Tonel u skoku protiv Ajaxa
 BORIS KOVACEV/CROPIX
VELIKI RAZGOVOR ZA SN

Bivši dinamovac postao TV-komentator i šalje pravi savjet Modrima: On je pravo pojačanje za Dinamo!

‘Radim za sportsku televiziju koja prenosi ligaške utakmice, najčešće sam dolje na terenu‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. svibanj 2020. 17:31

Nismo ni znali da je postao - kolega. Tonel, prvi Portugalac u Dinamu, stoper kojega pamtimo kao korektnog igrača, pravog profesionalca i koji će o Dinamu uvijek svima ispričati lijepe stvari, odnedavno je TV komentator. Krenuo je tim putem, kaže da uživa i da mu je to jedno lijepo iskustvo.

- Ne mogu reći da mi je to posao, već zadovoljstvo. Radim za sportsku televiziju u Portugalu, koja prenosi ligaške utakmice, najčešće sam dolje na terenu. Susrećem bivše i aktualne igrače i trenere, razgovaram s njima, intervjuiram ih. Analiziramo utakmice, gledao sam puno prvenstvenih susreta ove sezone, baš sam sretan - javio se Tonel iz Portugala i ispalo je, idealan je sugovornik za ovu temu.

Dobro čita igru

A tema je - Ygor Nogueira. Brazilski stoper iz Gil Vicentea na meti je Dinama. Modri “rade na tome”, poslali su već i ponudu (navodno 600 tisuća eura) koju je njegov klub odbio. Ali to ne znači da na kraju neće biti dogovora

- S obzirom na to da radim puno pratim portugalsku ligu, gledao sam dosta utakmica i Gil Vicentea, znam dosta o Ygoru. Mogu reći da je dobar stoper, ima 25 godina i djeluje zrelo. Kvalitetno čita igru i dobro se postavlja, drži poziciju, ima dobar tajming. Tehnički možda nije tako dobar, ali to za stopera ne mora biti velik problem. Najvažnije je da teži jednostavni u igri, fizički je OK, kvalitetan u zraku, prati igru i bez lopte, po potrebi je i agresivan... Gil Vicente je klub srednje jačine u ligi i u njemu ima dobru sezonu. Ima li mogućnost da ode u Dinamo, ja bih mu preporučio, bila bi to za njega dobra opcija.

image
Pizzi i Ygor Nogueira
PEDRO FIUZA/Nur Photo

A za Dinamo? Modri su zadnje dvije godine imali Dilavera i Theophilea, kvalitetan stoperski dvojac za europske dvoboje, je li Ygor ta razina?
- Mislim da ima kvalitetu za Dinamo. Istina, gledao sam Dinamo zadnji put protiv Benfice u Europskoj ligi, tada su mi se Dilaver i Theophile svidjeli, kvalitetni su igrači, iskusni, ulijevaju sigurnost. Ne mogu, kažem, suditi kakvi su sad, ali mislim da je Ygor slična razina, poput Theophilea, recimo.

Odlična prilika

No, spominje se da bi problem za Dinamo mogao biti taj što Ygora prate i jači portugalski klubovi, tu se, valjda, misli na Porto, Benficu i Sporting?
- Iskreno, nisam u medijima zasad vidio da ga traže ta tri kluba, ali nije isključeno da se to dogodi u budućnosti. Ipak, ako mu je opcija Dinamo, ja bih mu to savjetovao, jer sam siguran da će tamo dobiti više prilika nego u Sportingu, Portu ili Benfici. Sporting, recimo, želi stopera, ali ljevonogog, sad mu tu poziciju igra dešnjak. A Ygor je dešnjak. Benfica ima problema u zadnjoj liniji, nekoliko ozlijeđenih igrača, možda bi tamo dobio više šansi. No, ponavljam, za njega bi bilo bolje doći u Dinamo, igrati standardno u klubu koji igra Europsku ligu, možda i Ligu prvaka. To je za Ygora odlična prilika.

