RINGO CHIU/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
SVE BOLJE PREZENTACIJE

Šarićeva ‘kalifornikacija‘: ‘Super Dario‘ uživa u Warriorsima i povećava nadu u prekid ‘hrvatske suše‘

Warriorsi su u "pričuvnoj bojnoj" uspjeli udružiti stare poznanike. I, zasad, to je pun pogodak.
Piše: Andro PolićObjavljeno: 03. studeni 2023. 23:21

Njemu dajte pljesak za "drugu dimenziju", sipao je hvalospjeve vidno ozareni Steve Kerr. Dok je trener Golden State Warriorsa birao laskave rečenice na račun Darija Šarića, američki su mediji bili mrvu kreativniji. Serviranjem raznovrsnog repertoara u trijumfu protiv Sacramento Kingsa, za "pola koša" (102-101), Šibenčanin je nanovo etiketiran nadimkom prema uzoru na vrckavog talijanskog vodoinstalatera, postavši - "Super Dario".

Iako je četvrtu pobjedu "ratnika", u petoj utakmici sezone, zapečatila trica mlađeg člana "splash braće", Klaya Thompsona, lovorike je zaslužio i 29-godišnji hrvatski košarkaš. Dok je, kao i inače dosad, odradio klasičan posao na terenu, od 20 minuta (prosjek u sezoni mu je 19,2), popularni Šiši zablistao je u kalifornijskom derbiju, isporučivši 15 poena (6/9 iz igre), uz šest skokova i dvije asistencije. Ujedno, nastup je zapaprio i ključnim obilježjem Warriorsa, s tri trice (iz pet pokušaja), spremivši ih sve potkraj treće, odnosno početkom četvrte četvrtine.

I uz Greena ima minutažu

- Savršeno se uklapa, nedostajala nam je ta dinamičnost prošle sezone. Jako sam uzbuđen glede njegova dolaska - riječi su to Stevea Kerra, inače, vlasnika devet NBA prstenova, o Šariću prije početka sezone.

image
USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

Jesu li trenerove riječi bile "pucanj u prazno"? Odgovor na to pitanje daje njegova najsvježija izjava, nakon slavlja protiv Kingsa.

- Njegov učinak je masivan, daje nam drugu dimenziju. S njim možemo raširiti suparničku obranu, daje nam više mogućnosti. Dario nam je sjajan dodatak - rekao je Kerr nakon utakmice.

Dok je u prethodne dvije sezone, nakon teške ozljede koljena u NBA finalu 2021., imao sve marginalniju ulogu u Phoenix Sunsima, a zatim i u Oklahoma City Thunderu, čime su neki i propitivali njegovu ulogu u ligi, Šarić je na otvaranju nove sezone dokazao da je trenutačno na pravom mjestu. Među najboljima. No, gledajući širu sliku, njegove posljednje prezentacije odraz su i trijumfalnog ljeta s reprezentacijom.

Uskočivši u kapetansku ulogu, pod izborničkom palicom Josipa Sesara, Šarićeva družina osvjetlala je obraz hrvatske košarke, prvi put nakon višegodišnjih posrtaja. Jasno, pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre nemjerljiv je s glamurom velikih natjecanja, ali i te su utakmice, naročito finalna pobjeda protiv Turaka u njihovu dvorištu, u kojoj je Šarić sudjelovao s 22 poena i 11 skokova, bile jedan od okidača za ono što Dario prezentira "preko bare".

Samopouzdanje, vjera i energija. U prijevodu, Šarić kakvog pamtimo s europskih parketa, ali i iz prve NBA sezone, kada je koketirao s titulom "rookieja godine". S obzirom na to kako je najviši igrač na rosteru Warriorsa (208 centimetara), bilo je jasno da u Kerrovu sustavu neće biti puki prolaznik. Pogledamo li uzorak iz prvih pet utakmica sezone, u kojoj njegov klub ima poraz i četiri pobjede, Šarićeva uloga svodi se na ulaske s klupe, obično umjesto Draymonda Greena ili Kevona Looneyja. Pritom, treba istaknuti kako je, unatoč dobroj partiji, napetu završnicu protiv Kingsa odgledao s klupe, kao i četiri ostale utakmice u sezoni.

image
TIM WARNER Getty Images Via Afp

No, Warriorsi su u "pričuvnoj bojnoj" uspjeli udružiti stare poznanike. I, zasad, to je pun pogodak. Chris Paul sa Šarićem je igrao i u Sunsima, a da taj dvojac ima "ono nešto", dokazao je i u zadnjoj pobjedi. Upravo je "point god", kako mu tepaju Amerikanci, poslužio Šarića za sve tri trice protiv Sacramenta. Njihova se suradnja obično svodi na "pick and pop" rutinu, u kojoj se Šarić izvlači na šut za tri, najčešće s krila, pod kutom od 45 stupnjeva od koša.

Warriorsi pri vrhu

Iako je njegov trenutačni prosjek, od sedam poena i sedam skokova po utakmici, pristojan, ali ne i senzacionalan, naznake u igri, koje je Dario pokazao, upućuju na zaključak da je još u fazi aklimatizacije, čime bi se u svakoj njegovoj novoj predstavi trebao osjetiti jači "klik" s ostatkom Warriorsa.

Dok je Golden State katastrofalno zagazio u prošlu sezonu, uz sedam poraza u prvih deset utakmica, jasno je kako im se neće ponoviti tako negativan skor u novoj kampanji. Dobar početak odražava se u drugom najboljem omjeru Zapadne konferencije, dok jedino "čišći" rezultat imaju Dallas Mavericksi, koje je Luka Dončić odvukao do četiri pobjede u četiri utakmice.

Prema viđenom iz uvodnih večeri, američki mediji Warriorse smještaju na razmeđu između trećeg i četvrtog mjesta u redoslijedu favorita za naslov. Uspiju li ponovno do trona, bio bi to njihov peti naslov u zadnjih deset sezona, ali i prvi prsten za hrvatskog igrača nakon više od četvrt stoljeća, čime bi suša bila prekinuta…

Linker
17. svibanj 2024 03:44