SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
NAJVEĆE POJAČANJE MODRIH

‘Dobio sam nekoliko uvreda, ali u Rijeci sam imao najbolje dane karijere! To svojoj djeci neću dopustiti‘

‘Dolazak u Dinamo bio je pravi izbor za mene. U dva dana smo se dogovorili‘, kaže Stefan Ristovski.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. veljača 2021. 11:53

Stefan Ristovski najzvučnije je Dinamovo zimsko pojačanje. Stigao je desni bek iz Sportinga, odmah zauzeo svoju poziciju u derbiju s Osijekom, potom i protiv Krasnodara. Naravno, kad dođe igrač tog pedigrea, reprezentativac i putnik na Euro sa Sjevernom Makedonijom i igrač koji je Dinamu zadavao puno problema u dresu one šampionske Rijeke, onda je odmah u širokom fokusu. Neki će na osnovu tih dviju utakmicu odmah zaključiti da će biti veliko pojačanje, da su karakter i pristup dvije kvalitete koje su najvažnije, a da će forma doći s vremenom. Drugi su, pak, malo sumnjičavi, gurajući u prvi plan isključenje protiv Osijeka i nekoliko pogrešaka koje je napravio u Krasnodaru.

Trebaju mi utakmice

Kako god, prerano je za sud, Ristovski je ovdje tek koji tjedan, odigrao je dvije utakmice nakon dugo vremena, očekivanja su sigurno obostrano velika.

- Dosad je sve super. Poznajem dosta igrača, posebno ove iz HNL-a. U dvije utakmice ostvarili smo dvije pobjede i vjerujem da ćemo tako i nastaviti. A što se tiče osobnog dojma o vlastitim igrama, smatram da mi je nakon dugog razdoblja što nisam igrao važno da se dobro osjećam, a tako sam se i osjećao u ove dvije utakmice. Žao mi je zbog crvenog kartona protiv Osijeka, ali sretan sam zbog pobjede, na kraju su bitna tri boda. Crveni kartoni su dio nogometa, mogu se uvijek dogoditi. Na kraju dana, to je bio derbi, strasti su na višoj razini i dogodi se isključenje. Međutim, kažem, tri boda su najvažnija - priča Ristovski u svom prvom intervju nakon dolaska u Dinamo, ako izuzemno one prve, protokolarne izjave na predstavljanju.

image
CROPIX

- Forma? Tek sam u početnoj fazi, upoznajem momčad. Vidio sam protiv Krasnodara karakter, to smo i pokazali. Za ulazak u pravu formu treba rada, treba se naviknuti na trenerove zahtjeve, trebaju mi utakmice, naravno.

Što se, zapravo, dogodilo u Sportingu? Zašto je odjednom nestao s “mape”, morao u drugu momčad, nakon što je jedno vrijeme bio standardan prvotimac?

- Ne bih se vraćao na Sporting, jedva sam čekao da se riješi taj problem. Sretan sam što sam došao ovdje, to je pravi izbor. Pamtit ću Sporting po lijepim trenucima, a ovo što se događalo zadnjih mjeseci, ha, ne znam kako bih rekao, nismo se mogli dogovoriti... Ali, neću ništa više o tome pričati, idem samo prema naprijed, koncentriran sam na Dinamo, ne zanima me ništa osim Dinama.

Zašto je baš izabrao Dinamo? Kad su počeli kontakti, je li bilo i nekih drugih opcija?

- Prije svega, zahvalio bih se Dinamu što mi je dao povjerenje. Neću sad govoriti “mogao sam tamo i tamo”, Dinamo je bio najkonkretniji, dogovorili smo se u dva dana, brzo smo našli zajednički jezik, nije bilo nikakvih prepreka mom dolasku.

Kad bi uspoređivao snagu Dinama i Sportinga, do kakvog bi zaključka došao?

- Teško je usporediti, svaki klub i svaka momčad imaju svoje ciljeve, svoj način igre. Meni se sviđa razmišljanje i način rada kluba koji želi visoke ciljeve, to nema svaki klub, Dinamo ima. Mene te stvari ispunjavaju, nisam želio korak nazad, već u ovakav klub koji ima visoke ciljeve, koji nije zadovoljan samo s tri boda ili pobjedom u derbiju, već uvijek želi biti još bolji. Zato sam izabrao Dinamo.

Djeci to neću dozvoliti

Kad je došao u modri klub, u javnosti su se pojavile neke izjave i neki ružni povici koje je na račun Dinama izgovarao dok je bio igrač Rijeke. Kako sad gleda na taj dio karijere?

- To je dobar primjer svim igračima, posebno mlađima, to je jedna škola u nogometu, ja sigurno neću dopustiti svojoj djeci da se tako izražavaju. Bilo je neprimjereno, međutim, gdje god ja igram živim za taj klub, takav sam karakter. Branim taj klub i živim uz klub. Ja sam u Rijeci uvijek imao lijepih trenutaka, poštujem te ljude i volim, neka ljudi protumače to kako žele, ali taj period je možda bio moj najdraži u mojoj karijeri. I nadam se da ću i u Dinamu imati takvih trenutaka. Svakako nije lijep primjer sad kad su mi izvukli te tekstove, ali bila je to velika strast i euforija, ne samo za mene, već za cijelu Rijeku. Kažem, nadam se da ću imati takvih trenutaka i u Dinamu.

image
AFP

Kako su poznanici i navijači u Rijeci reagirali na njegov dolazak u Dinamo?