Blizu je vrha

U ovom je trenutku, čini se, preskup Modrima?
- Ne znam je li skup, ne mogu o tome pričati, ne znam koliko Gil Vicente traži za njega. Znate kako je s pregovorima, jedan klub kaže nižu cijenu, drugi višu, pa se dogovore ako se žele dogovoriti. Dinamo mora odlučiti je li mu preskup ili nije. Ono što bi Dinamu moglo ići u prilog jest da Ygor ima ugovor još samo godinu dana, za takvog igrača Gil Vicente ne može tražiti previše novca, jer bi ga za pola godine mogao izgubiti. Sve je tu moguće.

Kad bi Tonel radio listu najboljih stopera portugalske lige, gdje bi bio Ygor? Na samom vrhu, među Top 5 najboljih ili ipak ne tako visoko?
- Nije sam vrh, ali morate znati da u Portugalu igraju odlični stoperi, tu su Pepe i Marcano u Portu, Mathieu i Coates u Sportingu, Benfica ima svoje zvijezde. Dakle, to je sam vrh. Ali nakon tih pet, šest, najboljih, tu bih negdje odmah stavio njega, u Top 10 sigurno. Nije najbolji od najboljih, ali je među onima nakon njih.

Porto i Sporting su u problemima, Benfica financijski stoji nešto bolje

Kad već pričamo o portugalskoj ligi, kakva joj je budućnost nakon korone? Prvenstvo bi trebalo uskoro (re)startati?
- Da, datum je 3. lipnja, pred nama je 10 kola, koje moramo odraditi do 26. srpnja. Raspored je gust, skoro svaki dan igrat će se jedna ili dvije utakmice, primjerice, prvo kolo nastavka planira se igrati četiri ili pet dana, onda je dan stanke i već kreće iduće kolo. Mislim da će do kraja sezone biti samo pet ili šest dana bez nogometa. Nije sve to idealno, igrat će se bez publike, međutim, po mojem mišljenju, ako je to jedino što je moguće, onda tako mora biti, bolje da se igra i tako nego nikako. Neće biti publike, ali će navijači gledati na televiziji. Slično je kao u Njemačkoj, naravno je da su u pozadini financije, da su TV prava jako važna i da je i klubovima bitno da dobiju taj dio kolača. Klubovi imaju probleme, Porto možda najveće, Sporting također, oni manji pogotovo. Možda tek Benfica nešto bolje stoji po tom pitanju. U nekim klubovima TV prava pune 70-80 posto budžeta, a za travanj i svibanj taj novac nisu dobili pa je jasno da im je neophodan.
Što se tiče samog nogometa, završnica prvenstva mogla bi biti opet uzbudljiva. Porto ima bod više od Benfice...
- Bit će to sigurno drugačije prvenstvo nego prije. Jedan bod nije puno, 10 utakmica prije kraja, Porto je kući moćan, Benfica isto, ali sad kad nema publike možda to ne bude tako izraženo. Nema atmosfere velike utakmice, to je kao trening, tu drugi klubovi mogu imati jači motiv i iznenaditi. Ligu bih gradirao ovako: Porto i Benfica će se boriti za naslov, Braga i Sporting za treće mjesto, a onda slijede opet dobre momčadi, Rio Ave, Guimaraes i Famalicao, koji će se boriti za petu poziciju. To su kvalitetne momčadi s odličnim trenerima koje mogu pobijediti Porto i Benficu i njima zakomplicirati tu borbu za naslov. Nakon tih momčadi dolazi Gil Vicente u kojem igra Ygor.

Pinto nikako nema sreće

Spomenuo je Famalicao u kojemu je na posudbi iz Dinama Ivo Pinto. Kako je njemu tamo, ima li izgleda da možda i dulje od ljeta ostane u Portugalu?
- Pinto ima puno problema s ozljedama otkad je došao. Igrao je na početku jednu ili dvije utakmice, onda se ozlijedio, pa se vratio i opet se ozlijedio. Nije skupio pet utakmica u nizu što svakako nije dobro za njega. Nikako da uhvati kontinuitet, nema sreće. Sigurno je više očekivao kad je dolazio iz Dinama - zaključio je Tonel.

Linker
07. svibanj 2024 20:49