Ivan Čalušić

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
BORBA ZA NOVI UGOVOR

Dambrauskasovo iznenađenje pokazalo se kao - pogodak: Zna podvaliti okomitu loptu, zamalo je i zabio...

Samozatajni igrač Hajduka koji je već u karijeri prošao ringišpil "up nad down"
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. studeni 2021. 16:14

Jani Atanasov jasnu je poruku dobio već u Koprivnici kod bivšeg trenera Gustafssona. Iz igre je izašao kod rezultatskog zaostatka protiv Belupa, a njegovo mjesto zauzeo je Ivan Čalušić. Do tada gotovo anonimni igrač s kraja klupe i bez prvoligaških minuta dobio je prigodu pokazati se umjesto Atanasova. Šansu je dobio i zbog niza ozljeda koje su pogodile vezni red (Krovinović, Vuković, Čuić), ali i zbog činjenica da Bijelima u sredini nedostaje svježe ideje.

Gustafsson je krenuo, a Dambrauskas nastavio u istom smjeru. Jer, bez obzira što je uvrštavanje Čalušića u početnu postavu izgledalo kao veliko iznenađenje, nije Litavac prvi koji je koristio 22-ogodišnjeg veznjaka. Da, veznjaka, iako je prvoligaški nogomet počeo na desnom beku. Prije Kup utakmice u Biogradu isprobao je Gustafsson Čalušića na istoj poziciji desnog bočnog u prijateljskojj utakmici sa županijskim ligašem GOŠK-om početkom rujna u Kaštel Gomilici.

Bilo je i logično, s razlogom. Ozljedio se Lovrencsics i Hajduk nije u tom trenutku imao alternaciju, pa je Čalušić "krpao" rupu. Međutim, Čalušić je u osnovi defanzivni vezni, odnosno stoper. Na tim pozicijama je igrao u prvoj povratničkoj sezoni kada se iz Crotaije Zmijavci vratio na Poljud.

- Riječ je o mladom igraču koji je dio svoje karijere proveo u našoj Akademiji iz koje je otišao, ali se ubrzo i vratio nakon pozitivnih ocjena naših skauta. Nakon povratka bio je standardan član nekadašnje druge momčadi. Na pripremama prve momčadi pokazao je kvalitetu, polivalentan je igrač, koji nam daje alternativne mogućnosti za pokrivanje nekoliko pozicija u zadnjoj liniji – kazao je sportski direktor Mindaugas Nikoličius kada je Čalušić ovog ljeta produljio ugovor.

Ali i taj detalj je jako bitan i puno govori. Čalušić je trenutno jedini igrač iz prošlogodišnje B momčadi (Čuić ozljeđen-op.a.) koji se nalazi u uskoj konkurenciji za startnu postavu današnjeg Hajduka. Međutim, na Poljudu ovog ljeta nisu bili potpuno uvjereni u njegovu kvalitetu, stoga je potpisan ugovor do kraja ove sezone, do ljeta 2022. sa opcijom produljenja na još tri godine. Čalušić je ovog ljeta dobio mogućnost dokazivanja i čini sve kako bi zavrijedio produljenje ugovora.

Nakon utakmice sa HD-om može se reći da je na dobrom putu, dapače, ima reference zbog kojih bi mogao uspjeti u svojoj nakani. Zna "podvaliti" okomitu loptu, ima odgovornost u obveznoj igri, a može se naći i u prigodi za pogodak.

Da mu nije Petar Mamić sa gol-linije skinuo loptu slavio bi Čalušić i zgoditak na premijeri u prvoj postavik Bijelih. Jasno, ne bi taj pogodak ništa promijenio u životu samozatajnog igrača koji je već u karijeri prošao ringišpil "up nad down". Počeo je u Hajduku da bi sa 14 godina ispao iz selekcije, ali na pragu 21. se vratio u Hajduk. Upornost mu je očito jača strana, a uz to je naučio da je rad najbolji recept za napredak. U tišini je iz drugog plana došao do statusa prvotimca, pa zašto ne bi tako i nastavio. Pa neće nitko pitati treba li mu produljiti ugovor u ljeto sljedeće godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 04:49