Maxence Lacroix uručuje loptu s potpisima svih igrača Josipu Brekalu
 SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp
JUNAK VUKOVA

‘Ovakav dan sam sanjao još kao klinac!‘: Silno ponosnom Brekalu suigrači pripremili poseban poklon...

Iduće sezone konačno bi trebao zaigrati u Ligi prvaka. U dresu Wolfsburga, Milana ili - Liverpoola!?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. svibanj 2021. 17:08

Josip Brekalo zabio je svoj prvi bundeligaški hat-trick i učvrstio Wolfsburg na putu prema Ligi prvaka, a takva forma odlična je vijest i za reprezentaciju tjedan dana prije Dalićeve objave popisa igrača za Euro. Brekalo je torpedirao Union Berlin, njegovi su golovi bili jedini na susretu (3:0).

- Utakmica je bila ionako posebna za mene jer je stota koju sam odigrao u Bundesligi za Wolfsburg, a dao sam i prvi hat-trick. Silno sam ponosan jer sam u tako važnom susretu zabio tri gola - kazao je Brekalo, kojem su suigrači kao poklon uručili loptu s potpisima cijele ekipe. Predao mu ju je Maxence Lacroix, koji je poslao ključan pas za drugi pogodak.

- Ovo je bio dan koji sam sanjao kao klinac da jednom zabijem hat-trick u Bundesligi, u Ligi prvaka, na europskom ili svjetskom prvenstvu. Eto, došao je taj dan i jako sam sretan - iskreno je kazao.

Stigao je do sedam golova što mu je rekord u jednoj sezoni otkako igra u njemačkom prvenstvu i satisfakcija nakon razdoblja s dosta uspona i padova.

- Zabio je puno golova na treninzima tijekom tjedna. Nastavio je tako, što me raduje zbog njega - kazao je trener Oliver Glasner.

No, pitanje je bi li Brekalo bio u startnoj postavi da Yannicka Gerhardta nisu boljela leđa. Trenera je posebno razveselio drugi gol na dubinski pas Lacroixa.

- Ne može uvijek igrati samo po strani - aludirajući da se hrvatski reprezentativac mora što češće ubacivati pred vrata i pucati.

Austrijanac na klupi Wolfsburga hvalio je izvedbu cijele momčadi, ali se poprilično iznervirao na pitanje hoće li ostati i sljedeće sezone. Ugovor ga veže do ljeta 2022. godine.

image
Josip Brekalo protiv Uniona
SOFASCORE

Brekalo nikad ranije nije zabio više od jednog pogotka na susretu u Bundesligi. Najbolje mu ide na stadionu u Wolfsburgu jer zadnjih šest dao je kod kuće. U četvrtak je na treningu, kad se vježbalo kako probiti 3-5-2 formaciju momčadi iz Berlina, bio vrlo efikasan i to se pokazalo sjajnom najavom. Računajući i 14 nastupa za Stuttgart, ima 114 utakmica u elitnom razredu njemačkog nogometa te u njima 17 pogodaka i 12 asistencija. Usto je jednom bio strijelac i u Drugoj ligi, a u jednom slučaju u doigravanju.

Premijerne bundesligaške impresije uhvatio je još 10. rujna 2016. godine, kad je bio 18-godišnja i tek otkrivao snagu njemačkog nogometa. Dobio je jedanaest minuta u utakmici Wolfsburga s Kölnom. Prvi gol zabio je više nego godinu dana kasnije 17. studenoga 2017. Borussiji Dortmund u dresu Stuttgarta, gdje se nalazio na posudbi. Najbolji dosadašnji sezonski domet u Bundesligi bila su mu tri gola, što je imao u tri navrata. U tekućem prvenstvu u 28 nastupa upisao je i tri asistencije, a na travnjaku je boravio 1755 minuta.

- Pobjedu posvećujeno Renatu Steffenu. Prije utakmice cijela ekipa je rekla da ćemo igrati za njega jer polomio je križni ligament što je vjerojatno najteža ozljeda u nogometu - dodao je Brekalo i zaključio: - Nadomak smo Lige prvaka, sve je u našim rukama.

Na trećem su mjestu, ali blizu su Borussia Dortmund i Eintracht. Njemačka ima četiri predstavnika u elitnom UEFA-inom natjecanju. Dva su kola do kraja.

Često se govori o potencijalnom transferu Brekala, puno je toga bilo lani, a već je krenulo i ovog proljeća. Spominjani su Liverpool i Milan, ranijih godina to su bili Napoli, Fiorentina, Atalanta, Sampdorija... Njemački mediji pišu da su mu menadžer Jörg Schmadtke i sportski direktor Marcel Schäfer sugerirali da se više bavi učinkom na terenu jer nitko se u klub nije javio s ponudom.

No, vremena je više nego dovoljno. Nijemci navode i kako je raskinuo ugovor s menadžerom Falijem Ramadanijem te se o njemu sada brine otac. Nikad nije igrao u Ligi prvaka. Šansa je tu s Vukovima. Ili negdje drugdje?

image
CATHRIN MUELLER Afp

Linker
26. travanj 2024 07:24