INA FASSBENDER Afp
NOVI POČETAK ŽUTO-CRNIH

Kako bez Haalanda? Bolje nego s njim, Borussia uvjerena u rušenje Bayerna: ‘Uvijek će postojati arogantni idioti‘

Nakon odlaska Haalanda Borussia se našla pred novim početkom, ali u klubu smatraju da će rezultati biti i bolji
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 01. srpanj 2022. 06:05

Je li odlazak Erlinga Haalanda oslabio Borussiju Dortmund? Ako je suditi po riječima Jürgena Kohlera nije, naprotiv, negda jedan od najboljih stopera na svijetu, a danas kolumnist Kickera, smatra da su upravo crno-žuti prvi favoriti za naslov prvaka u novoj sezoni koja počinje 5. kolovoza.

- Borussia Dortmund je napravila odličan posao u prijelaznom roku, doveli su tri reprezentativca (Süle, Schlotterbeck, Adeyemi), dođe li Raum on će biti četvrti. Sebastien Haller dobro poznaje okruženje Bundeslige, a njegov golgeterski učinak uvijek je iznimno visok. Svi igrači koji su došli ili će doći prava su pojačanja - kaže Kohler, koji je u bogatoj igračkoj karijeri nosio dresove Waldhofa, Kölna, Bayerna, Juventusa i Borussije.

image

Sebastien Haller

DPPI via AFP

Mnogi se slažu da u ovome što Kohler priča ima dosta istine, tim više što Haalandov utjecaj na konačan plasman crno-žutih, unatoč sjajnoj statistici, nije bio presudan. U derbijima protiv Bayerna norveški napadač nije bio igrač prevage, a dio sezone izostao je zbog ozljede, pa njegov odlazak ne mora biti veliki hendikep, pogotovo ako Haller i Adeyemi uspiju nadomjestiti njegove golove. Kvalitetu za to svakako imaju, Bjelokošćanin je protekle sezone bio vrlo učinkovit, u svim natjecanjima za Ajax je zabio 34 pogotka u 42 nastupa. Inače, odigrao je Haller i dvije sezone u Bundesligi. Niko Kovač doveo ga je u Eintracht, s kojim je osvojio Kup, a dobre igre i pogoci zaintrigirali su West Ham, pa je u ljeto 2019. otišao među Čekićare za čak 50 milijuna eura, što je drugi najveći izlazni transfer Eintrachta.

Bolja obrana

Sada, sa 28 godina, vraća se u Bundesligu, on je jedan od igrača na kojima crno-žuti neće zaraditi veliki novac ukoliko će ga željeti prodati, ali bude li Haller učinkovit kao u Ajaxu, ubrzo će isplatiti svaki euro u uložen u njega. A platit će ga oko 35 milijuna eura...

image

Karim Adeyemi

dpa Picture-Alliance via AFP

Drugi napadač koji je stigao u Dortmund jest Karim Adeyemi (za 30 milijuna eura), još jedan igrač iz Red Bullove akademije, baš kao što je to bio i Haaland. Odlične igre u Bikovima promovirale su 20-godišnjaka u reprezentativca Njemačke, za koju je nastupio već četiri puta. Inače, njegovi su korijeni nigerijski po ocu i rumunjski po majci, ali je rođen u Münchenu, gdje je i započeo nogometnu karijeru u niželigašu TSV Forstenriedu, a njegov talent su prepoznali u Bayernu, gdje je bio godinu dana,. Onda je otišao u Unterhaching, da bi ga RB Salzburg u ljeto 2018. doveo u svoje redove za čak 10 milijuna eura u dobi od tek 16 godina.

Dakle, ovaj, bi dvojac trebao u lov na golove umjesto Haalanda, a obranu su pojačali Süle i Schlotterbeck. Prvi je besplatno stigao iz Bayerna, gdje je bio prva opcija na stoperskoj poziciji ako je bio zdrav, a potonji je odigrao sjajnu sezonu u Freiburgu, ali može pokriti i stopersku poziciju, te lijevu bočnu. Dortmund ga je platio 20 milijuna eura. S njima dvojicom Borussia je riješila gorući problem uže obrane, koja je protekle sezone bila sve, samo ne uvjerljiva. Često su zbog ozljeda na mjesto stopera morali ići Emre Can i Axel Witsel, a potonjem je istekao ugovor i on je trenutačno bez kluba, baš kao i Axel Zagadou, s kojim u Dortmundu nisu željeli produžiti suradnju.

