Thomas Tuchel

 Kerstin Joensson/Afp
NEVOLJE U RAJU

Bayernu raste ‘minus‘, a Tuchel se okomio na zvijezde: Susret s hrvatskim trenerom opet bi mu mogao biti opasan

Uz zaostatak za liderom, Bavarci su se u tržišnoj politici okrenuli engleskom bazenu uz filter "30+"
Piše: Andro PolićObjavljeno: 22. siječanj 2024. 12:39

Reproducira li Thomas Tuchel isječke iz rujanske večeri u Zagrebu 2022., sjećanja bi mu mogla obuhvatiti pipci nogometnog PTSP-a. Nakon što se Bruno Petković "zabetonirao" u mantinelu, Mislav Oršić trakom za pretjecanje u prašini je ostavio Wesleya Fofanu, a zatim i matirao Kepu, režirajući novo rušenje velikana na Maksimiru. Streloviti kontraudar iz prvog reda pratio je i njemački strateg, kojega je taj posrtaj odvojio od klupe Chelseaja. Dok je Tuchela te večeri nadmudrio Ante Čačić, potpisavši mu otpusno pismo iz londonskog kluba, u potragu za sličnom recepturom, ili barem dodatnom ugrozom njegova posla, krenut će i Nenad Bjelica, koji s Union Berlinom u srijedu stiže na Allianz Arenu (20.30 sati).

Rasklimani temelji bavarskog velikana pretrpjeli su novi žestoki trzaj u nedjelju. Iako su 15 godina lutali po travnjaku Allianz Arene, predstavljajući, praktički, momčad na kojoj je Bayern podebljavao napadačku efikasnost, nogometaši Werdera pronašli su put do trijumfa. Prvog nakon rujna 2008., kada je u Münchenu odjeknula "petarda" (5-2) društva iz Bremena, a zelenkasto ruho tada su nosili plemeniti kreatori - Diego i Mesut Özil. Uslijed nenadanog kiksa, Tuchelova momčad ostala je zamrznuta na minus sedam (uz utakmicu manje) u odnosu na prvenstvenog lidera, Bayer Leverkusen, koji - za razliku od Bayerna - odiše notama pobjedničkog mentaliteta, s obzirom na to da su do punog plijena u zadnje dvije utakmice stizali u fotofinišu.

image
Kerstin Joensson/Afp

Iako su Bavarci kratku ligašku stanku iskoristili za let u toplije krajeve, u Portugal, gdje su odradili minijaturne pripreme, natruhe pozitivne atmosfere naglo su se raspršile nakon poraza.

- Morate pitati igrače što ne valja. Ponašali smo se kao da imamo deset bodova prednosti na ljestvici. Više od 70 minuta nismo igrali kao momčad koja želi osvojiti naslov - sasuo je Tuchel "drvlje i kamenje" na svoju družinu.

"Apotekari" našli lijek

Usput, do znanja dao da osjeća lagani žar pod nogama, s obzirom na to da ih čeka dvoboj protiv Uniona, koji je originalno trebao biti odigran početkom prosinca. Preuzevši momčad iz njemačke prijestolnice, Bjelica je odradio četiri utakmice u Bundesligi, upisavši tek jedan poraz. Omjer je to zbog kojega Tuchelu neće biti sasvim svejedno, naročito jer bi mu samo pobjeda donijela prijeko potreban "mir u kući".

Nevolje u bavarskom raju plodno su tlo za zadovoljštinu u Leverkusenu, gdje vojska Xabija Alonsa maršira prema premijernoj tituli državnog prvaka. Iako im se predviđao ekspresan pad po ulasku u 2024., s obzirom na to da im tri bitne karike - Kossounou, Adli i Tapsoba - trenutačno trčkaraju afričkim travnjacima u borbi za kontinentalni kup, a prvi topnik, Victor Boniface, dane krati na rehabilitaciji od ozljede, "apotekari" su pronašli adekvatne lijekove. Dok će neki možda posumnjati u kratkoročni placebo efekt, predviđajući im skorašnji pad s trona, polako se kristaliziraju u najvećeg favorita za podizanje "tanjura" Bundeslige.

image

Eric Dier

Kerstin Joensson/Afp

Iako u Bavarskoj alarmi još miruju, u potrazi za podebljavanjem momčadskog mozaika Tuchel je skočio u engleski bazen. Tržišna niša prema Otoku okrenuta je ljetos, kada je Bayern probio rekordnu barijeru isplativši 95 milijuna Tottenhamu za Harryja Kanea (30). Na adresu Spursa zavirili su i prethodnih dana, osiguravši posudbu Erica Diera (30), braniča koji je skupio 198 minuta u tekućoj sezoni. "No, to nije sve", odzvanjalo bi s izlizanih marketinških kampanja. Prema šuškanjima s tržišta, Tuchel u svlačionici želi oformiti englesku koloniju, s filterom "dobna skupina 30+", čiji bi treći član mogao postati Kieran Tripper (33).

Kane uredno odrađuje posao, isporučivši 26 pogodaka do isteka siječnja, međutim, paprena cijena za igrača na pragu 31. godine avangardno je skretanje za uobičajenu klupsku politiku. Nadoda li se u jednadžbu i dovođenje Diera, koji je bio na marginama pete momčadi Premier lige, a nerijetko i na meti dežurnih komičara u Engleskoj, polako se počinju nazirati konture lutanja po tržištu, u koja bi se savršeno uklopio upravo Trippier. Spominjući "blamažu" protiv Werdera, uz neizvjesnost uoči Uniona, i njemački mediji polako počinju odbrojavati Tuchelove dane na klupi.

Hit-trener

Unatoč skretanju s tradicionalnog puta, na poznate tračnice mogli bi se vratiti u potrazi za novim trenerom, nanovo se okrećući lokalnom bazenu i politici - "ako ih ne možeš pobijediti, onda ih kupi". U prijevodu, postane li Tuchel bivši, nije nemoguće da Bayern čvrsto zagrize upravo za Alonsa, tvorca moćnog Leverkusena, ali i bivšeg člana bavarskog giganta. Uz prezentirano znanje, bogatu igračku karijeru i mladu dob za stratega (42 godine), španjolski stručnjak bit će "vruća roba" na tržištu, unatoč ugovornim obvezama do ljeta 2026.

image

Xabi Alonso

Ulrich Hufnagel/Afp

Premda je, praktički, bio programiran za budućeg trenera Real Madrida, o čemu se glasno nagađalo, ne nazire se tako skori kraj ere Carla Ancelottija u "kraljevskom klubu", koji je bio u pregovorima za funkciju izbornika Brazila, ali je ostao vjeran Madriđanima, potpisavši u prosincu novi ugovor. Dok je Bayern u zadnjim minutama prošle sezone osigurao 11. titulu u nizu, uz veliki "poguranac" od Borussije Dortmund, koja je imala "meč-loptu", obrana naslova sve je neizvjesnija. Baš kao i Tuchelova budućnost, kojemu bi hrvatski trener - u najcrnjem scenariju po njega - ponovno mogao biti koban...

Linker
29. travanj 2024 10:48