Ivan Leko sjano vodi Royal Antwerp
 NIKOLAY DOYCHINOV/AFP
HIT HRVATSKI TRENER

Izbio na vrh, na redu je - Mourinho: ‘Jedva čekam, strašni su, ali igrat ćemo po mojem, napast ćemo ih!‘

Nakon 20 godina donio je svojem novom klubu prvi trofej, vodeći je u prvenstvu, slijedi najveći izazov
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 28. listopad 2020. 14:38

Četiri velika prijatelja, bivša igrača Hajduka - trojica trenera, Ivan Leko (Royal Antwerp), Ivan Jurić (Verona), Igor Tudor (Juventus) i Stipe Pletikosa, u iščekivanju pravog angažmana u nogometu (nikako trenerskog!). Ivan Leko je, poslije Španjolske kao igrač bio u Belgiji pa kao trener stekao veliko ime: u Bruggeu je izgradio momčad, postao prvak Belgije, sada je u Antwerpenu na najboljem putu da stvori novu moćnu momčad za belgijske prilike.

Žestoki navijači

Na početku sezone, prema procjenama istaknutih komentatora u belgijskim medijima, učinio je čudo kada je osvojio kup i to protiv svojeg bivšeg kluba Club Bruggea.

A sada, poslije deset kola s osvojenih dvadeset bodova, Antwerp, inače najstariji klub u Belgiji (osnovan 1880., sada su proslavili 140 godina), zauzima prvo mjesto na prvenstvenoj ljestvici

- To je baš trenutno - komentirao je Ivan Leko vodeću poziciju svojeg kluba u Jupiler ligi u kojoj ga već za vikend čeka velika utakmica protiv Anderlechta (nedjelja, 13.30)

- Antwerp je stari klub, prvaci su bili još daleke 1957. godine, sada smo poslije dvadeset godina osvojili kup. Mi smo momčad u stvaranju, treba strpljenja, toga su svjesni u klubu. Ali navijači su odjednom postali nezasitni.

Navijači Antwerpa su najžešći, Ivan Leko tvrdi da su približno kao Hajdukovi. Na početku prvenstva (neodlučeno s Mouscronom i poraz od Cercle Bruggea) čak su zazivali bivšeg trenera, skandirali su Laszlu Bölöniju, ali se sada situacija promijenila.

- Dobili smo pet utakmica uzastopno, tri na neugodnim gostovanjima. Važna je bila ova posljednja pobjeda u lokalnom derbiju protiv Beerschota (3-2 kao domaćini), moj klub ih nije dobio punih 16 godina. Dogodile su se velike manifestacije navijača u gradu, za njih je dobiti gradski derbi važnije od bilo koje druge pobjede. Čak i trofeja.

Belgija je okovana pandemijom covida-19, vjerojatno je najteže pogođena od svih europskih država, ali se prvenstvo nastavlja, tu nema dvojbe...

- Stanje je više nego alarmantno. Naš klub je pogođen više od drugih, kao što je slučaj i s Hajdukom, jer imamo fanatične navijače. A igrati bez publike, dobro je rekao moj prijatelj Igor Tudor, to izgleda kao drugi sport. Pogodila nas je izravno bolest, bilo je inficiranih igrača, oba moja pomoćnika, liječnik, oružari, fizioterapeuti, kineziolog… Srećom, mene nije pogodilo, ali mi je teško organizirati treninge - objašnjava nam Leko.

Royal Antwerp igra u Europskoj ligi, u prvom kolu su pobijedili Ludogorec u Bugarskoj s 2-1, sada im dolazi u goste Tottenham. Ta je utakmica na rasporedu u četvrtak u 18.55:

Veliko zanimanje

- Tamo u Razgradu smo odigrali najbolju utakmicu do sada, trebali smo voditi i 4-0. Moji u klubu kažu da sada imamo zadatak vrijedan deset milijuna eura, a ja s velikim zanimanjem i guštom čekam susret s Tottenhamom, to jest s Joséom Mourinhom. On raspolaže s velikim igračima, ima strašnu momčad: u kojoj su Lloris, Kane, Son, Bale, Sissoko, Alderweid, Davies, Dele Alli… ma što ću više nabrajati, sve reprezentativci. Međutim, igrat ćemo po mojem, s rizikom, na kartu napada. Jedino se pribojavam korone, da mi ne pogodi igrače. Čekam testove, završio je Leko.

Linker
10. svibanj 2024 05:24