Marin Oršulić, trener Croatije, svjestan je da ga do kraja sezone očekuje težak posao

 CROPIX
INTERVJU ZA SN

‘Užasno sam tvrdoglav i zahtjevan, ali nikako kontroverzan. Dao sam ostavku, pa se tri tjedna poslije vratio‘

Mladi trener došao je pod povećalo nakon ekspresnog povratka na klupu Zmijavčana
Piše: Ante UjevićObjavljeno: 03. ožujak 2023. 20:57

Marin Oršulić trenutačno je čovjek od kojeg se u Zmijavcima očekuje puno, odnosno bijeg iz opasne zone i ostanak u Prvoj NL. Njegova priča je iznimno zanimljiva, kako igračka, tako i trenerska, koja je zapravo tek na svom začetku.

Protekle jeseni došao je pod svjetla pozornice nakon što je podnio ostavku na mjesto trenera Croatije. Naslijedio ga je iskusni Darko Dražić, no u klubu su ubrzo procijenili da negdašnji igrač Hajduka nije pravi izbor i nakon tri tjedna uručili su mu otkaz, te ponovo ‘instalirali’ 35-godišnjeg Oršulića.

Tijekom igračke karijere, aktualni prvi čovjek struke Croatije bio je najmlađi kapetan tada prvoligaša Zagreba, vrpcu je nosio s već 18 godina. Osim kluba iz Ulice pjesnika, Oršulić je igrao za azerbajdžanski Hazar, Zadar, CSKA Sofiju, Tromsö, Omoniju iz Nikozije, a igračku karijeru je zaključio u korejskom Seongnamu s 33 godine, kada je krenuo u trenerske vode. Nakon uspješne sezone u 3. HNL jug s Jadranom iz Ploča, došao je u Zmijavce i preuzeo ove sezone palicu drugoligaša s velikim i ozbiljnim ambicijama.

Razgovor smo krenuli s pitanjem što ga je nagnalo u nogomet i je li zadovoljan igračkom karijerom...

- Pokojni djed je bio nogometaš, otac je također bio profesionalni igrač i eto na kraju sam i ja igrao nogomet, i mogu reći jako sam ponosan što sam uspješno nastavio obiteljsku tradiciju. Jesam li zadovoljan karijerom? Pa, kao dijete iz jednog malog sela sanjao sam da igram pred punim stadionom i to se Bogu hvala ostvarilo. Više puta, puno više nego što sam očekivao. Tako da sam prezadovoljan s time što sam napravio i doživio kao igrač - započeo je svoju priču Oršulić, nastavivši o inozemnoj karijeri...

- Puno država, puno različitih kultura, puno prijatelja i uspomena. Ponosan sam što sam nosio dres svih tih za mene velikih klubova, jer sam ih ja tako doživljavao i ponašao se kao njihov igrač.

Kako ste krenuli u trenerske vode?

- Rani završetak karijere bio je nenadan, pa je i početak trenerske bio isto takav. Najprije u Neretvancu, prelazak u Jadran i evo sad Croatia.

Mnogi su vas proglasili najkontroverznijim trenerom u ovom rangu natjecanja.

- Izgleda da ste vi novinari odlučili dati mi takav nadimak. Mene je, iskreno, to nasmijalo, jer svi ljudi i kolege koje me poznaju znaju da sam sve, samo ne kontroverzan. Užasno sam tvrdoglav i zahtjevan, ali nikako kontroverzan.

Objasnite nam onda tu situaciju u kojoj ste se nakon tri tjedna vratili na kormilo.

- Hajde da i to razjasnimo. Dao sam ostavku jer sam smatrao da u tri tjedna nisam uspio napraviti ono što sam zamišljao. Prvenstveno rezultatski i smatrao sam da je moja dužnost to napraviti. Sigurno malo vruće glave, ali poznavajući sebe vjerujem da bih to ponovio. Dan-dva nakon toga su me zvali sa svih strana i pokušali nagovoriti da se vratim, što sam odbijao. Nakon tri tjedna opet su me zvali, ponudili dugoročne planove i ciljeve. Sjeli smo, raščistili sve što smo imali i odlučili da se vratim na čelo stožera.

