Goran Sebelic / CROPIX
SAMOUVJERENI GOLGETER

Leon Benko: 'Ne postoji razlog zbog kojeg bi se Rijeka 'tresla' pred Dinamom'

'Mi igramo doma te uz neupitnu podršku s tribina Kantride sigurno možemo savladati sve prepreke'
Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 08. veljača 2014. 21:12

Vrhunskim su driblingom trojica jučerašnjih sugovornika s Kantride (ne bilo kojih; šef struke, najbolji strijelac i dokapetan) izbjegli izreći "pobjeda", a da su za derbi s Dinamom najavili upravo to - cilj je trijumfirati nad Modrima.

Zapravo, Matjaž Kek je u jednom trenutku, pred kraj razgovora nakon pitanja, "Što vam je važnije: pobijediti ili ne izgubiti?" upro pogled u nebo i u svom stilu "zavapio":

- Pa dobro s kim ja gotovo godinu dana ovdje razgovaram?! U svakoj utakmici želim pobijediti. Pa za to se živi, trenira i igra.

No do te se izjave došlo tek nakon ovih šefovih konstatacija:

- Jedini naš imperativ je da se pokažemo u što boljem svjetlu, da svaki igrač individualno te svi kao momčad daju ono najbolje što mogu u ovom trenutku. To je Rijekin imperativ, a sve ostalo su... vaše pričice i naklapanja! Jer mi sutra igramo utakmicu u kojoj nemamo što izgubiti jednostavno zato što znamo protiv koga igramo: najkvalitetnije hrvatske momčadi koja dugi niz godina dominira hrvatskim nogometom. Igrati takvu utakmicu na Kantridi nije nešto što nosi imperativ rezultata nego je prije svega - privilegij. Svi smo se zaželjeli službenih utakmica, a raspored nam je "rekao", prva pa odmah prava. I jedino je to pravi test onoga što je učinjeno na pripremama. To što je protivnik Dinamo samo je motiv više. Moramo biti pametni, rastrčani te sa velikom željom za - igrom u oba pravca! Nadam se, naravno, da ćemo derbi igrati pred punom i raspjevanom Kantridom.

Travnjak je dobar

Moguća kiša i odgoda?

- Uopće ne želim razmišljati u smjeru "što" i "ako". Vidjeli smo da smo danas (jučer, nap. a.) trenirali na glavnom terenu. Barem na onom dijelu koji više nije pod sanacijom. I moram reći da smo trenirali na kvalitetnom glavnom travnjaku. Nadam se da će takav i ostati. Podloga na kojoj će se moći igrati kvalitetan derbi. Hvala svima koji danima naporno rade da bi nam omogućili ove uvjete za trening i sutra za utakmicu. Dakle, sanacija traje, a valjda je već i vrijeme da se nešto odigra na Kantridi, a? - smijao se Kek.

- Gledajte, sve je u Božjim rukama, ali kako sada stvari stoje nije da samo želim da se igra nego mislim da će se i igrati!

Leon Benko apsolutno je sa svim što je učinio otkad je došao na Kantridu zaslužio da, upravo kao na terenu, bude izravniji od suigrača. Premda je, nakon što su svoje rekli Kek i Marić, pobjedu najavio na svoj, lukav način.

- Igramo kod kuće protiv Dinama. Konstatacija sama po sebi dovoljna, nema tu puno filozofije - rekao je najbolji strijelac i igrač Prve HNL.

Odgoda je još opcija

Potom je, ipak, dodao...

- No bez obzira na činjenicu što nam dolazi lider lige, osmerostruki uzastopni prvak... Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi se Rijeka "tresla" pred bilo kim. Mi znamo da smo zaista odlično radili tijekom priprema i ja se nadam ćemo uz pomoć Armade i svih ostalih naših navijača, tj. uz podršku pune Kantride, uspjeti napraviti ono što cijeli Kvarner od nas očekuje.

Izravnija najava pohoda na pobjedu zapravo se nije mogla izreći!

- Naravno - upozorio je sjajni golgeter i fajter: - To se može dogoditi samo ako ćemo svi dati sve od sebe, samo ako svi na terenu u djelo provedemo sve što nam trener kaže da moramo napraviti.

Dinamo?

- A rekao sam... Prvaci i prvi na ljestvici. Dovoljno. Ne bih ja, zapravo, puno govorio o njima. Mi igramo doma, mi smo spremni i mi uz hrabrost i disciplinu na terenu od doslovno prve do posljednje minute, tj. uz neupitnu podršku s tribina Kantride sigurno možemo savladati sve prepreke.

I još jednom: nije rekao pobjeda, a zapravo je rekao "možemo pobijediti i na pobjedu ćemo ići". O suparniku puno govoriti nije htio ni Kek.

- Gledao sam utakmicu Istra - Dinamo, zamijetio puno toga i to prenio tamo gdje treba, igračima, u svlačionici. Nama je motiv da pokažemo kako se možemo mjeriti s Dinamom, a na koji način... To uvijek diktira niz faktora. Ne igramo da bismo imali 75% posjeda ili neki drugi naoko povoljan statistički podatak nego da bismo dobili. Sastav? Prvih jedanaest stvar je odabira i koncepcije za koju ćemo se odlučiti - rekao je čovjek koji kao rijetko tko uživa puno povjerenje i uvažavanje i javnosti i Uprave.

Najbolja jučerašnja vijest iz Rijeke zapravo je bila ta da su izgledi za odgodu sve manji. Mali, zapravo. Najljepši prizor bio je trening Bijelih na vlastitom glavnom travnjaku. Šteta što sutra nećemo gledati Tomečaka kako juri desnim bokom, šteta što neće biti ni Pokrivača i Zlomislića, ali... Nakon više od dva mjeseca nogomet se vraća podno stijena. I to kakav. Dinamo na Kantridi. Derbi. Spektakl!

Linker
18. svibanj 2024 06:42