Hoće li Irving i Dončić završiti sezonu bez playoffa?

 RON JENKINS Getty Images Via Afp
NIKAD UZBUDLJIVIJE

Potpuni kaos u NBA ligi: Svaka utakmica je iznimno važna, ostaju li Dončić i Irving bez doigravanja?

Nemoguće je prognozirati rasplet borbe za playoff i play-in turnir u Zapadnoj konferenciji
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 30. ožujak 2023. 13:30

Pandemija koronavirusa je sportskom svijetu donijela puno toga lošeg, ali i poneku dobru stvar. Primjerice, NBA liga je upravo zbog koronavirusa implementirala play-in turnir kao dio doigravanja, a to je pravilo uvelike promijenilo izgled najbolje košarkaške lige na svijetu i donijela puno uzbuđenja.

Činjenica kako sada deset, a ne osam momčadi iz svake konferencije donijela je veliku kompetitivnost i manje klubova koji se odluče za tankiranje pa smo tako i u ovoj godini, kada se na draftu krije tako velika nagrada kao što je Victor Wembanyama, nije bilo puno momčadi koje su rano pokazale da ih ne zanima ništa osim borbe za što bolji pick. Praktično su samo San Antonio i Houston od početka sezone bili u tom krugu, Detroit im se brzo priključio nakon ozljede Cadea Cunninghama, a kasnije je u to društvo ušla i Charlotte koju su također osakatile razne ozljede.

Svi ostali su se nadali ulasku barem u play-in što ti omogućuje da s jednom ili dvije pobjede dođeš u doigravanje, a to je velika nagrada za svaku momčad. Na Istoku je tek prije nekoliko dana postalo izvjesno kojih će 10 momčadi nastaviti sezonu i nakon 82 odigrane utakmice iako se Washington još uvijek dana ulasku u tom društvu. Na Zapadu je stanje potpuno kaotično jer su ispod crte dvije momčadi koje još uvijek mogu do play-ina.

Krenimo prvo s Istokom na kojem je situacija nešto jednostavnija. Tu je i borba za vrh dosta jasna - Milwaukee bi trebao završiti kao prva, Boston kao druga, Philadelphia kao treća, a Cleveland kao četvrta momčad. New York će u doigravanje s pete pozicije, a za šestu se bore Brooklyn i Miami kojih dijeli jedna pobjeda. U play-in će, osim lošijeg od dvojca Nets-Heat, i trojac Atlanta, Toronto i Chicago s time da Bullsi još uvijek imaju prijetnju od strane Wizardsa koji imaju dvije pobjede manje.

Chicago i Washington ove sezone imaju međusobni omjer 2-2, a Bullsi su u prednosti ako ove momčadi budu imali isti broj pobjeda jer imaju bolji omjer među momčadima iz Istočne konferencije što je treći korak u odlučivanju bolje pozicije po NBA pravilima. To znači da Wizardsi do kraja sezone moraju imati tri pobjede više od Bullsa. Chicago do kraja sezone igra još protiv Charlotte (u gostima), Memphisa (doma), Atlante (d), Milwaukeeja (g), Dallasa (g) i Detroita (d). Wizardsima je raspored ovakav: Orlando (d), New York (g), Milwaukee (d), Atlanta (g), Miami (d), Houston (d). Dojam je kako Chicago može izgubiti dovoljno utakmica da Washingtonu pruži šansu, ali da Wizardsi ne mogu pobijediti toliko tako da bi navijači Bullsa trebali biti mirni što se borbe za play-in tiče.

image

Bullsi su, izgleda, uhvatili posljednji vlak za play-in

TIM NWACHUKWU Getty Images Via Afp

Zato na Zapadu nitko ne može biti miran osim Denvera, Memphisa i Sacramenta. Oni će sigurno biti na prve tri pozicije u konferenciji s time da su Nuggetsi sigurno prvi, a Grizzliesi imaju dvije pobjede više u odnosu na Kingse. A onda kreće kaos.

