Zagreb, 040810.Stadion u Maksimiru.Uzvratna utakmica 3.pretkola Lige prvaka Dinamo - Sheriff.Na fotografiji: tuzan i zabrinut Velimir Zajec trener Dinama.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX
MAKSIMIRSKA TRAGEDIJA

DNO DNA: Moldavski Šerif izbacio Dinamo nakon devet serija jedanaesteraca!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. kolovoz 2010. 19:07

Dinamo je upisao još jedno poglavlje u svoju debelu knjigu tragičnih ispadanja iz Europe. Moldavski Šerif iz Tiraspola plasirao se u 4. pretkolo Lige prvaka nakon devet krugova jedananaesteraca (završilo 6-5), a Dinamo će pokušati pronaći utjehu u pretkolu za Europa ligu.

Modri za poraz mogu krivi lošu sreću, ali na kraju su si najviše krivi - sami. U dvije utakmice pokazali su da su bolja momčad od Šerifa, u uzvratu su promašili 'mali milijun' prilika, a obrana im je curila na sve strane. U ruletu penala Filip Lončarić ih je dva puta vraćao u život, ali opet na kraju nije išlo. Jedanaesterce su promašili Sammir, Badelj, Vrsaljko i Dodo... Ipak, malo previše.

Prvo poluvrijeme bilo je, zapravo, preslika utakmice protiv Rijeke. Dinamo, je igrao, pritiskao, pleo mrežu oko gola Stojanova, pa čak je i složio nekoliko dobrih prilika, dok je jedan izlet Moldavaca pred Lončarićem izrodio - pogodak. Moldavci su pri tome igrali dosta prljavo, oštrim startovima nastojali su poremetiti ritam igre Modrih, ali većim dijelompoluvremena nisu uspjevali u tome. Dinamovci su dobro igrali, ali očito ni dolazak Rukavine nije popravio glavnu boljku - slabu realizaciju.

Seriju promašaja otvorio je Bišćan u 6.minuti. Sammir je filigranski točno iz slobodnog udarca naciljao kapetanovu glavu, no Stojanov je sjajnom paradom izbio loptu u polje. Šest minuta poslije Sammir je oduzeo loptu Moldavcima, došetao s njom skroz do šesnaesterca, ali njegovo dodavanje prema Slepički bilo je preslabo, tako da su Žuti lako otklonili opasnost. Sammir se nalazio na nekih 12 metara od gola i udarac prema vratima možda je bio bolji izbor.

I onda, u 16. minuti, kapitulacija. Loš pokušaj ofsajd-zamke (zaspao Mesarić) odlično je iskoristio Volkov koji je iz situacije 'jedan na jedan' bio hladnokrvan i precizan - Šerif vodi 1-0!

Primljeni pogodak nije previše poremetio Modri koji su sve više pritiskali Šerif na njegovih 25-30 metara, ali na žalost više od 10.000 gledatelja u Maksimiru, lopta nikako nije htjela u mrežu. U 19. minuti Sammir je s vrha 16-erca pucao preko vrata, a u 30. Badelj je iz iste pozicije promašio metu za nekoliko centimetara. Posljednju priliku u prvom dijelu promašio je Slepička. Bišćan ga je sjajno proigrao sa centra igrališta, Slepička je pucao iz prve, ali Stojanov je sjajno osujetio opasnost te je odličnim izlijetanjem i obranom spasio vrata Moldavaca.

Očekivalo se da će Dinamo u drugom dijelu izaći još žešći, napaljeniji, ali prvih desetak minuta prošlo je bez ikakvih opasnosti ispred moldavskog gola. I zanimljivo, nakon takve uspavanke, Dinamo je izjednačio. Sammir je izveo slobodan udarac, u gužvi u šesnaestercu Bišćan je pao na travnjak, a nizozemski sudac je nešto vidio i pokazao na bijelu točku. Modri se nisu bunili, Sammir je jedanaesterac pretvorio u pogodak.

