Lirim Kastrati protiv Uroša Spajića u maksimirskom ogledu Dinama i Feyenoorda
 DAMIR SENCAR/AFP
VELIKI OPTIMIST

‘Oni sve podcjenjuju, gledaju svisoka, misle da su svijet za sebe, a zapravo je tu puno marketinga...‘

Ako je mogao Wolfsberger, onda može i Dinamo! Uvjeren je u to čovjek koji je s modrima srušio Ajax
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. prosinac 2020. 13:22

Kad god najavljujemo utakmice Dinama i nizozemskih klubova, sjetimo se onih dviju pobjeda protiv Ajaxa u Amsterdamu, 1998. i 2007. Ona iz 2007. ipak je još uvijek nekako bliža, a bila je i neočekivanija, šokantnija. Dinamo je s klupe vodio Branko Ivanković, generacija Modrića, Mandžukića, Vukojevića..., zaledila je amsterdamsku Arenu, skinula Ajax (3:2) i plasirala se u Europsku ligu.

- Iznenadili smo ih tada visokim presingom, to što su Mandžukić i Tadić napadali zadnju liniju i kako su to radili bilo je iznenađenje za Ajax. Odigrali smo odličnu utakmicu, ali to je bio detonator te pobjede - prisjeća se Ivanković, koji je trenutno u Omanu, izbornik je te reprezentacija, čeka proljeće s gotovo jednakom željom kao i Dinamo, jer, tek tada će opet na posao.

- Sve su utakmice ove godine bile odgođene, imali smo sad jedan kamp, uskoro počinje nova sezona pa ću biti ovdje i pratiti, pripremati se za reprezentativne akcije u ožujku. Nadam se da će tada ovo ludilo biti iza nas, da ćemo napokon nastaviti tamo gdje smo stali.

Impresioniran Gvardiolom

Veza je nekoliko puta pucala, ali uspio je Ivanković reći svoja razmišljanja o onome što čeka Modre u Rotterdamu. Jer, od te 2007. nije bilo previše sreće za Dinamo u Nizozemskoj, dvaput su padali Modri od Ajaxa, jednom od PSV-a. Gledajući tradiciju, mogla bi ih čekati vrlo teška večer?

- Rekao sam već i ranije da mi ovaj Dinamo djeluje čak i potentnije od onoga u zadnje dvije-tri godine, ima nekoliko mladih, brzih i modernih igrača. Veliki je potencijal ove momčadi, dosta igrača koji će ubrzo biti ključne figure, a onda i svojim transferima donijeti Dinamu novac. Impresionira me Gvardiol, koji s 19 godina igra kao da ima desetak više, Majer i Ivanušec mogu u sredini uvijek napraviti višak, tu je Ademi s tom svojom neiscrpnom energijom i čestim dolaskom u šesnaesterac. Gledao sam utakmicu protiv Wolfsbergera, vidio i odličnog Moharramija, za kojeg sam već davno rekao da će biti pojačanje u Dinamu. On uvijek daje 100 posto, rijetko zakaže, brz je, igra odlično jedan na jedan, teško ga je prijeći, a i tehnički je kvalitetan. Sve su to činjenice zbog kojih i kažem da Dinamo ima vrlo potentnu momčad, koja može već u četvrtak izboriti europsko proljeće. Ne bi to bilo veliko iznenađenje...

Kako postaviti igru, ofenzivnije, hrabro ili ipak čvršće iza? S obzirom da Dinamu pobjeda nije “pod mus”, može čekati priliku iz kontri?

- Ovisi o treneru i stožeru kako će procijeniti situaciju, ali koliko sam imao prilike vidjeti, Wolfsberger je iznenadio Feyenoord tranzicijom, nisu Nizozemci imali odgovor na takvu igru. Može Dinamo do dobrog rezultata i pobjede, zašto ne, ako je to mogao Wolfsberger, može i Dinamo, ne treba se uopće bojati Feyenoorda.

Vjerojatno su Nizozemci malo i podcijenili Austrijance, a poznavajući im nogometne navike, podcijenit će i Dinamo?

Dinamove prednosti

- O da, oni su jako skloni podcjenjivanju, susretao sam se s tim često tijekom karijere. Ne samo igrači nego i treneri, misle da su svijet za sebe, viša razina, a puno je tu marketinga u čitavoj priči. Tako ponekad gledaju svisoka, cijene tu svoju nogometnu školu kao najbolju na svijetu i onda im se to često osveti. Ali, ne samo to, sad još Dinamo ima i tu prednost što ne mora ništa juriti, nije pod pritiskom, čak i da izgubi ima još jedan popravni, a i s porazom može dohvatiti drugi krug. Prema svemu tome, postoje realni izgledi da se iz Nizozemske vrati s uspjehom i već sad osigura prolaz.

image
Branko Ivanković
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Iako, Feyenoord nije mačji kašalj, po mnogima je to, od preostale tri momčadi u skupini, najbolji konkurent?

- Feyenoord gaji klasični nizozemski nogometni stil, međutim, mislim da nije na razini nekih ranijih nizozemskih momčadi protiv kojih je Dinamo igrao. Nije poput onog Ajaxa, sigurno. Ali da ima kvalitetnih pojedinaca, to nije sporno, međutim, nije to momčad s kojom se Dinamo i u Rotterdamu ne bi mogao nositi.

Ako su tada u Amsterdamu zadnju liniju napadali Mandžukić i Tadić, tko bi u Rotterdamu mogao uništiti Feyenoordove braniče?

- Oršić je sigurno jedan od tih igrača, on ima to u sebi, taj presing i to ponavljanje. Petković ipak manje, on je drugačiji tip igrača, možda čak više to može Gavranović, no ne znam hoće li igrati. Tu je i Kastrati, koji je brz i neugodan. Ima Dinamo igrače koji mogu zadati velike probleme domaćoj obrani, samo treba biti koncentriran, dočekati šansu i onda je iskoristiti. Siguran sam da će Feyenoord ponuditi poneku priliku - zaključio je Ivanković.

Nakon tog Ajaxa 2007. Dinamo je u Nizozemsku većinom dolazio kao autsajder, nije uspio ni u Zagrebu više pobijediti nijednu nizozemsku momčad, tek izvući 0:0 s PSV-om i Feyenoordom. Učinio je to oba puta Zoran Mamić. Može li on i biti prvi poslije Ivankovića koji će nešto donijeti i iz Nizozemske?

Linker
25. travanj 2024 19:28