ST. Pauli je s 2:1 pobijedio Borussiju Dortmund i plasirao se među osam najboljih

 AFP
POBJEDA ODJEKNULA EUROPOM

Nećak legende Vatrenih i društvo kreirali nogometnu senzaciju: ‘Siromašni smo i borimo se protiv bogatih...‘

St. Pauli se temelji na ljevičarskim načelima, borbi protiv rasizma i homofobije i borbi za slabije
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. siječanj 2022. 20:37

Senzacionalnom 2:1 (2:0) pobjedom u osmini finala njemačkog Kupa protiv branitelja naslova Borussije Dortmund, nogometaši St. Paulija plasirali su se među osam najboljih. U redovima drugoligaša iz Hamburga cijelu je utakmicu vrlo dobro odigrao srednji branič Jakov Medić (nećak Darija Šimića), a strijelci za St. Pauli bili su Etienne Amenyido (4. minuta) i Axel Witsel (40., autogol), dok je jedini pogodak za favorizirane goste postigao Erling Haaland (58., 11m).

Način života

Lijepo je ove sezone biti navijač St. Paulija, po mnogima jednoga od kultnih njemačkih klubova. Nakon 19 kola, hamburški je klub iz istoimene četvrti vodeći u 2. Bundesligi, ima bod više od drugoplasiranoga Darmstadta. A pobjedom protiv Borussije, plasirao se u četvrtfinale Kupa prvi put nakon 16 godina!

"St. Pauli je za nas način života! I uvijek ćemo biti uz naše dečke, podržavat ćemo ih u bilo kojem rangu natjecanja. Lijepo je biti u Prvoj, ili u Drugoj ligi, ali mi jednako volimo klub i kad je u nižim rangovima", rekao je za njemački “Bild” jedan od vatrenih navijača St. Paulija nakon čudesne pobjede protiv Borussije.

I doista je tako, St. Pauli ima velik broj navijača, ne samo u Njemačkoj. Po službenim je podacima klub osnovan 1910. godine, iako navijači drže 1907. godinu za početak djelovanja ovoga kluba. Godinama je igrao u regionalnim ligama, a kad je 1963. godine inaugurirana Bundesliga, Njemački nogometni savez dopustio je sudjelovanje samo jednom klubu iz svakoga grada. I tako je St. Pauli “izvisio”, a HSV je postao prvoligaš...

image
AFP

”Neželjeno dijete” Hamburga ipak je 14 godina kasnije dohvatilo Prvu ligu, ali “plesalo je samo jedno ljeto” i potom je, do klupske stabilizacije 2007. godine, “šaralo” po nižim rangovima natjecanja. No, navijački pokret nije slabio, čvrsto su navijači stajali iza svog St. Paulija, a u Njemačkoj su, više nego po huliganizmu, poznati po svom političkom aktivizmu i borbi za društvenu pravdu, ne skrivajući empatiju prema siromašnima i potlačenima, a prezir prema vladajućima.

Ne mogu smisliti Bayern, koji je za njih oličenje svega što ne valja u današnjem svijetu, no ironično je da je baš Bayern prvi priskočio u pomoć St. Pauliju, kad je klub 2003. godine bio na rubu stečaja! Bavarci su došli u Hamburg i odigrali prijateljsku utakmicu, a sav je prihod ostao St. Pauliju, “klasnom neprijatelju”! Prikupljeno je 200.000 eura i klub je nastavio živjeti...

St. Pauli se brine i o izbjeglicama, o napaćenim ljudima i narodima koje svijet ne priznaje. Tako je na stadionu Millerntor 2006. godine bilo organizirano i “divlje” SP nepriznatih nacija, na tom su turniru nastupile momčadi Sjevernog Cipra, Gibraltara, Tibeta, Zanzibara i Grenlanda. Navijači St. Paulija ne skrivaju ljevičarski svjetonazor, a u znak solidarnosti s Fidelom Castrom, ovaj je klub odigrao i prijateljsku utakmicu sa selekcijom Kube. Svoj su otpor sistemu 80-ih godina iskazivali i simbolom na svojim zastavama i šalovima, gusarska lubanja i prekrižene kosti postali su prepoznatljiv znak ovoga kluba i taj je simbol sad jednako važan kao i službeni klupski grb...

Aktivizam su navijači ugradili i klupski Statut 2007. godine, na Skupštini je tada usvojena rezolucija o misiji kluba, a temeljna su načela društvena odgovornost i promicanje interesa članova, zaposlenika, navijača i volontera izvan sfere sporta, te tolerancija i poštivanje suparnika i različitosti, kao i borba protiv rasizma i homofobije. Klub se, nadalje, redovito uključuje u humanitarne akcije solidarnosti.

Njihov je Millerntor stadion, kapaciteta 29.500 gledatelja, pun do zadnjega mjesta na svakoj domaćoj utakmici, a polovicu tih mjesta zauzimaju vlasnici sezonskih ulaznica. Na listi čekanja za sezonske ulaznice nekoliko je tisuća navijača, istaknimo da klub ima oko 26.000 članova s klupskom iskaznicom. St. Pauli i Reeperbahn dva su susjedna hamburška “kvarta” (Reeperbahn je i ulica) poznata po aktivnom noćnom životu i ulicama “crvenih svjetala”. Šarene četvrti u blizini luke prepune su pubova i barova, jeftinih stanova za studente i niza stambenih zgrada, ovdje su Beatlesi ranih 60-ih godina svirali po klubovima i iz dječaka su prerasli u muškarce.

100 frakcija

Na dan utakmice, gotovo svaki automobil, od dotrajalih “golfova” do elegantnih BMW-a i Mercedesa, nosi naljepnicu FC St. Pauli, gotovo svaku kuću krasi zastava, ili navijački transparent...

"Siromašni smo i borimo se protiv bogatih klubova poput Bayerna, uvijek ćemo paziti na slabe i potlačene i zauzeti stav protiv rasizma i homofobije. To nam je važno, to nam je u krvi. I koliko je ta naša borba stalna i strastvena, tako i od svojih nogometaša želimo vidjeti identičnu strast i veliki trud na terenu - svojedobno je, u razgovoru za CNN, rekao Sven Brux, jedan od vođa navijača St. Paulija, kluba koji ima oko 100 navijačkih frakcija, ali među njima nema razlika oko temeljnih klupskih načela i zacrtane misije."

REZULTATI OSMINE FINALA KUPA

1860 München - KARLSRUHER 0:1, Köln - HSV 3:4 (1:1), ST: PAULI - Borussia D. 2:1, BOCHUM - Mainz 3:1, Hannover - Borussia M., RB Leipzig - Hansa, Hoffenheim - Freiburg, Hertha - Union - igrano u kasnijem terminu.

Linker
16. svibanj 2024 03:15