30 h. Vrijedi spomenuti kako nijedna momčad u povijesti NBA lige nije pobijedila seriju u kojoj je gubila 3-0 (omjer svih timova koji su se našli u toj situaciji je 0-152).

Linker
26. travanj 2024 07:35