Emilio Andreoli/Getty Images
TEŠKA ODLUKA

DANAS O HRVATU VELIKANI PRIČAJU BIRANIM RIJEČIMA! NOVI, POBOLJŠANI VATRENI ĆE USKORO MOĆI BIRATI U tijeku je velika akcija 'Epic Brozo'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 04. svibanj 2020. 15:48

Marcelo Brozović je polako odrastao, a onda je ženidbom i roditeljstvom smirio svoje životne te borbom za sebe i one igračke bure. Istrgnuo je etiketu buntovnika bez razloga i neprilagođenog tipa koji praktički nije sposoban za normalni i uobičajeni život sportaša pod velikim reflektorom javnosti te je natjerao cijeli nogometni svijet da o njemu govori vrlo biranim riječima...

Ove smo retke napisali prije nešto manje od pola godine, u jeku zimskog prijelaznog roka, kada ga se dovodilo o korelaciju s madridskim Realom, te Manchester Unitedom, spremnom za preobrazbu svoje (ispod)prosječne vezne linije. No, United, koji je bio na štihu, ipak se odlučio za Brunu Fernandesa - i nije pogriješio - no Brozović je, eto, i nekoliko mjeseci potom i dalje ostao trenutačno najtraženiji vezni igrač Europe.

Kada utipkate u google Brozović, pa dodate “interested”, taj informatički erudit u milisekundi baca poveznice: Real, Barcelona, Liverpool, pa, evo, konačno i United.

“Inter ga želi mijenjati za Pogbu”, jučerašnji je, najnoviji pasos iz transfernog bestsellera, no taj je, u biti, i najmaštovitiji. Iz prostog razloga što Inter nema namjeru riješiti se Brozovića. Brozović se, naime, tiho prometnuo u (po)najboljeg igrača na svojoj poziciji u Serie A gdje je Conte svojim pristupom 3-5-2 dodatno modificirao njegovu ulogu, kao čovjeka koji pomaže zadnjoj trojici, potom izgrađuje napad kao deep lying play, a potom se redovito i kvalitetno ubacuje u posljednju trećinu igrališta otkud, pak, prijeti još jednim svojim jakim oružjem - udarcem s distance. Jak u duelima, neumorno trkački izdržljiv, strašne energije i izdržljivosti, sa Spallettijevim kompasom i golubljim pregledom igre od 360 stupnjeva, kojima prvo traži bazičnu izgradnju napada, a često se odlučuje i na iznimno točne duge paseve, Brozović je ove sezone izrastao u čovjeka bez kojeg Conte ne može. A Conte baš i nije tip koji se tek tako veže za igrače. Dapače...

U prijevodu, dakle, situacija je sljedeća: Brozovića ugovor s Interom veže do ljeta 2022. godine, a trenutačno je na snazi klauzula, po kojoj ga bilo koji klub može dovesti ako uplati tih uglavljenih 60 milijuna eura. U tome času, Inter može samo gledati, jer nema pravo na stopiranje pregovora. Štoviše, ako se Broz dogovori s potencijalnim kupcima, Interu slijeće novac i “arrivederci...”

No, dok traje ova pandemijska situacija i “lockdown”, posla nema. Jer, to nije nešto što se rješava preko “zooma”, već uživo. Stoga, u ovoj je situaciji on i dalje čvrsto Interov. Ali, vrijeme radi za Brozovića, iz vrlo pragmatičnih i prozaičnih razloga.

Duge četiri godine trajala je turbulentna veza hrvatskog “bad boya” i talijanske nogometne zavodnice, kao iz najboljih reality showowa. Burne svađe, prekidi, pa pomirbe. Na pragu tuče i konačnog razvoda, uz nuđenje atraktivnog nogometaša drugim zainteresiranima. Otkad je stigao u Inter, pa sve do proljeća 2018., Brozovića se selilo barem deset puta. “Ovo je definitivni kraj”, pisali su klupski kroničari. “Dugo traje ova neizvjesnost, no sada je prekinuta jer ovaj se odnos više ne može izgraditi...”