Dinamu je pogodak dao krila i u razdoblju od tri-četiri minute Modri su složili nekoliko gužvi ispred gostujućeg gola, manje-više sve u režiji odličnog Sammira. Prvo je solo-prodorom izbacio cijelu obranu Šerifa, ali je Slepička krivo dodao. Potom je sve izveo sam, ali njegov udarac sa 16 metara skinuo je Stojanov. Minutu poslije iz odlične pozicije pokušao je Badelj, ali njegov udarac je otišao preko vrata. Badelj je bio u prilici i u 69. minutu, ali njegovo rušenje u šesanestercu sudac nije okarakterizirao kao jedanaesterac, iako je ta situacija bila puno jasnija nego onda kada je Nizozemac dosudio penal.

I kada se činilo da je Dinamo povezao svoje redove, zamalo se dogodio - hladan tuš. Nakon slobodnog udarca Samardžić je potpuno neometan sa šest metara glavom pucao pored vratnice.

Taj gol kao da je bio upozorenje Modrima koji su posljednjih 20 minuta igrali puno opreznije nego do tog trenutka. Iz takve igre izrodile su se dvije

prilike, po jedna sa svake strane. Prvo je u 80.minuti Branković zamalo zabio sa 50 metara. Srećom po Lončarića, lopta je prohujala metar od vratnice. U 89. minuti Badelj je sjajno proigrao Etta, koji je bio sam ispred Stojanova, ali vratar Šerifa odlično je istrčao i u posljednji trenutak spasio goste.

Utakmica je ušla u produžetke u kojima je ponovno dominirao Dinamo i zapucao dvije odlične šanse. Bolje rečeno, vratar Stojanov je dva puta briljantno reagirao. Prvo u 104. minuti kada je Sammir svom snagom opalio sa 12 metara, a pet minuta poslije Slepička ga je pogodio sa dva metra udaljenosti. I to je bilo sve, za nešto više nije bilo snage, odlučio je rulet jedanaesteraca u kojem su nešto smireniji bili Moldavci.

DINAMO - ŠERIF 1-1 (5-6) (Sammir 11m - 55 / Volkov 16)

5-6: Haceaturov zabija i to je kraj.

5-5: Dodo pogađa vratnicu.

5-5: Lončarić skida Brankovićev udarac!

5-5: Stojanov iskusno brani Vrsaljkov udarac.

5-5: Bačo Nikolić sigurno gađa.

5-4: Calello je hladnokrvno pospremio loptu u mrežu!

4-4: Lončarić je pročitao udarac, ali lopta je prošla ispod njega!

4-3: Etto poput Adamovića, šalje Stojanova u jednu, loptu u drugu stranu.

3-3: Adamović je poslao Lončarića u jednu, a loptu u drugu stranu.

3-2: Ibanez je opalio iz sve snage i pogodio!

2-2: Franca unatoč ozlijedi zabija iznimno sigurno.

2-1: Cufre je zabio uz pomoć grede!

1-1: Volkov puca preko gola!

1-1: Badelj je pucao kao što je i odigrao, sramežljivo.

1-1: Stojanov je odmah i zapucao, ali Lončarić mu brani!

1-1: Sammir je ovoga puta bio nesiguran, Stojanov brani!

1-1: Samardžić je također bio precizan!

1-0: Igor Bišćan je prvi pucao i zabio!

Puca se ispod južne tribine, Dinamo je izabrao biti prvi izvođač.

Kraj produžetaka, vrijeme je za jedanaesterce.

118. min: Badelj je pucao iz prevelike udaljenosti iako je imao nekoliko boljih rješenja. Ali umor utječe na njegove prosudbe. Kao i na noge igrača Šerifa, koji leže na travnjaku posljednjih nekliko minuta. Doslovno.

111. min: Ibanez je opalio, a Stojanov je samo pogledom popratio loptu. Nažalost, nije bio precizan udarac.

109. min: Sammir je ponovno sjajno prošao i poslužio Slepičku, ali Stojanov brani. Nejasno je što se treba dogoditi da Čeh zabije.