Rezultati, unatoč dobrom kadru, nisu na razini koju svi očekuju...

- Kadar je dobar, već prije sam izjavio da sam zadovoljan s igračima koje imam. Smanjili smo proračun u odnosu na prošlu polusezonu, ali mislim da smo kvalitetniji i iskusniji. Vrijeme će pokazati jesam li u pravu, ipak je ovo nova ekipa. Treba to sve posložiti i znam da me čeka nimalo lagani posao.

Što mislite o kvaliteti lige?

- Liga je dobra, sve je ‘u 5 grama’, no uvjeti su loši i to je ono što jako žalosti. Puno je mladih potentnih igrača, puno dobrih trenera, stvarno smatram da je liga izvrsna za razvoj i trenera i igrača, posebice onih mladih koje žele napredovati. Što se tiče Zmijavaca, to je temperamentna sredina, kao što je uostalom cijela Dalmacija. Ja sam iz sela poput Zmijavaca, tako da nikakva prilagodba nije bila potrebna.

Gdje se vidite u budućnosti?

- Nigdje, iskreno, sad sam tu i živim dan za danom. Nikad nisam razmišljao gdje ću biti sutra i koga bih volio trenirati. Mislim da jako malo trenera bira gdje će raditi, već većina ide kamo te pozovu i gdje smatraš da možeš napraviti posao - zaključio je Oršulić.

Užasno mi je žao što je Zagreb pao na ove grane

Najmlađi ste kapetan u povijesti NK Zagreb.

- Sad kada ste to spomenuli, dugo to nisam to čuo, niti sam znao da to još stoji. Bio sam predsjednikov miljenik (Dražen Medić), trener je prihvatio njegovu zamisao i postao sam kapetan. S jedne strane, bila je to medvjeđa usluga, jer je to ipak ogroman pritisak za dečka od 18 godina, pogotovo jer su u svlačionici tada bila dobro poznata imena s puno više iskustva i godina od mene. S druge strane, ogroman ponos i motiv je bio nositi tu vrpcu. Mogu reći da ću to pamtiti čitav život.

Zagreb je danas petoligaš?

- Užasno mi je žao što je klub došao do samog dna. Ništa drugo neću komentirati, nego se nadati da će taj klub doći opet ondje gdje mu ime i povijest nalažu da bude.

Južna Koreja svijet za sebe

U Južnoj Koreji je bilo vrlo zanimljivo?

- U dvije godine igranja tamo, svašta sam vidio i doživio. Primjerice, običaj je bio svaki dan iza treninga ići u saunu i u toplu vodu i to se baš mora, cijela ekipa zajedno, čak i dan prije utakmice. Nepojmljivo za nas, za njih sasvim normalno. Inače, sa svoja skoro dva metra visine bio sam im maskota. Zvali me "uncle" zbog izgleda i ponašanja prema mladim igračima. Ipak, nije bilo kod njih lagano, niti su uvjeti lagani. U ljetno doba, 35 stupnjeva i više, puno vlage u zraku, a mi treniramo u 15 sati. Ja kao jedan od najstarijih i najiskusnijih otišao bih do trenera pitati ga zašto je u to doba trening, a on mrtav hladan veli "zato što je tada najteže i zato što sam ja tako odlučio"!



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što se sve događa u Osijeku i zbog čega Rene Poms uopće nije trebao biti trener slavonskog prvoligaša? Koju je veliku grešku HNS napravio u tom slučaju? Smjena trenera u Osijeku bila je glavna tema novog izdanja podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom. Pričali smo i o utakmicama četvrtfinala Kupa Hrvatske, promjeni sustava igre Hajduka te najavili 24. kolo SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 14:10