I doista, ti trenuci kao kad je sarkastičnim pljeskom odgovorio na salve zvižduka Interovih navijača uglavnom označavaju kraj. Kada međusobna netrpeljivost preraste u odioznost, onda je razlaz jedino rješenje. Nogomet, hvala Bogu, pamti sijaset sličnih situacija, koje su imale jednosmjeran putokaz ka razvodu. No na kraju je svaki put, kao u nekoj toksičnoj vezi, sve ostalo u statusu quo. Znaš da je loše, ali ‘ajmo probati još jednom.

Tog posljednjeg puta, stvar se, događa se to, doista promijenila. Brozović je prvo postao ključni igrač Spallettija, onda je odigrao Mundijal za pamćenje, a potom se pod Conteom pretvorio u elitnog igrača, koji predvodi cijeli niz statističkih parametara, čije iščitavanje samo nudi zaključak: Brozović više nije “onaj” Broz. Supruga i očinstvo potpuno su ga smirili, a najveću korist od toga imao je - teren. I zato je Brozović unazad dva ljeta postao jedan od traženijih igrača.

Sav onaj iracionalni gnjev, srdžba i prkos u međuvremenu su nestali. Broz je postao epicentar Interove igre, ali i čovjek kojem je rapidno porastao autoritet u Interovoj svlačionici. Ujedno, nakon pet godina života u Milanu, tamo se pronašao, kupio je stan i sada sa 14. kata svog penthausa u blizini kultne Meazze vrlo mirno i, kažu nam, racionalno gleda prema nastavku svoje karijere, koja se sa 27 godina nalazi možda i na ključnoj prekretnici.

Tajni previše nema: Brozović u Interu trenutačno zarađuje 4,2 milijuna eura. Igrački, nikad se nije osjećao bolje, a naklonost svlačionice i kluba silno mu godi. Konačno, sviđa mu se i život u Milanu. I to toliko da je upravo centar Lombardije označio mjesto gdje se kani životno skrasiti, nakon kraja karijere. Posljedično, dakle, ako će mu netko ponuditi mnogo veći ugovor od dosadašnjeg, Brozović će dobro razmisliti što i kako dalje, premda u moru svih interesenata, a doslovce ga svaki klub koji je spomenut ima na radaru, nema “tihu patnju”. Broz nije takav. Sazrio je, nogometno se približava svome maksimumu, i posve mu je svejedno hoće li u Real, Barcu, ili Liverpool, jer je samopouzdan i vjeruje da se svugdje može izboriti za svoj status. No samo ako ponuda bude “jaka”, “konkretna”, ona koja vrijedi odlaska. U slučaju da drugi klubovi ne ponude bitno veći novac od onog kojeg ima u Interu, Brozović neće inzistirati na odlasku. Dapače. U klubu u kojem je sada već pustio korijenje, a usput počupao sav onoj korov koji je rastao oko njega, Brozović čak razmišlja da ostane do kraja i uđe u izabrani skup legendi, s možda čak i intencijom da tamo i ostane raditi nakon kraja igračke karijere.

Daleko je još od toga, ali i takvo promišljanje odaje da više nije onaj neshvaćeni genij, stari nekonvencionalni Brozo. Odštetna klauzula od 60 milijuna eura je čak i u ovo krizno vrijeme “sconto” cijena. Što bi mnogi rado iskoristiti. Ili će, pak, Brozu biti ponuđen novi ugovor u rastućem dresu “nerazzura”, kojim će postati jedan od najplaćenijih igrača, s aureolom “nedodirljivog”. U svakom slučaju, win-win situacija. Brozović je na štihu. No, više ne vuče “all in” poteze. Dečko od 60 milijuna eura, koliko stoji na cjenovnoj markici koja mu visi s dresa, i koja ga čini najskupljim Hrvatom, čini se nedefinirana do kraja. Jer, donedavno, Brozović je za mnoge bio “najpodcjenjeniji veznjak svijeta”. U međuvremenu, cijeli se svijet, kao i onaj Brozovićev, stubokom promijenio. Ali ovo nije ni onaj “normalni” Brozović kakvog smo znali. Ovo je poboljšana, 2.0 verzija.

Linker
25. travanj 2024 21:15