- Ha, dobio sam nekoliko uvreda, ali neću nikad reći lošu riječ o Rijeci. Prošao sam tamo najbolje dane karijere, te ljude volim i uvijek ću ih voljeti. Ali ja sam profesionalac, gdje god igram ja se tako ponašam. Živim za klub, tako će biti i ovdje. Tko god me vrijeđao ili kome god to smetalo, mene to ne zanima.

Ispred Dinama je uzvrat s Krasnodarom, što možemo očekivati u toj utakmici? Prolaz je nakon prve utakmice izvjestan, očekuje se takav rasplet?

- Možete očekivati jednu veliku borbu s naše strane, to mogu obećati. Moramo analizirati još dublje tu prvu utakmicu, ali odigrali smo čvrstu, mušku utakmicu. Važno je da se dobro odmorimo i pripremimo za četvrtak i onda idemo po prolaz.

Imam već godina

Na kraju utakmice ostao je dojam da je Dinamo mogao i uvjerljivije slaviti, doći u Zagreb i s većom razlikom?

- Jesmo li mogli biti uvjerljivi ili ne? Pa, vidite, ovaj rezultat je isto u redu. Krasnodar je jedna velika momčad, koja je igrala Ligu prvaka, pokazali smo čvrst karakter, to je bilo pravo lice Dinama i to je najvažnije. U nogometu nikad ne znaš što nosi sutra, sigurno trebamo biti oprezni u tom uzvratu, ali moramo ući u utakmicu kao da je 0:0, hladnih glava. Ne čuvati rezultati, već ga prvo povećati, a tek onda pametno zatvarati utakmicu.

S obzirom da nije dugo igrao, ima li Ristovski snage za tri takve, teške i važne utakmice, u samo desetak dana?

- Snage? Uvijek imam snage, vjerujte, karakter sam koji daje sve do zadnje minute, zadnje sekunde. Zato sam izabrao Dinamo jer tu nema povlačenja, idemo naprijed, gust je raspored, ali profesionalci smo, treniramo, igramo i samo moramo gledati pozitivno prema naprijed.

Mnogi se slažu da ova Dinamova momčad ima karakter, agresivnost, nešto što često u prošlosti Dinamo nije imao?

- Vidjelo se to i u ovim utakmicama, zato vjerujem i da ću se brzo uklopiti. Znam i jezik, imam u svlačionici prijatelje s kojima sam već igrao. Kad sam išao iz Rijeke u Sporting trebalo mi je nekoliko mjeseci da dođu stvari na svoje, ovdje će, vjerujem, ipak trebati manje vremena. Imam i ja već godina, iskusan sam, treba i to iskustvo pokazati i upotrijebiti da se što bolje prilagodim.

Živim nogomet

Kako mu se, pak, čini ovaj Dinamo u odnosu na onaj protiv kojega je igrao kao igrač Rijeke?

- Drukčije je kad si dio te momčadi, a drukčije kad gledaš protivnika. Ja nisam tada previše gledao protivnike, sad sam dio Dinama i kako god da je loš ili u dobroj formi uvijek ću govoriti da je najbolji i da će ta kvaliteta isplivati. Dinamo sad to pokazuje i pokazivao je kroz ove godine. Zato sam i rekao da je to klub koji uvijek teži tome da bude bolji, da se bori za trofeje. Dok sam bio u Rijeci osvojili smo naslov, ali Dinamo je do zadnjeg kola disao za vratom, a nakon te sezone se opet vratio na vrh. Ma, Dinamo je Dinamo, to je dovoljno reći.

Svi govore da je HNL jači nego što je bio?

- Mogu i ja reći isto, puno je jači, vidim da ima dosta klubova koji su ozbiljne momčadi, investicije su na višoj razini. Dolazi sve više kvalitetnih igrača, sigurno je liga sve bolja.

Je li jedan od razloga dolaska u Dinamo i želja da bude u formi za Euro? Iz Sportinga bi teško uhvatio pravu formu...

- Gdje god sam išao, razmišljao sam o tome da želim igrati, ja sam tip koji živi nogomet i mene utakmice ispunjavaju. I da nije Euro, ja bih tako razmišljao. Nije mi cilj samo doći nekamo igrati da bih bio u formi na Euru, jednostavno, inzistirao sam da pobjegnem od tamo. Osjetio sam pravi projekt, Dinamo je na najbolji način izišao ususret i sretan sam što sam ovdje.

Kad već govorimo o Euru, s kakvim ambicijama će Sjeverna Makedonija ići na turnir?

- Nemamo što izgubiti, nikad nismo bili na takvom natjecanju. Ući ćemo euforično, pokušati nešto napraviti.

Suigrač će mu biti i Arijan Ademi, koji mu je sad kapetan u Dinamu.

- Što da kažem o njemu, on je moj brat, njega u Makedoniji jako vole, obožavaju. Čim sam došao u Dinamo vidio sam kakav je kapetan, kakav je igrač, svakim danom pokazuje svoje kvalitete. Drago mi je da igramo zajedno.

Brat će isplivati

Brat Milan nije u Rijeci zasad uspio napraviti ono što je napravio Stefan, trenutno je na posudbi u Spartaku iz Trnave?

- Milan je došao u Rijeku da se dokaže, bio je na posudbi, vratio se, onda je došla ozljeda. Sad je debitirao u Slovačkoj, siguran sam da će isplivati, doći će njegovih pet minuta, vjerujem da će igrati u ozbiljnom klubu. Teška je to bila ozljeda, nije se lako vratiti, ne bih poželio nikome to što je on prošao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 17:59