dpa Picture-Alliance via AFP
TO SE NIJE DOGODILO 10 GODINA

Hrvati su opet bundesligaški hit! Gvardiola žele svi, Kramarić ganja Skoblara i Šukera, a stigla je nova četvorka

Trenutačno je 13 hrvatskih igrača u klubovima elitnog razreda tamošnjeg klupskog nogometa
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 11. srpanj 2022. 15:46

Nešto manje od mjesec dana dijeli nas od početka nove bundesligaške utrke. Uobičajena uvertira početku prvenstva je prvo kolo Kupa koje je na rasporedu posljednjeg srpanjskog vikenda, a tada će, što je neuobičajeno, biti odigrana i utakmica Superkupa između RB Leipziga i Bayerna na Red Bull Areni u Leipzigu. Uzrok ranijem početku i preklapanju termina Kupa i Superkupa je Svjetsko prvenstvo u Kataru, zbog kojeg će sezona biti prekinuta sredinom studenoga. No, do tada sigurno neće nedostajati uzbuđenja, a s posebnom će se pozornošću Bundesliga pratiti u Hrvatskoj.

Nakon 10 godina

Naime, nakon 10 godina u bundesligaškim klubovima opet je dvoznamenkast broj Hrvata. Pitanje je hoće li svi biti u kadru svojih klubova kada se sezona rasplamsa, ali lijepo je vidjeti da u jednoj od najjačih nogometnih liga na svijetu vjeruju u igrače većinom stasale na hrvatskim travnjacima, ali i igrače iz dijaspore kojima srce kuca za Hrvatsku. Vjerojatno neće svi imati veliku minutažu i važne uloge, ali vjerujemo da će ostaviti trag kao što je to bilo puno puta do sada. Možemo njih 13 podijeliti u nekoliko kategorija, a krenut ćemo s onima čiji status ni u jednom trenutku neće biti upitan, naprotiv, bez njih se ne mogu zamisliti početne postave njihovih momčadi.

Toj kategoriji pripadaju Joško Gvardiol, Andrej Kramarić i Kristijan Jakić. Počet ćemo s najmlađim, ali i najskupljim igračem, sjajnim Gvardiolom, iza kojeg je odlična sezona u RB Leipzigu. Postao je dio povijesti ovog mladog kluba jer su osvojili prvi trofej, Kup, u dramatičnom finalu protiv Freiburga. Gvardiol je protekle sezone trebao biti igrač kojeg će postupno uvoditi u momčad, međutim, Jesse Marsch, a kasnije i Domenico Tedesco nisu mogli zamisliti obranu bez 20-godišnjaka, koji je zaludio pola engleske Premier lige i ne bude li nekakvih ozljeda uskoro bi Gvardiol mogao postati najskuplji hrvatski igrač ikada.

Do odlaska iz Leipziga čeka ga još dosta posla, trenutačno se još oporavlja od ozljede koljena zbog koje je propustio lipanjske utakmice u Ligi nacija, vidjet ćemo hoće li biti spreman za njemački Superkup, no čim bude potpuno spreman zauzet će svoje mjesto u obrani momčadi koja se ove sezone želi upustiti u utrku za naslov prvaka. A da je tome tako vidljivo je iz činjenice da nisu prodali Christophera Nkunkua, najboljeg igrača lige protekle sezone. Naprotiv, produžili su ugovor sa sjajnim Francuzom.

Andrej Kramarić već je pravi bundesligaški veteran, iza njega su 192 utakmice u ovom natjecanju uz 88 zabijenih pogodaka. Ove sezone bi mogao postati tek treći Hrvat koji je zabio više od 100 pogodaka u ligama Petice, nakon što je to uspjelo Josipu Skoblaru u Francuskoj, te Davoru Šukeru u Španjolskoj. Kramarićeva pozicija je neupitna, a nakon što je produžio ugovor s Hoffenheimom jasno je da bi u tom klubu mogao dočekati i igračku mirovinu, do koje ipak ima dosta.

Neizvjestan ostanak

Kristijan Jakić nije ni mogao zamisliti bolji početak inozemne mu karijere. Osvojio je Europsku ligu s Eintrachtom, a u novoj sezoni čeka ga i nastup u Ligi prvaka. Jakić se izborio za svoju poziciju i sigurno će i dalje biti jedan od aduta u rotaciji trenera Olivera Glasnera.

