Dinamo
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
SASTAV ZA RAPID

Krznar unatoč ozljedama složio respektabilnih prvih 11: Evo kako bi Dinamo trebao izgledati u Beču

Dinamo od 18:45 gostuje kod Rapida u Beču i nada se pobjedi koja bi mu otvorila vrata nokaut-faze
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 21. listopad 2021. 07:11

Mogu li se Dinamovi nogometaši i s drugog europskoga gostovanja vratiti s punim plijenom, i time si širom otvoriti vrata nokaut-faze Europske lige?

U Genku im se prije tri tjedna sve poklopilo, promašaji suparnika, pogoci iz prvih udaraca i gotovo svih prilika, a i VAR je vidio sve što je trebao vidjeti pri dva dosuđena 11-erca. Slijedi Rapid u Beču (18.45, Arenasport 1), pred više od 2000 navijača najtrofejnijeg hrvatskog kluba, izazovna utakmica na novoj, Allianz Areni, koja ima oko 24.000 sjedećih mjesta. Austrijski predstavnik jedini je u skupini H s nula bodova... Izgubili su u Beču od Genka i u Londonu od West Ham Uniteda.

image
Očekivana postava Dinama protiv Rapida
SN

"Rapid je zaista ozbiljan suparnik i čeka nas izuzetno teška utakmica, na to upozoravamo cijeli tjedan. Jedno je rezultat, a drugo izvedba. Rapidova izvedba protiv Genka i West Hama bila je izuzetno dobra, no rezultatski im se nije poklopilo. Rapid je sigurno momčad za respekt, kojoj smo se maksimalno posvetili u pripremi, i nadmetanje ćemo morati momački odraditi svih 90 minuta" naglasio je trener "modrih" Damir Krznar.

Rapid se ne bori za vrh u Austriji ove sezone, no pod istim trenerom i s gotovo svim istim igračima, osim Murga, pretprošle sezone bili su drugi i igrali s našim doprvakom Lokomotivom u pandemijskom pretkolu Lige prvaka, dakako, prošli su oslabljene "lokose" (1-0) plijeneći pas-igrom.

"Izuzetno ih je teško komparirati kroz ligu, ali u našoj skupini odigrali su dvije izuzetno dobre utakmice, samo što rezultatski nisu dobro prošli. Tako su i protiv RB Salzburga u prvenstvu igrali dobru utakmicu i izgubili. Ponavljam, Rapid sigurno ima kvalitete da nam bude zahtjevan suparnik, no mi vjerujemo u našu momčad, u našu kvalitetu, vjerujemo da smo mi ti koje će se pitati, ali samo ako ćemo biti stopostotni, izuzetno radni i rastrčani", poručuje Dinamov trener.

Krznar je kazao i da "krivca" u lošem ulasku u derbi na Rujevici u subotu (3-3) može pronaći u "presjeku kontinuiteta", s obzirom na stanku zbog obveza reprezentacije, no ističe da su si najviše krivi - sami.

"Rijeka je iskoristila ono što smo joj ponudili, a ponudili smo joj u prvom poluvremenu "puno previše"."

image
Rapid - Dinamo sastav
JUTARNJI LIST Jutarnji List

Čop ostao u Zagrebu

Što se Dinamove postave za Beč tiče, planirano je bilo onih početnih 11 s Rujevice, no već na poluvremenu je Krznar zamijenio trojicu i promijenio formaciju u 3-5-2. Ovaj put mogao bi početi Andrić umjesto Čopa koji je na zadnjem treningu osjetio zatezanje u zadnjoj loži i nije u kadru. Tako su ionako priželjkivali navijači. No čini nam se da bi se "plavi" stožer mogao odlučiti za varijantu iz drugog poluvremena u Genku, kad je Petković prebačen u špicu, Čop na krilo, a Ivanušec na "desetku", a ubrzo je Menalo zamijenio Čopa.

Dakle, start s dva krila, Menalom i Mislavom Oršićem, koji bi trebali spriječiti ofenzivna dizanja "zeleno-bijelih" bekova i vrebati koridore između stopera za dubinske lopte koje mogu dati Petković, Ivanušec, Mišić i Franjić...

"Sigurno ćemo kreditirati dobar ulazak u utakmicu trojice igrača s klupe na Rujevici. Raspolažemo s 23 igrača, na svakog računamo. Naravno da europske utakmice iz nas izvlače najviše. Naravno da ne bi smjelo biti razlike u pristupu u kup-utakmici protiv Orijenta i međunarodnoj protiv West Hama, no podsvjesno se to dogodi, zato radimo sve što je u našoj moći da to preveniramo."

Krznar je nakon skautiranja Rapid doživio kao "izuzetno radnu momčad", koja se brani u bloku 4-4-2, sa spuštanjem u 5-4-1, koju nije lako probiti.

"Ispeći se na Grüllu"

"Trebat će nam upornosti, strpljenja, znanja i vještine, jer su izuzetno nezgodni u kontri. U ofenzivi su zahtjevni s Grüllom, dešnjakom na lijevoj strani, pa špicom Karom i polušpicom Fountasom, imaju kvalitetu da mogu napraviti nered svakom suparniku ako imaju svoj dan."

Dinamu prvi put na ovoj razini sudi žena, Ukrajinka Katarina Monzul, nedavno ju je u intervjuima bila istaknula i naša Ivana Martinčić.

"Ne bih stavljao razliku u kvaliteti između muških i ženskih sudaca. Ako je kao žena došla na Uefinu listu, sigurno je to zavrijedila, a općenito su danas usporedbe žena i muškaraca deplasirane, pa tako i u sportu, i hvala Bogu da je tako", poručio je Krznar.

Kvalitetna analiza

Puno posla u oba smjera čeka makedonskog reprezentativca Stefana Ristovskog, nadamo se da se neće "ispeći na Grüllu".

"Izanalizirali smo Rapid, znamo otprilike što nas čeka. Momčad su koja stoji u čvrstom bloku i proba izlaziti na kontre. Na mojoj strani je taj igrač koji je odličan tehničar i koji koristi obje noge. No, ako mi uđemo kako treba, mislim da nećemo imati problem. Znam da treba uvijek ući kako treba, ali to je nogomet, ako ne uđeš ti, uđe suparnik. Pravi primjer za to je Rujevica, kad se tek u drugom poluvremenu upalio pravi Dinamo", poručio je makedonski reprezentativac.

Linker
30. travanj 2024 04:30