DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ZANIMLJIVA ANEGDOTA

Hrvat otkrio: ‘Mourinho je promijenio boju lica, bio je crven kao paprika i iznimno ljut‘...

‘Maribor kojeg sam trenirao dokaz je da se može iznenaditi velika momčad koju vodi Mourinho‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. ožujak 2021. 16:03

Može li novi trener Dinama Damir Krznar u četvrtak pobijediti velikog karizmatičnog trenera Josea Mourinha? Svaka pobjeda Modrih, bez obzira prošli dalje ili ne, bila bi ogromna stvar za maksimirsko društvo, možemo slobodno kazati - senzacija! Kakav bi to samo bio zamah za Krznara...

Eventualni uspjeh nad Mourinhom i Tottenhamom bila bi sjajna priča za Krznarov CV, prva samostalna trenerska pobjeda i moguća naznaka da će dugo ostati na klupi Modrih.

Samo dvojica

Samo su dva hrvatska trenera do sada uspjela pobijediti Josea Mourinha. Slaven Bilić je na klupi West Hama u listopadu 2015. pobijedio Mourinhov Chelsea 2:1. Carroll je ušao s klupe i zabio za pobjedu, a za Chelsea su igrali Hazard, Fabregas, Terry, Matić, Willian, Azpilicueta, Diego Costa... Ukupno su Mourinho i Bilić imali šest obračuna, a osim te pobjede Bilić je izvukao još jedan remi u studenome 2016. godine, tada s West Hamom protiv Joseova Manchester Uniteda. Drugi Hrvat koji je srušio Mourinha bio je ove sezone Ivan Leko. U Europskoj ligi Antwerpen je u skupini srušio Tottenham pobjedom 1:0 golom Rafaelova. U Londonu su Spursi slavili 2:0.

image
FOTO:DRAGO WERNIG

Strašna momčad

Još je jedan hrvatski trener izišao nepobijeđen iz okršaja s velikim portugalskim strategom. Bio je to Ante Šimundža, današnji trener slovenske Mure, koji je na klupi Maribora u studenome 2014. remizirao 1:1 s Chelseajem u Ljudskom vrtu.

- Sjećam se dobro, tada su za Chelsea igrali Drogba, Hazard, Wilian, Fabregas, Terry, Ivanović, Diego Costa, Matić, branio je Čech... Igrao je tada Maribor s Chelseajem u skupinu Lige prvaka. U Londonu smo izgubili 0:6, a onda smo ih u Mariboru iznenadili odigravši 1:1. Vjerojatno su pomisili da će im nakon uvjerljive pobjede u Londonu biti malo lakše - kaže nam u uvodu Šimundža.

Međutim, Mourinho je bez obzira na uvjerljivu pobjedu u Londonu protiv Maribora postavio najbolju momčad, ništa nije želio riskirati.

- Imao je velikog razloga na teren poslati najjaču momčad jer pobjeda nad Mariborom tada bi im osigurala prolazak skupine. Igrali su jako ozbiljno u Ljudskom vrtu, ali, kažem, možda im je u glavi bila ta uvjerljiva pobjeda iz prve utakmice. Mi smo vodili 1:0, a nakon vodstva imali smo još jednu dobru šansu. Kad su izjednačili, imali su i jedanaesterac, ali su ga promašili. Tada je Mourinho s Chelseajem bio prvak u Premiershipu, ali bez obzira na to i na momčad najviše klase koju je vodio, nije nimalo podcijenio Maribor. Međutim, tadašnji Maribor kojeg sam trenirao dokaz je da se može iznenaditi velika momčad koju vodi Mourinho. Ako me već pitate za usporedbu, onda je onaj Chelsea bio puno jači od današnjeg Tottenhama.

Nema podcjenjivanja

Kad smo se prebacili na Dinamo i utakmicu u četvrtak, Šimundža nam veli...

- Mourinho ima dobar rezultat iz prve utakmice, to mu ide na ruku. Ali, nikad se ne zna. Dinamo je jako dobra momčad, europski ozbiljna, dokazuje to protekle tri sezone. Da, ostala je bez trenera Mamića, ali posao je preuzeo njegov dosadašnji pomoćnik, pa će Dinamo igrati na isti način. Jedan brzi pogodak, neka situacija koja neće odgovarati Tottenhamu i - eto prilike za veliko iznenađenje! Naravno, Tottenham je bolja momčad od Dinama, tu nema dvojbe, ali uvijek se može dogoditi nešto što će im poremetiti planove. No, ono što naglašavam, Dinamo ne treba očekivati da će ih Mourinho na bilo koji način podcijeniti.

Pitali smo Šimundžu kako je pripremao Maribor za tu utakmicu 2014. godine?

- Ma, znate, u Mariboru nikome nije lako igrati. Možda bi neka velika momčad podcijenila Maribor, slovenski nogomet. No, za Mourinha to ne važi. A kamoli tek da bi podcijenio Dinamo i hrvatski nogomet, čija reprezentaciija je vice-prvak svijeta... Da se vratim na Maribor. U Ljudskom vrtu je uvijek vruće, za svakoga. Energija momčadi Maribora na domaćem travnjaku je uvijek na visokoj razini. Takva treba biti i energija Dinama u četvrtak. Mi smo tada protiv Chelseaja bili iznimno nabrijani. Željeli smo pokazati da onih 0:6 u Londonu nije realan prikaz stanja kvalitete momčadi. Dinamo također mora biti maksimalno nabrijan i motiviran, u takvom stanju može sanjati čudo...

Crven kao paprika

Ispričao nam je još jednu zanimljivu priču iz tog mariborskog okršaja.

- Prije utakmice sam protokolarno razgovarao s Mourinhom. Bio je skroz samouvjeren. Ali, nakon utakmice, promijenio je boju lica, bio je crven kao paprika, bio je iznimno ljut jer je očekivao pobjedu. To samo govori kako on želi dobiti svaku utakmicu. Ukoliko će Dinamo biti na svojoj najvišoj razini, ukoliko će Tottenham imati nešto slabiji dan, uz malo sreće, eto mogućnosti za čudo u Zagrebu! - zaključio je Ante Šimundža.

2:1 slavio je Bilić u srazu protiv Mourinha vodeći West Ham protiv Chelseaja u Premier ligi 24. listopada 2015.
1:0 slavio je Leko u srazu protiv Mourinha vodeći Royal Antwerp protiv Tottenhama u Europskoj ligi 29. listopada 2020.

DINAMO DOMA U EUROPI OVE SEZONE

01/10/20.
Dinamo - Flora 3:1
22/10/20.
Dinamo - Feyenoord 0:0
05/11/20.
Dinamo - Wolfsberger AC 1:0
10/12/20.
Dinamo - CSKA Moskva 3:1
25/02/21.
Dinamo - Krasnodar 1:0

TOTTENHAM VANI U EUROPI OVE SEZONE

17/09/20.
Lokomotiv - Tottenham 1:2
24/09/20.
Škendija - Tottenham 1:3
29/10/20.
Antwerp - Tottenham 1:0
05/11/20.
Ludogorec - Tottenham 1:3
03/12/20.
LASK - Tottenham 3:3
18/02/21.
Wolfsberger - Tottenham 1:4

Linker
15. svibanj 2024 03:26