AFP
ROKO UKIĆ ZA SN

‘Šarić i Hezonja ispadaju, a ja jedva čekam konferencijska polufinala, bit će ‘klanja‘...

Dva kluba iz Los Angelesa su glavni favoriti, na Istoku je sve otvoreno, predviđa naš reprezentativac
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 31. srpanj 2020. 13:40

Roko Ukić veseli se povratku NBA lige, ali istovremeno se čudi što uopće sada pričamo o najboljoj košarkaškoj ligi svijeta. Da su normalna vremena, sve bi već odavno bilo gotovo. Slavili bi prvaka, znali bi kako je završio draft, kao i gdje su se smjestili najbolji slobodni igrači.

Kad ono, tek nas čeka playoff nakon osam uvodnih utakmica...

- Ma, prešaltat ću se ja brzo - kaže Roko. - Termin je definitivno čudan, moraš se naviknuti da ovo nije Ljetna liga. Ovo što će se dogoditi je zbilja jedinstveno u svijetu sporta, čak 22 momčadi na istom mjestu, zatvoreni i izolirani, bez gledatelja... Jedina dobra stvar jest da su svi u istom položaju. Najveća značajka je što nema prednosti domaćeg terena, a to po meni znači i da će biti manje prostora za iznenađenja. Pogotovo kad krenu serije u doigravanju na četiri dobivene utakmice. Ako je sve manje-više izjednačeno, s kvalitetama momčadi to neće biti slučaj.

Ozljeda do provalije

Ono što je dobro za ovu fazu navikavanja, ima dovoljno vremena da bi se zaljubljenici u NBA ligu, zakačili na utakmice.

- Tako je, mislim da bi se to moglo dogoditi kad na red dođu konferencijska polufinala. Nema veze što su favoriti naglašeni i što bi svatko od nas malo upućenijih trebao pogoditi šest od osam momčadi u ta četiri polufinala.

Brojni analitičari, što bivši igrači, što treneri, potom bookmakeri izdvajaju samo tri kluba, koja mogu otići do kraja.

- Dva kluba iz Los Angelesa su najveći favoriti. Mislim da im na Zapadu može napakostiti Houston, ako im se baš sve potrefi i ako James Harden odigra na najboljoj mogućoj razini. U takvoj situaciji Houston može skinuti jednog od ta dva favorita. U toj konferenciji ne vidim četvrtu momčad, Denver nije taj, nije ni Utah bez Bojana Bogdanovića, Dallas je zanimljiv, ali premlad i nedostaju mu možda još dva bitna igrača u rotaciji. S druge strane, Istok mi izgleda skroz otvoren. Milwaukee, bez obzira na uvjerljiv omjer pobjeda i poraza, nije predodređen za veliko finale. Može ih skinuti Toronto ako će ostati zdrav, opasna je Philadelphia pod uvjetom da složi kockice koje, istina, već dugo slaže. Boston i Miami imaju potencijal zakuhati svima... Baš mi svi izgledaju izjednačeno, računam da će u polufinalu biti “klanja”, napetih i odličnih utakmica.

image
DRAGAN MATIC/CROPIX

LeBron James inzistirao je na nastavku sezone, kad god i kako god. Još kad se ozbiljno razmišljalo o otkazivanju. Jasno je, 35 mu je godina, možda i on smatra da mu je ovo posljednja realna prilika za četvrti prsten. Lakersi su igrali odličnu košarku uoči suspenzije, puno je toga upućivalo da bi moglo završiti šampionskim plesom.

- Je li mu najbolja prilika sada ili će biti još jedna, teško je o tome govoriti. Svaka je momčad jednu ozljedu udaljena od provalije. Vidjeli smo što se lani dogodilo Golden Stateu, doduše, s više ozljeda u kratkom intervalu. Lakersi su igrali vrhunsku obranu, jednu od tri najbolje u ligi, Anthony Davis je čudo kad je zdrav, ali i Clippersi konja za trku imaju.

Da je Bojan Bogdanović zdrav sigurno bismo svi skupa bili još više zagrijani za nastavak u Orlandu...

- Da je birao trenutak za operaciju, ne bi izabrao bolji. Sigurno je da će biti sto posto spreman za sljedeću sezonu. Ovo mu je prva ozbiljnija ozljeda, u 31. godini, tako da nije kraj svijeta. S druge strane, Utah ima taj nekakav latentni sukob Rudyja Goberta i Donovana Mitchella, a ja ih i kad su bili najbolji, nisam vidio kao momčad koja može na vrh.

Šiši i Hezi ispadaju

Sezona je gotova i za Antu Žižića, koji bi trebao potpisati za Real Madrid, Dragan Bender nada se da je zadovoljio u Golden Stateu i da će dobiti trajniji ugovor od onih na deset dana. U Orlandu će tako igrati Ivica Zubac, Dario Šarić, Mario Hezonja, a nadamo se i Luka Šamanić.

- Ha, Šiši je u ekipi koja ima minimalne izglede ostati nakon osam uvodnih utakmica, Hezi će također prije ispasti nego ostati. Šamanić mi je nepoznanica, kao i većini, ali čim su ga Spursi uzeli u prvom krugu drafta sigurno imaju viziju i plan što će s njim. Samo treba biti strpljiv i slijediti program, igra na takvoj poziciji da će dobiti priliku. Dakle, ostao nam je samo Zubac u ozbiljnoj momčadi, a njemu će očito trebati vremena da bi ulovio formu nakon što je prebolio koronu. U međuvremenu su Clippersi doveli Joakima Noaha, ne znam kakva je ideja Doca Riversa, no činjenica je da i on i suigrači o Zubcu govore u superlativima. Čak i da oni uđu u neko preslagivanje u slučaju neuspjeha, da Zubca mijenjaju, on je takav igrač da će biti bitan gdje god ode.

‘Hezonja je NBA igrač i ne mora razmišljati o povratku u Europu‘

Što ovih osam utakmica, možda neka više, može značiti za Šarića (istječe mu ugovor) ili Hezonju?

- Može značiti jedino ako odu u jedan od dva ekstrema. Ili da u seriji počnu ubacivati 25 koševa ili da ne naprave baš ništa. Njihove vrijednosti se nakon nekoliko godina u NBA ligi dobro znaju. Teško je reći u ovom trenutku, kraj sezone je dosta daleko, draft je u listopadu...

Nama se nekako čini da Hezonja možda gubi vrijeme u NBA ligi. Orlando, New York, Portland... U rotaciji jest, ali nije “role player”. Europa bi ga raširenih ruku dočekala. Možda utvaramo.

- Ma, ne. Ne bih rekao da Hezi gubi vrijeme u NBA ligi. Mlad je, 25 godina. Ipak igra, nekada više, nekada manje, ali nije mu se niti jednom dogodilo da je pet puta zaredom uz njegovo ime DNP (did not play). Kad je tako, uvijek se možeš nadati da ćeš preokrenuti stvari, uvjeriti trenera da si mu potreban. Kad si zaleđen mjesec dana, kad te trener ne pogleda, onda je vrijeme za razmišljanje o nekoj drugoj opciji. Dokle god je ovako, Hezonja je NBA igrač, igra u najboljoj ligi svijeta i ne mora razmišljati o povratku u Europu.

Linker
01. svibanj 2024 19:18