JUSTIN FORD Getty Images Via Afp
HRVATI SKROMNI

Spektakularna večer u NBA-u: LeBron skinuo novi rekord, povijesna situacija uoči zadnjeg kola

Los Angeles Lakersi u gostima su sa 123:120 svladali ekipu Memphis Grizzliesa
Piše: Vito TomasObjavljeno: 13. travanj 2024. 08:13

Noć s petka na subotu donijela je bogat program u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta. Los Angeles Lakersi u gostima su sa 123:120 svladali ekipu Memphis Grizzliesa. Titulu igrača utakmice odnio je fantastični Anthony Davis s 36 poena, 14 skokova i pet asistencija, dok je novu maestralnu partiju odigrao i LeBron James, upisavši 37 poena, devet skokova i pet asistencija. U domaćim redovima najviše su se istaknuli GG Jackson s 31 poenom i Jordan Goodwin s 23 poena i 17 skokova.

Lakersi su ovom pobjedom skočili na osmo mjesto Zapadne konferencije, dok je bezvremenski James upisao novi osobni rekord. Naime, s osam slobodnih bacanja koje je ubacio u meču protiv Grizzliesa 39-godišnji LeBron skočio je na treće mjesto ljestvice svih vremena po ubačenim slobodnim bacanjima. Došao je do ukupne brojke od 8.379 ubačenih slobodnih u karijeri i time prešao Kobe Bryanta na četvrtom mjestu (8.378). Ispred njega su samo Moses Malone (8.531) i Karl Malone (9.787).

image
JUSTIN FORD Getty Images Via Afp

Veliku pobjedu na gostovanju kod Los Angeles Clippersa ostvarili su košarkaši Utah Jazza, slavivši s pola poena razlike 110:109. Luka Šamanić ponovno se pronašao u prvoj petorci i za 28 minuta provedenih na parketu upisao 11 koševa, šest skokova i dvije asistencije. Skromnu večer imao je i Ivica Zubac u poraženoj momčadi s 10 poena i tek dva skoka. Jazz je, pak, do pobjede predvodio Kenneth Lofton (27 poena, devet skokova, osam asista).

Tijesnu pobjedu zabilježili su i košarkaši San Antonio Spursa koji su kod kuće, nakon što su u jednom trenutku gubili sa 23 poena razlike, sa 121:120 svladali Denver Nuggetse. Izvanredan u domaćim redovima bio je rookie Victor Wembanyama. 20-godišnji Francuz visok 224 cm upisao je 34 poena, 12 skokova i pet asistencija, a istaknuo se nestvarnom serijom u trećoj četvrtini kada je u razmaku od tri mminute ubacio 17 poena. Novu sjajnu partiju pružio je i Nikola Jokić, ne nedovoljno dobru za slavlje svoje momčadi. Srpski košarkaš ubacio je 22 poena i pritom zabilježio sedam skokova i 12 asista.

S učinkom od 32 poena, 13 skokova i sedam asistencija Joel Embiid donio je sedmu uzastopnu pobjedu Philadelphia 76ersima, ovoga puta sa 125:113 pobijedili su Orlando Magic kod kuće. Došli su 76ersi tako do petog mjesta Istočne konferencije i učinka od 46 pobjeda i 35 poraza, jednakog učinka kao i šesti Indiana Pacersi te sedmi Orlando Magic.

Slična situacija događa se i na zapadu, međutim, u još ‘jačem‘ tonu. Naime, po prvi puta u povijesti, uoči zadnjeg kola, tri su se momčadi našle s izjednačenim učinkom na prva tri mjesta. Dijele ih Oklahoma City Thunder, Minnesota Timberwolvesi i Denver Nuggetsi, a sve tri ekipe u dosadašnjem dijelu sezone upisale su 56 pobjeda i 25 poraza. U svakom slučaju, posljednje kolo regularnog tijeka sezone razriješit će brojne nedoumice.

Linker
20. travanj 2024 06:53