TIM HEITMAN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Tim Heitman/getty Images/profimedia
LOVA DO KROVA

Ruši sve rekorde: Dončić će postati prvi košarkaš u NBA ligi sa suludim ugovorom koji može biti još veći

Slovenski košarkaš je jedan od onih koji može potpisati takozvani supermaks ugovor
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 18. rujan 2023. 15:49

Luka Dončić će vjerojatno postati prvi košarkaš kojem će jednogodišnja plaća biti viša od 70 milijuna eura. To je rezultat istraživanja koje je proveo američki ESPN analizirajući tko sve može potpisati takozvani ‘supermaks ugovor‘.

Supermaks ugovor je moguće potpisati ako si u NBA ligi minimalno sedam godina i to u jednom klubu, a tada ti plaća može iznositi 35% od salary capa za tu sezonu. No, postoje i dodatni kriteriji - takav ugovor može dobiti ako si izabran u jednu od tri najbolje petorke NBA lige u prethodnoj godini, odnosno u dvije od tri prethodne godine ili si ponio MVP titulu u jednoj od prethodne tri sezone.

Do sada je ovakav ugovor potpisalo 13 igrača, posljednji među njima Bostonov Jaylen Brown, a prema istraživanju ESPN- trenutno postoji osam igrača koji u budućnosti mogu dobiti ovakav ugovor. To su Jamal Murray, De‘Aaron Fox, Pascal Siakam, Brandon Ingram, Bam Adebayo, Jaren Jackson Jr., Shai Gilgeous-Alexander i Luka Dončić. Na ovoj listi nema Jaysona Tatuma koji je već ispunio kriterije za takav ugovor. Ostalima ipak trebaju još neki kriteriji, a najbliži tome da će ih ostvariti je Dončić. Zapravo, gotovo je sigurno kako će on dobiti taj ugovor te postati prvi igrač u povijesti NBA lige koji će u jednoj sezoni zaraditi više od 70 milijuna dolara.

Slovenac je četiri puta izabran u najbolju petorku NBA lige pa bi po tom kriteriju već sada mogao potpisati supermaks, ali nedostaju mu još dvije sezone igranja za Dallas. Ako ostane član Mavericksa, Dončić će u 2025. moći potpisati supermaks ugovor koji će vrijediti od 2026./27. Prema projiciranom salary capu, prve godina njegovog ugovora tada će iznositi 54,8 milijuna dolara dok će u posljednjoj zaraditi više od 70 milijuna dolara uz rast salary capa od 5%.

Postoji šansa da taj iznos bude i veći ako salary cap u sljedeće tri godine bude rastao više od 10% što je moguće jer se tek treba dogovoriti novi ugovor između NBA lige i televizijskih kuća. Tada bi Dončić u posljednjoj godini supermaks ugovora zaradio 83,6 milijuna dolara. Inače, Dončić je u dosadašnjih pet sezona zaradio 69 milijuna dolara. Ima važeći ugovor do 2027., a po njemu će zaraditi još 178 milijuna dolara.

Linker
05. svibanj 2024 20:24