ALEXANDER NEMENOV
NULA GOLOVA, DVA BODA

Mamićeva epidemiološko-nogometna doktrina: ‘Ostani doma i smanji izlaske u suparnički šesnaesterac‘

Za iskorak i prvu pobjedu Mamić će morati smisliti neku proaktivniju mjeru od čučanja u karanteni...
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 30. listopad 2020. 15:42

Kroz tri sata nogometa u prva dva nastupa u skupini Europske lige Dinamo nije zabio niti gol, ali ispada kako u ova iščašena vremena to ne mora biti alarmantna vijest. Oprezan nastup Zorana Mamića - epidemiološko-nogometna doktrina pod radnim naslovom 'ostani doma i smanji broj izlazaka u suparnički šesnaesterac' - donio je plavima dva boda i pored gol-razlike 0:0. A to s obzirom na renome Feyenoorda i CSKA-a, uzimajući u obzir preostali raspored, izgleda kao vrlo pristojan ulov i obećavajuća platforma za nastavak putovanja prema nokaut zavšnici.

Navijač se, inače, ovdje lako mogao zabuniti i povjerovati da je poligon 'armejaca' Dinamo naumio osvojiti nekakvim šokantnim desantom, ali brzo se pokazalo da je rana Oršićeva prilika bila tek izdvojeni napad zalutalog komandosa. Već od 5. minute pa nadalje CSKA je čvrsto zauzdao utakmicu i do poluvremena prisilio hrvatskog prvaka da u submisivnom položaju odrađuje posao, otprilike onako kako se slabiji hrvač u parteru brani od agilnijeg i lukavijeg.

image
ALEXANDER NEMENOV

Nikola Vlašić nam se još jednom predstavio u skladu s imidžem koji u Moskvi gradi posljednjih godinu i pol. On je gazda momčadi, njezin ideolog i vođa koji će povisiti ton kada mu se ne svidi Ejukeovo rješenje u kaznenom prostoru. Vlašić je onaj igrač koji inzistira na kratkim dodavanjima i na podvaljivanju lopti iza leđa bekovima.

Na svojem vrhuncu takav filigranski ispoliran nogomet lako izmakne suparniku tlo pod nogama, onda opasnost sijeva sa svih strana, ali kao što smo odavno naučili na primjeru Barcelone takav nogomet često zna zaglaviti u nekakvom 'larpurlartizmu'. Još samo jedno kratko dodavanje, još samo jedna peta.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Ako je danski stoper Lauritsen na početku bio malo impresioniran takvim stilom, Gvardiol i Franjić su koncentrirano čitali Vlašićeve akcije. Kada bi im i promakle, Vlašić bi iz teških pozicija promašivao okvir ili bi se na pravom mjestu našao poslovično stabilni Livaković.

U napadačkoj igri Dinamo je ostao dužnik u prvom redu zato što je Bruno Petković, najčešće opkoljen trojicom, serijski gubio lopte. Bez kontinuiteta napada plavima je bilo teško preseliti igru nadomak Akinfejevu. Na tom je planu više od ostalih učinio Lovro Majer, samo sporadično priključivali bi mu se Oršić i Ivanušec. Za iskorak i prvu pobjedu Mamić će za tjedan dana morati smisliti neku proaktivniju mjeru od čučanja u karanteni...

Linker
25. travanj 2024 17:32