Slavlje Varaždinaca nakon utakmice
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
REAKCIJE TRENERA

Čudovorac Toplak: ‘Već smo dosadni! Ovo je doktorat iz kvantne fizike!‘; Kulešević: ‘Mi imamo meč-loptu‘

Varaždin je slavio 1-0 protiv Osijeka, a posebno će se pamtiti gol Domagoja Drožđeka...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. srpanj 2020. 22:45

Osijek će i dalje sam odlučiti o drugom mjestu i plasmanu u Ligu prvaka, u domaćoj utakmici s Lokomotivom, iako je u Varaždinu pretrpio prvi poraz od restarta sezone i ispadanja od Rijeke u polufinalu Kupa. Pitanje je i koliko je teška ozljeda Petra Bočkaja koji je pet minuta prije kraja odšepao s terena.

Bijelo-plavi su otvorili vrata Lokomotivi da ih pobjedom nad Goricom pretekne i s jačim kartama dođe na završni obračun u Gradski vrt. Momčad Ivice Kuleševića dominirala je većim dijelom utakmice, ali sama si "pucala u koljeno“ jer nakon svega što su promašili i kako su primili pogodak, pripremili su teren za vlastiti poraz. U opsadi gola u finišu Ivan Nevistić je sve obranio i još jednom potvrdio koliko je bitan za ostanak Varaždina u elitnom rangu. Suci su pregledavali udarac rukom Novoseleca koji je završio na licu Marića, ali nisu svirali kazneni udarac. Dogodilo se u borbi za poziciju, kad je domaći branič kontrolirao loptu, a obojica su bili izvan terena.

Varaždin je u prvom poluvremenu prikazao lakoću igranja bez pritiska, a Domagoj Drožđek blistao, čega god se primio bacao je Slavonce u brigu, nerijetko i očaj. Lokos na posudbi u Varaždinu zaslužio je inkasirati dvostruku premiju - od oba svoja kluba. Možda mu na Kajzerici ponude i mjesto u momčad za europske utakmice… Varaždinci su proslavili ostanak, a u finišu na teren je Samir Toplak poslao i Leona Benka. Za počast i pljesak.

Prije nego što je domaćin postao opasan i konkretan, Osijek je već mogao voditi. Mirko Marić je u 9. minuti zapucao šansu kakvu prvi strijelac Lige ne bi smio promašiti da usred noći izravno iz kreveta u papučama stave pred gol. Bočkaj je poslao nisku loptu slijeva, Ndockyt zatresao vratnicu, a odbijanac je stigao pred Marića kojem vratar više nije smetao. Sigurno bi rado cenzurirao iz svih videa kako se spetljao i s pet metara bliži da slomi nogu nego zatrese mrežu. Srećom, noga je ostala čitava.

U 20. minuti Bočkaj je ponovio radnju, iako taj je ubačaj bio oštriji, a Ndockyt je šutirati htio iz prve i promašio je loptu. Osječani su u većem dijelu prvog poluvremena djelovali dobro, povremeno pleli malonogometne kombinacije, ali od 38. minute do kraja prvog dijela igrao je Varaždin. Prvi prijetnja bila je Obregonova, glavnom nakon kornera. Nešto kasnije Domagoj Drožđek raspalio je po lopti s tridesetak metara i zabio pod gredu. Ivušić kao da nije vjerovao da će mu pucati iz takve daljine, sporije je reagirao i primio pogodak koji je bio obranjiv. Drožđekov osmi u tekućoj HNL sezoni.

"Najvažnije je da smo pobijedili. Ponovno smo pokazali koliko smo opasni i da smo vrijedni 1. HNL. Na najljepši mogući način oprostili smo se od svoje publike za ovu sezonu, koja svaku utakmicu, kao i mi, daje sve od sebe.", reći će Domagoj Drožđek koji je zabio gol za pamćenje.

Potom je strijelac proigrao i Obregona u 42. minuti, kojeg je Talys blokirao… No, u 45. minuti Obregon je pogodio gredu. Opet je Drožđek bio detonator akcije, a Kolarić je glavnom spustio loptu Kolumbijcu.

Već nakon četrdesetak sekundi drugog dijela Nevistić je obranio šansu Mariću sa 6-7 metara. Nogom je zaustavio šut. Golman domaćina bacio je i obranio i udarac Mancea s poprilične udaljenosti.

Osijek je mogao ostati na biti u većem minusu u 55. minuti sa samo malo manje sreće jer Majstorović je uklizao na nisko dodavanje pred gol ispred vratara i skrenuo loptu koja je tik kraj vratnicu završila u korneru.

Gosti su pretežno napadali preko bokova i ubacivali na Marića i Mancea, mnogo se toga događalo kroz akcije Bočkaja i Ndockyta, iz igre i prekida. Kao u i niz zadnjih utakmica bili su nositelj napadačkih opasnosti, no Stolnik i Rodin dobro su držali obranu domaćina. Ivica Kulešević u 67. minuti preinačio je shemu ofenzivu, na teren poslao veznjaka Lopu umjesto Mancea.
Na klupi Osijeka u nevjerici su vrtjeli glavama što je kraj bio bliži. Kako god pokušavali nije išlo u vrata. Mirko Marić htio i petom, ali niti taj šut nije završio gdje je htio. Na kraju Nevistić je zaustavio šuteve Žapera i Silve, i sačuvao pobjedu Varaždina.

Trener Varaždina očekivano je bio euforičan.

"Ovo je velika pobjeda, ne samo mene nego i cijelog kluba u kojem mnogi ljudi rade kao volonteri. Mi imamo srce, imamo dušu i stvarno - ovo je doktorat iz kvantne fizike. Malo smo postali dosadni jer se više ne znamo ni veseliti, no ja uživam", rekao je nakon utakmice Samir Toplak.

Ivica Kulešević ovako je govorio nakon poraza za klupsku TV

"Primili smo jedan euro-gol i čestitam Varaždinu. Dali smo sve od sebe, danas jednostavno nije išlo. Čestitam Nevistiću, imali smo dosta šansi, dominirali smo 35 minuta, onda smo malo pali. U drugom poluvremenu smo dobro ušli, ali nije nas htjelo", rekao je.

Trener Osijeka zna da ima još jednu šansu...

"To je ono što smo željeli, da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Imamo meč-loptu u subotu i nadam se da ćemo odigrati kvalitetno i to dobiti", zaključio je.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 14:17