Igor Štimac
 TEA CIMAS/CROPIX
BIT ĆE BILI ŠTA SU BILI

‘Dosta je maltretiranja većine navijača: Narodni klub nije jedini model po kojem Hajduk može djelovati!‘

Peticiju za raskid ugovora HNK Hajduk s udrugom Naš Hajduk odmah je podržao i Igor Štimac
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. listopad 2020. 14:09

Građanska incijativa “Bit će Bili šta su bili” pokrenula je peticiju za raskid ugovora HNK Hajduk s udrugom Naš Hajduk, a peticiju je među prvima podržao Igor Štimac, bivši kapetan Bijelih.

“U potpunosti podržavam ovu peticiju jer vrijeme je da Grad, odnosno gradonačelnik i njegovo vijeće kao većinski vlasnik HNK Hajduka konačno preuzmu odgovornost i stvore preduvjete za promjenama. Dosta je bilo improvizacija, pametovanja i neodgovornog ponašanja. Vrijeme je da udruga Naš Hajduk sa svojim dokazano neuspjelim modelom narodnog kluba prestane maltretirati veliku većinu navijačkog puka koja osam godina sluša samo obećanja i prazne priče. Islamovići, Baletići i Rilovi, vrijeme je da zajedno sa svojim ideolozima-sociolozima dokažete koliko volite klub u koji se zaklinjete, gubite se i više se ne vraćajte. Dinamovo proljeće u Europi davno je došlo, a naše s vama neće nikada!!! S vašim upravljanjem Hajduk ne može zakoračiti na dugu cestu - može se tek nastaviti voziti u kružnom toku...”, napisao je Igor Štimac na svom Facebook profilu.

Veliki odjek

Peticija je već pokretana i u prosincu prošle godine, a ovo je novi pokušaj da se napravi promjena u vlasničkoj strukturi Hajduka. Građanska inicijativa traži da Grad Split preuzme odgovornost ili da proda svoj većinski paket dionica, što bi dakako značilo i prodaju Hajduka. Građanska inicijativa “Bit će Bili šta su bili” drži da model narodnog kluba nije jedini model po kojem bi Hajduk mogao funkcionirati u budućnosti o čemu debatira 3300 članova na njihovoj FB stranici.

“Nastavit ćemo sa svim mogućim zakonskim sredstvima dok ne prisilimo Grad kao većinskog vlasnika da raskinu sve ugovore koje imaju s udrugom Naš Hajduk te preuzmu prava i obveze za očuvanje svetog Kluba”, navedeno je u javnom pozivu za potpis peticije.

Štimčeva potpora peticiji dobila je veliki medijski odjek, ali za neki ozbiljniji pomak u realizaciji peticije trebat će inicijatorima veliki broj potpisa i, dakako, još zvučnih imena, prije svih veterana Hajduka čije poruke potpore imaju težinu.

Otvorene ruke

Nova borba oko pitanja kako bi trebao funkcionirati Hajduk događa se u vrijeme još jedne teške rezultatske krize koja retroaktivno povlači kontinuiranu priču o navijačkim željama za vraćanje kluba na trofejne staze. Sedam godina od zadnjeg je trofeja već prošlo, od Kupa osvojenog 2013. godine.

Od zadnjeg osvojenog prvenstva proteklo je 15 godina, a premda je nova sezona tek krenula, izvjesno je da ćemo svjedočiti još jednom prvenstvu bez titule Bijelih čime se izjednačava najdulji niz u povijesti bez naslova. Jer, Hajduk je od 1955. do 1971. čekao na titulu u bivšoj državi, u puno jačoj konkurenciji.

Uza sve navedeno, navijačko nestrpljenje kulminaciju doživljava u trenucima dok Nadzorni odbor tri mjeseca klub drži bez predsjednika forsirajući model natječaja kroz koje Hajduk zadnjih godina nije uspio pronaći čovjeka koji bi Bijelima u ulozi predsjednika Uprave vratio trofejni sjaj. Momčad rezultatski tone već mjesecima, peto mjesto u prošlom prvenstvu očito nije bila dovoljna opomena, pa se isti scenarij u prvenstvu ponavlja već i na početku novog prvenstva. Posljedice snose, za sada, samo igrači, jer predsjednika ionako nema.

Veliki favorit za nasljednika Brbića, 41-godišnji Oliver Kumrić, povukao je kandidaturu premda se dva mjeseca ozbiljno pripremao preuzeti Bijele. Pritom je u javnost još jednom plasirao izjavu kako je odustao isključivo iz privatnih razloga, a ne zbog toga što nije mogao kreirati kadrovske promjene.

- Nadzorni odbor mi ništa nije uvjetovao, niti tražio, dali su mi otvorene ruke i na razgovoru su bili jako korektni. Razlog odustajanja je uistinu privatne prirode - poručio je Kumrić.

Stav bivšeg kandidata za predsjednika treba respektirati, ali isto tako treba još jednom notirati činjenicu da je aktualni Nadzorni odbor zagovornik kadrovskog kontinuiteta.

Bez šok-terapije

Bila je to i ostala prva njihova misao vodilja koja je naglašena i prilikom ostavke predsjednika Brbića podnesene 13. srpnja, dan nakon pobjede protiv Dinama u Maksimiru.

- Mi smo težili izbjegavanju šok-terapija. Naša nakana da održimo stabilnost bila je prisutna od prvoga dana - rekao je tada Benjamin Perasović, predsjednik Nadzornog odbora.

Kako će održati stabilnost s novim predsjednikom, hoće li s istim ljudima novi čelnik Hajduka stremiti k istom cilju? Odgovor brzo stiže, već početkom sljedećeg tjedna trebao bi Hajduk dobiti nasljednika Marina Brbića, trebao bi dobiti predsjednika kojeg od starta čeka puno posla. Rekli bismo i previše, s obzirom na dosadašnje neispunjene ciljeve.

Gradonačelnik Krstulović Opara: Ne zanimaju me pritisci, podržavamo aktualni model upravljanja Hajdukom!

Bez obzira koliko peticija u konačnici bude imala članova, sudbina Hajduka ostaje u rukama Grada Splita koji za sada ne pokazuje želju da se pozabavi problematikom vlasništva. Gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, i jučer je istaknuo:

- Ne zanimaju me pritisci, podržavamo aktualni model upravljanja Hajdukom!

Grad Split posjeduje 65,02 % dionica kluba i većinski je vlasnik Hajduka. Nije se Grad do sada miješao u operativni rad kluba, premda je i Hajduk imovina Grada poput svih ostalih poduzeća o kojima skrbi. Ne postavlja direktno čelne ljude, već je upravljanje prepušteno Nadzornom odboru kojeg bira članstvo udruge Naš Hajduk, a potom Nadzorni odbor bira predsjednika Uprave.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 03:41