RONALD GORSIC/CROPIX
KAKO DO PROLJEĆA?

Što sve Dinamo mora napraviti želi li ostvariti dobar rezultat u Austriji? Tri su detalja ključna

Nije WAC autsajder, ali nije niti megamomčad, također je to jedno ranjivo društvo
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. studeni 2020. 15:34

Ulijeva li Dinamo povjerenje, može li itko reći da su Plavi u Austriju otišli kao veliki favoriti? Ne baš, nije hrvatski prvak u fazi da se njegove utakmice iščekuju spokojno i s uvjerenjem u uspjeh. Nitko ne zna kako će Dinamo izgledati u Klagenfurtu, jer puno je različitih lica Mamićeva momčad pokazivala ove sezone, ali i ne samo Dinamo, puno je klubova u ovim teškim vremenima koji igraju promjenjivo, uz velike uspone i padove, amplitudama forme. Tko zna kakav je i taj WAC, pitat će se nešto i njega, Austrijanci u Zagrebu nisu bili kompletni, kao ni Dinamo, pa ćemo tek u Klagenfurtu vidjeti realniji odnos snaga.

No, kako god igrao i kako god izgledao na travnjaku ove sezonu, Dinamo je rezultatski uspješan, vrlo živih ambicija u Europi i poslovično na vrhu HNL-a. A ono što, zapravo, najbolje pokazuje koliko je sve nepredvidljivo kazuje činjenica da su Modri izgubili samo dvije utakmice, a u kojima su pokazali ponajbolje partije sezone. I u Budimpešti i u Osijeku dobro su izgledali u većem dijelu susreta, međutim konačan ishod bio je poražavajući. Stoga, uopće uoči dvoboja s Wolsfbergerom Dinamo ne mora razmišljati o dojmu, već biti pragmatičan, u Austriju je došao po bodove. Jasno, do pozitivnog rezultata, pogotovo pobjede, ne može se doći ako se samo misli na svoju mrežu, morat će Mamićeva momčad ipak nešto i odigrati u Klagenfurtu, zabiti gol, jer igrati na 0:0 rijetko je isplativa ideja.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Nema prvog strijelca Marija Gavranovića, nema Mamić pregršt igrača koji ga mogu zamijeniti, otpala je, dakle, ona mogućnost da on i Petković zaigraju zajedno. Novi su to problemi za Dinamova trenera, ipak ništa od posve slatkih briga, međutim, i u takvoj situaciji treba pronaći način da se iz Austrije u Zagreb vrati s bodovima. Ili barem bodom. Hoće li još malo učvrstiti sredinu ili će biti nešto ofenzivniji? U konačnici, doista nije važno kako će to izgledati, koliko će Modri imati prilika, hoće li igrati lepršavo i atraktivno, ovoga puta o tome ne treba raspravljati, ne treba očekivati da Ademi, Majer i društvo odigraju veliku predstavu. Rezultat je jedini bitan, u Klagenfurtu mogu još malo odškrinuti vrata europskog proljeća.

Koliko god netko ne bio spokojan, koliko god možda i sumnjao da će iz Austrije doći pozitivne vijest, koliko god Dinamo ne ulijevao povjerenje u samom startu i koliko god nije veliki favorit, u Klagenfurtu može uspjeti. Nije WAC autsajder, ali nije niti megamomčad, također je to jedno ranjivo društvo, s puno igrača koji su tek izišli iz korone. Uz respekt Austrijancima, ipak je to Dinamova velika prilika, Wolfsberger nije europska nogometna krema.

ŠTO DINAMO MORA NAPRAVITI ZA DOBAR REZULTAT

Iskoristiti i najmanju priliku
Tako se dobivaju utakmice u Europi, to je pokazao Dinamo i u prvoj utakmici kad je Atiemwen pogodio iz jedne od rijetkih prilika. Za razliku od Osijeka gdje Dinamo nije znao zabiti čiste šanse pa je izgubio.
Izdržati visoki presing
WAC zbog svojih problema nije u Maksimiru bio tako razigran i agresivan, no u Klagenfurtu se može očekivati visoki presing. Dinamo to treba izdržati, ne griješiti na svojoj polovici
Livaković u pravoj formi
Trebat će, vjerojatno, pomoć golmana, jer teško da domaćini neće baš nijednom pucati. Livaković u formi kakvoj je bio veći dio sezone, posebno u Europi, u tom će slučaju biti važno oružje.

Linker
15. svibanj 2024 10:59