Nasljednik sjajno gura u Europi - Nenad Bjelica i Zoran Mamić
 IVAN PERIC/CROPIX
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Ako ponovi povijesni uspjeh Nenada Bjelice, Zoran Mamić imat će svako pravo proslaviti uz ‘My Way‘...

Plavi jurišaju prema novom proljeću sa poznatim trojcem, dok se Majer sve bolje uživljava u Olmovu ulogu
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 27. studeni 2020. 15:11

Dok su se dinamovci u Klagenfurtu povlačili na stanku s 0:0 u džepu, jedna razbarušena inicijativa Mona Burgosa nametnula se kao tema za razmišljanje. Dojučerašnji pomoćnik Diega Simeonea u Atleticu nedavno je došao na ideju razbucati truli i gnjecavi trenerski konformizam novim sustavom bodovanja: pobjedu bi on i dalje nagrađivao s tri boda, za poraz bi oduzimao jedan bod, a 0:0 remi kažnjavao ostavljajući obje momčadi bez bodova "jer 0-0 nije isto što i 3-3 ili 4-4".

Podjelu bodova začinjenu golijadom, svaki golgeterski praznik u vidu rezultata 3-3 ili 4-4, on bi nagrađivao s dva boda.

image
Lovro Majer protiv Wolfsbergera
SOFASCORE

Nezgoda je za korpulentnog Argentinca što ga zovu Mono, pa u startu svako njegovo filozofiranje na temu popravljanja nogometne igre možete lako diskvalificirati kao "monkey business", ali zamisao vam se morala svidjeti nakon prvih 40 minuta dosadne utakmice u kojoj su Dinamo i WAC hodali na prstima, kao da traže izlaz iz minskog polja. Bio je dovoljan samo jedan dašak povjetarca, mrvica pustolovnog duha na kraju prvog dijela, da se razbistri horizont i da plavi shvate kako austrijsko gostovanje mogu odraditi i elegantno i efikasno jer su za klasu kvalitetnija momčad.

image
Petković protiv Wolfsbergera
SOFASCORE

Ustanovio je to i Zoran Mamić, napokon spustio gard, pa smo u drugom poluvremenu u redakciji, umjesto s Burgosom, povlačili paralele s "nešto plemenitijom" argentinskom sortom. Kada je Ademi samouvjereno krenuo u slalom, nanizao nekolicinu suparničkih igrača, probio se do peterca i haklerski vješto isporučio asistenciju Petkoviću za 2:0, doživjeli smo to kao posvetu najvećem, kapetanov lijepo tempiran "tribute to Maradona", ujedno i kraj WAC-ovih snova da bi se mogao iščupati iz minusa i vratiti u igru.

Svoj prvi proboj u europsko proljeće nakon pola stoljeća Dinamo je prije dvije sezone odradio izdašnim golgeterskim porcijama (Fener 4-1, Trnava 3-1, Plzen 3-0). Lavovski dio tog posla obavljali su Petković i Oršić prema Olmovim nacrtima, uz Ademijevu logističku podršku. Danas plavi jurišaju prema novom proljeću s Petkovićem, Oršićem i Ademijem, dok se Lovro Majer sve bolje uživljava u Olmovu ulogu.

U kadrovskom pogledu tu nema govora o nekom strašnom "makeoveru", ali stilski je momčad drukčije komponirana, njezin napadački apetit je u drugom planu. Mamić je izabrao oprez, podizanje bodljikave žice oko Livakovićeva kaznenog prostora temelj je njegove igre, a osam bodova iz četiri utakmice u skupini savršeno legitimira takvu strategiju.

Ako ponovi povijesni uspjeh Nenada Bjelice, a sve sugerira da će to učiniti, Zoran Mamić imat će svako pravo uspjeh proslaviti uz Sinatru i "My Way"...

Linker
26. travanj 2024 13:09