GERT EGGENBERGER
DINAMOVA OBRANA

Ono što je ostvario Dinamo u posljednjih je deset godina uspjelo samo Man. Unitedu i još jednom klubu

Vidjet ćemo može li Dinamo nadmašiti ova dva ugledna europska kluba
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. studeni 2020. 17:56

Izgleda pomalo nevjerojatno. Dinamo je jedini klub na Starom kontinentu koji u četiri kola natjecanja po skupinama u Europskoj ligi i Ligi prvaka nije primio niti jedan pogodak! Samo dvije momčadi u povijesti skupina Europske lige, dakle od 2009. godine, nisu primile pogodak u početna četiri kola. Napravio je to Bayer Leverkusen 2012. i Manchester United prošle godine.
I Apotekari i Crveni vragovi na kraju su imali dva primljena pogotka, Nijemcima je dva gola zabio Metalist Harkiv, a Englezima oba Astana. Vidjet ćemo može li Dinamo nadmašiti ova dva ugledna europska kluba.

Na europskim terenima modra obrana djeluje neprobojno, čvrsta je poput grafena, najčvršćeg materijala koji je ikad izmjeren. Ne samo što nije primila pogodak u četiri utakmice, nego ni suparnici nisu stvorili previše prilika. Ako jesu poneku, sve je riješio Dominik Livaković...

Slučajno ili ne, ali sve se poklopilo dolaskom danskog stopera Rasmusa Lauritsena. Od kada Lauritsen igra europske utakmice, nema pogotka u Dinamovoj mreži! Prije no što se on pojavio u momčadi, Cluj i Ferencvaros u Modrima zabili po dva pogotka, čak je mrežu zanjihala i Flora. Lauritsen je bila obrambena karika koja je nedostajala! Po onome što smo dosada vidjeli, on je sigurno najjače, najbolje, najveće Dinamovo pojačanje. S perspektivom da postane jedno od najboljih stranih pojačanja uopće otkako je hrvatske države. Možda će sad netko ustvrditi da pretjerujemo, ali taj dečko nam se zaista čini kao stoper koji dugo godina može biti ključ modre obrane, lider srca šesnaesterca.

image
GERT EGGENBERGER

Lauritsen kao Jurić

Kad je startao u Dinamovu dresu, 4. listopada na gostovanju kod Varaždina, odmah je skrivio jedanaesterac, nakon toga trebao je dobiti i drugi žuti karton. Priznajemo, u tom trenutku smo pomislili: ‘Bože, zašto su ovoga kupili?’ Totalno kriva procjena, događa se... U trenutku smo zaboravili da mu je to prva utakmica, da je bio pun adrenalina, da se odmah htio dokazati, da je izgorio u prvom nastupu, no nije to ništa neobično za mladog igrača. Da, loše je reagirao i kod drugog pogotka Gorice u Maksimiru, ali sve ostalo je odradio na gotovo savršeni način. Iz utakmice u utakmicu postajao je sve bolji i bolji, sigurniji, dominatniji. Kad lopte dolijeću u Dinamov šesnaesterac, prvo što nam pada napamet jest - Rasmus će to riješiti. I bogme rješava... I sasvim mu je svejedno s kojim suigračem igra u paru.

Protiv Feyenoorda, te u četvrtak s Wolfsbergerom je igrao u paru s Theophileom, protiv CSKA mu je partner bio Dino Perić, u prvoj maksimirskoj utakmici počeo je s Perićem, a kad se ovaj ozlijedio, nastavio je s Joškom Gvardiolom. Sa svima se slaže izvrsno, svi mu odgovaraju, a očito i on odgovara svima. Još nešto imponira kod ovoga 24-godišnjaka. Praktički je tek stigao, a odmah nas je podsjetio na negdašnjeg Dinamova komandanta obrane Gocu Jurića. Nametnuo se kao obrambeni lider, stalno komunicira sa suigračima, verbalno i rukama raspoređuje suigrače. Baš takvog obrambenog igrača je Dinamo trebao. Stopera koji zna i koji ima osobine vođe.

image
GERT EGGENBERGER

Zbog njega je obrana Dinama, koju smo na početku sezone kritizirali jer je gotovo na svakoj utakmici primila po neki pogodak, postala najbolja u Europi, statistički gledano, naravno.

- Kad sam čuo da me Dinamo želi, nisam se dvoumio. Bila mi je čast što me želi takav klub i htio sam doći ovamo. Dinamo je veliki klub, redovito igra Ligu prvaka i Europsku ligu, baš mi je čast igrati za ovakav klub - svojevremeno nam je kazao Lauritsen.
Ali nije bilo jednostavno dovesti ga u Maksimir. Dugo je Dinamo pregovarao sa švedskim Norrköpingom. Šveđani su tražili dva milijuna eura, a na kraju se našli na otprilike milijun i pol eura. Sjajno utrošenih milijun i pol milijuna... Potpisao je do lipnja 2024. godine. Samo neka ostane što duže.
šesnaesterca.

Theophile daje sve

Jasno, ne igra Rasmus sam u obrani. Na desnom boku su tu Stojanović i Moharrami. Iranac je u četvrtak odigrao vjerojatno svoju najbolju utakmicu u dresu Modrih, imamo dojam da tek sada postaje onaj igrač kakvog je Dinamo dugo čekao. Dobro je što je ostao i Theophile, također igra dobro, pomalo blijedi onaj potez protiv Šahtara, čovjek na svakoj utakmici daje sve od sebe, pobjeđuje u svim zračnim duelima, djeluje sigurno. Dino Perić se također vratio na najbolji mogući način. Joško Gvardiol? Pa nije Leipzig uzalud dao toliki novac. Stavite ga na stopera dominira, stavite da ga na lijevi bok, dominira. Taj momak ima sve adute koji bi ga mogli plasirati u A reprezentaciju za Europsko prvenstvo iduće godine. Da ga barem Leipzig ostavi u Dinamu do ljeta...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:42