Širi kadar

- Borussijin kadar je puno širi, a usudio bih se reći i kvalitetniji, u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj su mogli također igrati važniju ulogu. Za mene su oni prvi favorit za osvajanje naslova prvaka, a ne Bayern. Zbog ovih investicija u momčad Borussia ima prigodu prekinuti seriju Bavaraca i uzeti barem jedan trofej u novoj sezoni - objasnio je Kohler i osvrnuo se na aktualnog prvaka:

- Bayern je trenutačno veliko gradilište s ogromnim problemom. Robert Lewandowski unio je nemir u sve pore kluba i premda su dovođenjem Sadia Manea pokazali snagu, Senegalac nije klasična zamjena za Poljaka ukoliko ovaj ode iz Bayerna. Mane je sjajan napadač, izvanrednih vještina, ali on drugačiji tip. Istina, vidjelo se u Liverpoolu da može igrati centralno, ali on to radi na potpuno drugačiji način nego što to radi Lewandowski, koji je klasični golgeter - otkrio je Kohler jedan problem Bavaraca, ali ne i jedini.

- Veliki problem za Bayern mogla bi biti uža obrana, jer Pavard, Upamecano i Hernandez, uz dužno poštovanje, nisu dovoljno dobri za vrhunski klub kao što je Bayern. Ne znam ni jesu li dva igrača pristigla iz Ajaxa, Mazraoui i Gravenberch, odmah u stanju biti pojačanja. Bayernu nedostaje igrač kao što je bio Javi Martinez, čovjek koji je zatvarao pukotine gdje god je to trebalo učiniti - zaključio je Kohler.

Vidjet ćemo je li europski i svjetski prvak s Elfom bio u pravu. Neutralni gledatelji nadaju se da će njemačko prvenstvo biti puno neizvjesnije nego što je to bio slučaj posljednjih desetak godina, pa i ne prekine li se Bayernov niz bio bi to veliki pomak na bolje.

WATZKE

Uvijek će postojati arogantni idioti

Hans Joachim Watzke uvjeren je da će sljedeća bundesligaška sezona biti spektaklularna i napeta. Dolasci Manea i povratak Götzea, pa i Hallera, ligi daju dodatnu snagu, smatra izvršni predsjednik Borussije Dortmund.

- Očekujem novi uzlet lige, a to će dodatno pomoći i u marketinškom smislu - prognozira šef nadzornog odbora DFL-a.

Watzke je čestitao Bayernu na dolasku Manea, a osvrnuo se i na podcjenjivačku izjavu negdašnjeg Liverpoolova igrača Deana Saundersa. Naime, 58-godišnjak je izjavio kako će Mane sada moći igrati u trećoj brzini s cigarom u ustima.

- Uvijek će postojati arogantni idioti kao što je ovdje slučaj. Iz prve ruke, kao predsjednik Europske udruge klubova (ECA), znam da Bundesliga ima sjajnu reputaciju. Isto tako, svjestan sam da ne smijemo spavati na lovorikama, nego se moramo potruditi da ne izgubimo korak s financijski moćnim klubovima iz inozemstva. Potpisi Manea i Götzea su vrlo dobri, ali i klubovi moraju stvoriti nove zvijezde - dodaje Watzke, koji je sretan i zbog povratka Schalkea i Werdera u Bundesligu.

- Oni imaju veliku navijačku armiju, dodatna su vrijednost lige, a vjerujem da ćemo sljedeće sezone gledati napetu utrku za naslov. Osim Bayerna i nas, u njoj bi se trebali naći RB Leipzig i Bayer - zaključio je Watzke. (ski)

Linker
25. travanj 2024 21:33