Pazite ovo - Phoenix je na omjeru 41-35 (tekst je pisan prije utakmica igranih u noći s četvrtka na petak), Clippersi na 41-36, pa slijede Golden State (40-37), Minnesota (39-38), Lakersi (38-38), New Orleans (38-38), Oklahoma (38-39), Dallas (37-40) i Utah (36-40). Doslovno svaku momčad kriza do kraja sezone može izbaciti čak i iz play-ina, a isto tako niz pobjeda nekome može donijeti skok i od nekoliko mjesta.

Dojam je, doduše, kako je Jazz odustao od borbe za play-in jer imaju dosta ozljeda, a ionako je ovaj rezultat nadmašio sva očekivanja u Salt Lake Cityju za ovu sezonu. No, ostali su u žestokoj borbi. Najveće iznenađenje je mlada momčad Oklahome koja je tijekom sezone imala dosta problema s ozljedama, ali je i dalje na poziciji koja vodi u play-in. Lakersi su se digli u posljednje vrijeme, Minnesota i New Orleans prevladali neke krizne situacije, a Phoenix, Clippersi i Golden State se koliko-toliko stabilizirali.

Najteže je u Dallasu koji nije uspio iskoristiti dovođenje Kyriea Irvinga te osigurati doigravanje. Dapače, Mavericksi su izgubili 7 od posljednjih 10 utakmica, a s obzirom na to da Luka Dončić u posljednje vrijeme izgleda više zabrinut za događanja van terena nego na njemu.

Što se rasporeda do kraja sezone teško je reći tko je tu u boljoj situaciji. Dallasu ide na ruku što posljednje tri utakmice igra kod kuće i to protiv momčadi (Sacramento, Chicago, San Antonio) kojima te utakmice vjerojatno neće značiti ništa u kontekstu konačnog poretka. Prije toga Dončić i društvo imaju teška gostovanja u Miamiju i Atlanti. Oklahoma ima dvije utakmice - Indianu i Utah - protiv momčadi koje nisu u doigravanju, ali obje u gostima. New Orleans do kraja igra samo protiv play-off momčadi dok Lakersi vjerojatno imaju najlakši raspored jer imaju dvije utakmice protiv Jazza i jednu protiv Rocketsa. Minnesota na papiru ima povoljan raspored, Golden State i Clippersi igraju samo protiv Portlanda koji je van play-offa dok je Phoenixu to slučaj sa San Antonijem.

Do kraja sezone bit će još dosta međusobnih okršaja momčadi koje se na Zapadu bore za doigravanje i play-in, a svaka od tih utakmica praktično donosi dvostruki ulog te ćemo sa zanimanjem pratiti njihove ishode. Kako stvari stoje, sve bi se moglo odlučivati posljednja dva dana sezone, a iz NBA lige su se pobrinuli da i za to naprave spektakl. Naime, u subotu 8. travnja na parkete će 28 momčadi, a u nedjelju, posljednjeg dana sezone, će igrati svih 30. Bit će to jako uzbudljiv Uskrs.

Utakmice momčadi iz Zapadne konferencije do kraja sezone (velikm slovima su napisane domaće utakmice):

Phoenix Suns (41-35): DENVER, Oklahoma, SAN ANTONIO, DENVER, LA Lakers, LA CLIPPERS

Los Angeles Clippers (41-36): Memphis, New Orleans, LA LAKERS, PORTLAND, Phoenix

Golden State Warriors (40-37): SAN ANTONIO, Denver, OKLAHOMA, Sacramento, Portland

Minnesota Timberwolves (39-38): LA LAKERS, PORTLAND, Brooklyn, San Antonio, NEW ORLEANS

Los Angeles Lakers (38-38): Minnesota, Houston, Utah, LA Clippers, PHOENIX, UTAH

New Orleans Pelicans (38-38): Denver, LA CLIPPERS, SACRAMENTO, MEMPHIS, NEW YORK, Minnesota

Oklahoma City Thunder (38-39): Indiana, PHOENIX, Golden State, Utah, MEMPHIS

Dallas Mavericks (37-40): Miami, Atlanta, SACRAMENTO, CHICAGO, SAN ANTONIO

Utah Jazz (36-40): Boston, Brooklyn, LA LAKERS, OKLAHOMA, DENVER, LA Lakers

Linker
08. lipanj 2024 06:09