Kraj prvog prvog produžetka.

104. min: Stojanov je izvadio nemoguće! Sammir s 11 metara puca silovito, a vratar Šerifa čudesnom paradom skida udarac!

100. min: Grčevi hvataju nogometaše, a izmjena više nema.

Počeo je prvi produžetak.

Kraj regularnog dijela, slijede produžeci.

89. min: Badelj je uposlio Etta, ali nije se Brazilac snašao sam ispred Stojanova.

87. min: Rukavina više nije mogao, mijenja ga Dodo, a zanimljivo je da su ga BBB pozdravili pljeskom.

80. min: Branković je opalio s četrdesetak metara i Lončarića je samo sreća spasila da lopta ne uđe u gol.

70. min: Dinamova obrana je katastrofalna, Samardžić je ostao usamljen kod ubačaja, ali njegov udarac glavom s nekih šest metara prošao je pored gola.

69. min: Nastavlja se pritisak. Slepička daje povratnu za Badelja, ali nema preciznosti.

68. min: Na Badelju je bio prekršaj za kazneni udarac, ali nizozemski sudac je ostao nijem, iako je ovo više podsjećalo na jedanaesterac nego ono što je sudio.

67. min: Opalio je i Sammir, ali Stojanov ponovno spreman. Brazilac je daleko najbolji igrač na terenu večeras.

67. min: Ibanez je opalio u svom stilu s tridesetak metara, ali Stojanov je spreman.

63. min: Sammir je ponovno u prvom planu. Dodao je u prostor do Slepičke, koji odmah zavrće u kzaneni prostor, ali Etto kasni jedan korak.

55. min: GOL! Sammir je realizirao kazneni udarac!

54. min: Jedanaesterac za Dinamo! Samardžić ga je skrivio nakon prekršaja nad Bišćanom u gužvi kod ubačaja.

Počeo je drugi dio.

Kraj prvog dijela.

39. min: Bišćan je našao dugom loptom Slepičku, ali Čeh gađa u Stojanova s nekih pet metara. Uistinu ovo postaje Rijeka!

30. min: Sammir ponovno izvodi slobodni udarac tako što je uputio povratnu loptu do Milana Badelja, ali s otprilike 17 metara veznjak modrih puca po podu tik uz lijevu vratnicu Stojanova.

25. min: Iako Dinamo napada, Šerifovi napadi su opasniji i konkretniji.

20. min: Slepička je uhvatio dugu loptu, pucao isprve lijevom nogom, još silovitije nego Sammir trenutak prije, ali nije bio precizan.

19. min: Mesarić je odigrao odličnu povratnu loptu za Sammira, ali Brazilac silovito puca preko vrata.

16. min: GOL! Loš pokušaj ofsajd zamke iskoristio je najopasniji igrač Šerifa, Volkov. Eto Dinama opet u rezultatskom minusu.

12. min: Ponovno je na sceni Sammir. Šerif je izgubio loptu, Brazilac je oteo i sjurio se u kazneni prostor. Na drugoj je strani tražio Slepičku, ali obrana gostiju je reagirala izbijanjem lopte u korner.

6. min: Sammir je ubacio nakon slobodnog udarca ravno na glavi kapetana Bišćana, koji sjajno puca, ali Stojanov još sjajnije brani! Ponavljaju li se Rijeka i Lisjak?

5. min: Još traje ispipavanje snaga, nema konklretnih prilika jer su obje momčadi iznimno oprezne.

Susret je počeo.

Na Maksimiru je blizu deset tisuća gledatelja, ali ljudi još pristižu tako da se očekuje lijepa atmosfera.

DINAMO: Lončarić, Vrsaljko, Bišćan, Cufre, Mesarić, Ademi, Etto, Sammir, Badelj, Slepička, Rukavina;

ŠERIF: Stojanov, Volkov, Franca, Jerokhin, Vranješ, Diedhiou, Fred, Samardžić, Nadson, Branković, Adamović

Linker
10. lipanj 2024 16:29