Sigurno da bismo u ovu kategoriju sigurnih mogli smjestiti i Bornu Sosu, pa i Josipa Brekala, no njihova je situacija još uvijek neizvjesna. Ne zna se sa stopostotnom sigurnošću hoće li ova dva bivša dinamovca ostati u trenutačnim klubovima. Sosa je jedan od traženijih igrača na tržištu, žele ga neki premierligaši, ali i Borussia Dortmund, koja je dala zeleno svjetlo Raphaelu Guerreiru za promjenu sredine. Ode li Portugalac, baš bi Sosa mogao biti njegov nasljednik, idealno bi došao u kombinaciji s novim napadačem crno-žutih Sebastienom Hallerom, koji je iznimno snažan u skoku i često postiže pogotke glavom.

Niko Kovač ne krije želju za Brekalovim ostankom, reprezentativno krilo još uvijek na čisto što mu je raditi. Avantura s odlaskom u neku novu sredinu na koncu bi se mogla pokazati kontraproduktivnom u kontekstu odlaska u Katar. Možda baš ta činjenica prevagne i Brekalo ostane među Vukovima.

Nekoliko pozicija

Četiri su nova igrača stigla ovog prijelaznog roka u Bundesligu. Oni se tek moraju dokazati, ali vjerujemo da će Herthin dvojac, Filip Uremović i Ivan Šunjić, biti dio udarne jedanaestorice. Prvi je iskoristiv na više mjesta u obrani, trener Sandor Schwarz dobro zna njegove kvalitete još iz ruske lige, pa bi Uremović trebao zauzeti svoje mjesto u posljednjoj liniji kluba koji se od ispadanja spasio u kvalifikacijama. Sada žele mirnu sezonu, a Ivan Šunjić je dodatak koji bi mogao donijeti prijeko potrebnu agresivnost u veznom redu. Tri sezone igrao je 25-godišnjak u zahtjevnoj drugoj engleskoj ligi, izostao bi tek zbog žutih kartona i pred njim su tek najbolje godine karijere. Tko zna, možda dobrim igrama skrene pozornost na sebe Vatrenog stožera, ionako je bio dio svih reprezentativnih selekcija.

Bartol Franjić stigao je u Wolfsburg, pravu hrvatsku koloniju. Niko Kovač baš je želio njega, svjestan da donedavni dinamovac može pokriti nekoliko pozicija, od zadnjeg veznog, preko stopera do lijevog braniča. Kad uhvati radnu temperaturu, a sjetimo se da je zbog ozljede bio izvan stroja više od tri mjeseca, Franjić bi mogao postati važan kotačić u stroju Vukova koji žele isprati gorak okus nakon protekle sezone.

Otvoren prostor

Četvrti ovosezonski novak u Bundesligi je Hrvoje Smolčić. Njemu će biti najteže izboriti početnu jedanaestoricu, no kvalitetu ima, samo treba raditi i biti strpljiv. Naprasni odlazak u mirovinu Martina Hintereggera otvorio je prostor u koji bivši igrač Rijeke može uskočiti.

Josip Stanišić i Gabriel Vidović u kadru su njemačkog prvaka Bayerna. Prvi je protekle sezone pokazao da može odgovoriti na sve zahtjeve velikana, a sve je to još dodatno učvrsti sjajnim igrača za Vatrene. Nagelsmann u njemu ima svestranog defenzivca, ali pitanje je koliko će mu trener Bayerna dati minuta, pogotovo ako Bavarci dovedu Matthijsa de Ligta iz Juventusa. Vidović će, pak, čekati svoju šansu, igrati većinom za drugu momčad, a kada će biti potrebno biti priključen prvotimcima.

Na kraju je ostao dvojac iz Wolfsburga. Luka Tomljenović je 19-godišnjak koji je priključen prvoj momčadi, ali za sada samo da bi učio, a tu je i Marin Pongračić. Njegov je status do daljnjega itekako upitan, u Wolfsburgu za njega nema mjesta, a za sada Vukovi nemaju ni ponudu za njega. Pat pozicija u kojoj nema pobjednika...

Linker
01. svibanj 2024 10:04