Leon Belcar slavi postignuti gol

 CROPIX
PROŠAO JE SVE POZICIJE

Novi biser akademije u Zagrebačkoj ulici: Sva odricanja bivšeg člana Dinamove škole se napokon isplaćuju

Leon Belcar u Sesvetama postigao seniorski prvijenac i pokazao da se na njega može ozbiljno računati
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 20. svibanj 2022. 15:30

Leon Belcar (4. siječanj 2002.) zacijelo će dugo pamtiti nastup taj petak, 14. svibnja u Sesvetama. Momčad Varaždina slavila je pobjedu u kojoj je postigao svoj prvi službeni pogodak u seniorskom uzrastu. Bio je to pogodak u pravo vrijeme, odmah oposlije vodstva domaćina s 11 metara, koji je Varaždince usmjerio prema dragocjenoj pobjedi.

Bio je to 16. nastup Leona ovog prvenstva, od kojeg se očekuje povratak u elitu hrvatskog nogometa. Mladić rodom iz Novaka pokraj Ivanca, završio je srednju elektrostrojarsku školu, sada se potpuno posvetio nogometu. Izdanak je klupske akademije koja je iz Zagrebačke ulice za domaću i stranu nogometnu scenu odgojila brojne generacije igrača. U aktualnom izboru prvotimaca uz Leona Belcara to su Karlo Lusavec, Niko Domjanić i Noa Vugrinec, a za njima već put prema seniorima kroče još mlađi.

Bio je i u Dinamu

Prve nogometne korake napravio je pod trenerskim nadzorom Maria Manole, a kasnije s odrastanjem vježbao je uz gotovo sve trenere u pogonu za mlade. Zaniljivo, najviše vremena uz Maria Kovačevića, koji očito naibolje poznaje Leonove sposobnosti. Na samom početku kao dječarac godinu dana bio je u u Dinamovoj školi, ali su svakodnevna putovanja bila prevelik teret pa se vratio u Zagrebačku ulicu. Iako je po potrebi prve zadatke u seniorskoj konkurenciji odrađivao na raznim pozicijama od veznog reda do napada, po vokaciji je srednji napadač. Potvrdio je to prvijencem u Sesvetama gdje je uspješno zamijenio ozlijeđenog Šegu.

Ovo proljeće još je u statusu izlaznog juniora povremeno igrao za prvoligašku selekciju koju vodi trener Miljenko Mumlek. Nije slučajno da se s porastom forme i učinkovitosti Varaždina u završnici 2. HNL poklopila s njegovim sve većim doprinosom, Naravno, izuzima se dvoboj protiv Rudeša, u kojem je dobio treću opomenu pa je preskočio Jarun. Istaknimo da je bio strijelac na utakmicana juniorskog kupa protiv Intera u četvrtini finala (dva pogotka) i Slavena Belupa u polufinalu (odlučujući za plasman u finale protiv Dinama sljedećeg tjedna).

Sva Leonova odricanja, podrška obitelji, kao i marljivo upijanje trenerskih savjeta doveli su do toga da je Leon u potpunosti posvećen nogometu. Na početku seniorske karijere prisjeti se dana kada je je oduševljavao svakim potezom, tehnikom, slobodnim udarcima i pogocima Zinedinea Zidanea, Danas pak je više okrenut aktualnim majstorima strijelcima na čelu s Ronaldom.

Ove nedjelje Varaždin se nalazi pred odlučujućim domaćinstvom s Dugopoljem:

- Ne bih bio iskren kada bih rekao da ne očekujem nastup, pogotovo jer očekujemo punu tribinu i veliku podršku, pogotovo jer su mojom igrom u prošlom kolu svi bili zadovoljni, pa naravno i ja.

Motiv za finale Kupa

Za Leona i njegove vršnjake nedjeljni dvoboj ima dodatni motiv. Pobjeda i potvrda prvog mjesta sigurno bi im dala zeleno svjetlo za nastup u finalu juniorskog kupa Hrvatske 25. svibnja. Bio bi završetak sezone iz najljepših snova, odlična podloga za nastavak karijere u matičnom klubu uz kojeg ga veže ugovorna obveza do kraja 2024. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 01:19